Visszatekintés 2017-es évünkre.

Most, hogy egyre jobban benn vagyunk a 2018-ban ideje kicsit még egy pillanatra visszatekinteni 2017 évünkre. Sok esemény történt, pár fontos, amiről esetleg lemaradhattál:

„Az első és egyetlen rock zenekar a The Beatles”, olvastam miután elkezdtem szétnézni a 2017. évi hazai és külföldi rock élet színpadán. Aztán majdnem megerősítést is nyert ez a tézis, mert egy Facebookos felmérés szerint benne is van azon 30 legnépszerűbb rock zenekar között, akik a legtöbb likeot kapták az elmúlt évben, és igaz ugyan, hogy előkelő helyen végeztek, de a Linkin Park maga mögé utasította több mint húszezer szavazattal. A harmadik a Metallica let,t és éppen csak lecsúszott a dobogóról a Green Day. A dobogó legfelső fokán végzett Linkin Park a 2017.-ben is megrendezésre kerülő VOLT Fesztiválon mindent vitt, sikereik fényében még szomorúbb a tény, hogy énekesük a 41 éves Bennington élete tavaly júliusban tragikus véget ért.

A VOLT fesztivál kiemelkedő eseménye a nyitó napon rendezett második Petőfi Zenei Díj átadó gála. Az esemény a vártnál is nagyobb sikerrel, és milliós nézettséggel zajlott. A Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös díját nyolc kategóriában adták át, az életműdíjat Demjén Ferenc az egykori V’ Moto -Rock zenekar énekese, dalszövegíró, zeneszerző vehette át. Az énekes az év méltó befejezéseként december 30.-án a Papp László Sport Arénában zárta az évet.

Az elmúlt évben január 19.-én is egy szomorú halálhírről számolt be a média, meghalt Vida Ferenc magyar basszusgitáros, a Lord együttes alapító tagja, a szombathelyi székhelyű LMS lemezkiadó, és egykori VRB zenekar vezetője.

Ide kapcsolódva folytassuk is utazásunkat „Aréna országban”: a Lord együttes év elején február 11.-én az Arénában 45 éves jubileumi koncertet adott, hatalmas sikerrel sokunk örömére, őket követte még néhány hazai zenekar, mint például a Tankcsapda, akik a több ezres tömeget és a nagy teret áthidalva klubhangulatot teremtettek a csarnokban. Ők az a zenekar akik 28 éve egyeduralkodóként ülnek a magyar rockbirodalom trónján.

 Az Omega velünk él, része a történelemnek, 55 éve bizonyítják, hogy különleges helyet foglalnak el zenei életünkben. Számos koncertet adtak itthon és Európa szerte. December 28.-án ők is az Arénában zárták a tavalyi évet, Omega 55 elnevezéssel jubileumi koncerttel ajándékozták meg a hazai közönséget.

Chris Rea a  rekedtes hangú brit rock gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró novemberben örvendeztette meg a hazai nagyérdeműt, egy fergeteges Aréna koncerttel.

Ossián, Pokolgép, Kalapács, P. Mobil, Karthagó, Edda, hogy csak néhányat emeljünk ki a régi motorosok közül, számos helyszínen, számos alkalommal koncerteztek kis hazánkban. Itt megállunk egy pillanatra, hogy megemlíthessük, a Karthago az egyetlen olyan zenekar ma Magyarországon, akik változatlan felállásban játszanak a kezdetektől, ami nagyon fontos értéket képvisel a rock életben.

Kitekintve az ország határain túlra, a tavalyi évben az Aerosmith zenekar Európában turnézott, egy 17 állomásos körutat jártak be, hazánkba most nem látogattak el. Ennek kapcsán felröppentek olyan hírek, hogy a zenekar leköszön és ez egy búcsú turné, ezt azonban zenekar kitartóan cáfolta.

A 2017.-es év rengeteg fesztiválnak is otthont adott, ahol szintén találkozhattunk hazai és külföldi rockzenekarokkal. Néhányat említsünk meg közülük, mint a SZIGET, a VOLT, az ALTERÁBA, a GENCSAPÁTI PÜNKÖSDI, Fesztiválok. A fesztiválok közül kiemelendő a Sitkei Rockfesztivál, ahol 2017.-ben 31. alkalommal gyűlhettek össze a rock zene kedvelői. Motoros találkozók sora, köztük az egyik legkiemelkedőbb a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre Közhasznú Egyesület szervezésben került megrendezésre immáron XV. alkalommal.

A Dal egy élő zenei show műsor, melynek keretein belül a nézők és a szakmai zsűri az előválogatás során bekerült dalok (30) előadói közül kiválasztja, hogy ki legyen az aki Magyarországot képviselje az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ennek helyszíne a tavalyi évben Ukrajnában volt. Az élő műsor során a Leander Kills zenekar Élet című dalával egészen a döntőig menetelt. Daluk zeneszerzője és szövegírója az énekes/gitáros frontember Köteles Leander szerzeménye. A zenekar tavaly a Nem szól a harang című dalból egy ütős videó klipet is forgatott, adtak jó néhány koncertet és terveik között szerepel, hogy nemzetközi vizekre is eveznek.

A Haverock Közösség a tavalyi év őszén ismét, már III. alkalommal meghírdette tehetségkutató versenyét, melyre szép számmal jelentkeztek feltörekvőben lévő fiatal rock tehetségek.

Decemberben a HammerWordl Magazin 300. jubileumi kiadványában jelent meg CD mellékletként, az Orfeus zenekar lemeze Színház a világ címmel és az Archaic zenekar lemeze Hidden Desire címmel.

Megemlítenénk még a Kárpátia, Magor, Hungarica, Akela, Depresszió, a Road, a Zorall zenekarokat, akik szintén népszerű helyen szerepelnek a hazai rock téren, valamint  a Kowalsky meg a Vega formációt. Utóbb említett zenekar a 2017-es évben jelentette meg Kilenc című lemezét, ez a megjelenés havában háromszoros ( azóta négyszeres )platina lemez lett.  Ez utóbbi korongjuk pedig hivatalosan is 2017 Magyarország legnagyobb példányszámban forgalmazott kiadványa.

Igyekeztünk átfogó képet festeni a 2017.-es év hazai és külföldi rock eseményekről, a paletta rendkívül színes, és széles skálán enged mozogni, hiszen a klasszikus rock műfajon belül számos alműfaj is jelen van, rengeteg tehetséges zenekarral, zenésszel, számos fesztivállal, rendezvénnyel, lehetetlenség itt mindegyiküket felsorolni vagy egyáltalán csak megemlíteni, ezért a visszatekintés némiképp szubjektív és a teljesség igénye nélkül készült. Egy azonban száz százalék: a rock örök és elpusztíthatatlan ( Ossián: Fémvirágok ).

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X