VálaszÚt interjú!!! “zenénkben egyszerre megfér a közérthetőség és a zenei kalandozásra való törekvés”

Hello Világ!

 

Nem olyan rég írtunk cikket a VálaszÚt zenekarról, és híreikről! (Ezt elolvashatjátok ITT!)
Ezekkel a hírekkel kapcsolatban kerestük meg a zenekart kérdéseinkkel, akik szívesen válaszoltak nekünk!

ValaszUt_2015_promo_1

November 9. a harmadik lemezetek, a Mindenen át  megjelenésének dátuma! Milyen zenékre számíthatunk?

 

A lemezen 10 szerzemény foglal helyet. Úgy érezzük, eklektikusra sikerült az anyag, de ennek ellenére mégis egységes, az évek alatt kialakult válaszutas hangzást magán hordozza. Ha meg kéne határozni konkrétabban, úgy írnám le, hogy a hagyományos, dallamos, ének centrikus rock zene keveredik modernebb megoldásokkal és tartalmas szövegvilággal. Erről a széles palettáról néhány példa: rádióbarát pop, metal, southern rock, hard rock, ballada…stb., de vannak olyan zenei megoldások, zenei szerkezetek is, amik egyáltalán nem követik a hagyományos megoldásokat, már már progresszívnak tekinthetők bizonyos részek. A dalok tempói is változatosak: Lassú, közepesebb húzás, de 200-as tempójú szögelés is előfordul. A mai steril könnyűzenei világban úgy érzem, nagy bátorság ilyen lemezt csinálni. Azt tapasztalom nagyon sok modern pop, de akár a divatos, modern metal lemezeknél is, hogy egy tőmondatban egyszerűen körülírhatóak a zenei stíluselemek, hangszerelési megoldások, megvan az a kevés fix bejáratott tempó. A VálaszÚtban azt szeretem, hogy a zenénkben egyszerre megfér a közérthetőség és a zenei kalandozásra való törekvés. Szebelédi Zsolt (ének, akusztikus gitár) dalszövegei is több témakört felölelnek: társadalmi problémák, boldogság keresés, szerelem, önelemzések. Illetve az egyik dal a lemezen egy történelmi személyről szóló szerepvers.

Sok zenekar nem bírja! Nektek mi a véleményetek a stúdiózásról, és a stúdió munkálatokról?

 

Az első két anyagunk csak részben került stúdiós rögzítésre, a dob és az éneken kívül az összes hangszert otthoni körülmények között rögzítettük (gitárokat multieffektekkel, erősítő szimulációval). Az első tényleges stúdió élményeket a mostani, harmadik lemezünknél tapasztaltuk meg. A hangmérnökünk a munkálatok végén azt mondta, hogy rekord idő alatt vettük fel a lemezt. A stúdiózás elején a dobot és a basszusgitárt egy időben rögzítettük. Könnyű dolgunk volt, mert a zenekar ritmusszekciója (Fekecs Ákos – dob, Szabó Gergely – basszus) rendkívül jó kvalitású, több zenekarban összeszokott duó. Én a gitártémákkal sem húztam az időt, mindent előre kitaláltam. A stúdióban már nem kellett kreatívkodni csak feljátszani. Zsolt is az éneket, vokáljaival együtt 2 nap alatt rögzítette. Szóval kifejezetten expeditívek voltunk. 🙂 Alapvetően jó élményekkel gazdagodtunk és jó érzés volt látni a folyamatot, ahogy belül a lelki füleinkkel hallott dalok végül valós formát kaptak.

Digitális formában is elérhetőek lesznek a dalaitok! Mind az új és mind a régi dalok, újra énekelve! Erről mit lehet tudni előre? hol találhatjuk meg ezeket az albumokat?

 

A 2011-es Titok EP felkerül hamarosan a jól ismert internetes zeneáruházakba (iTunes, Google play, Spotify, Deezer). A 2013-ban felvett Van még esély EP viszont újra énekelve, keverve, masterelve lesz elérhető, valamint a címadó dal, a Van még esély a hangszerelést tekintve is új megszólalásban fog felkerülni.

Megjelent egy Werk klip lemez előzetesként! Ezen komoly munkát lehet látni! Mennyire vettétek komolyan ezt a feladatot, a felvételt?

 

A stúdiózás alkalmával egyszerű telefonokkal felvett videókat csináltunk egymásról. (Ezekből van fent néhány a zenekar youtube csatornáján) Kiválasztottuk az Egy jó nagy korty az életből című dalt, a lemez legpopulárisabb, legrövidebb dalát. Ezt mindenki végigjátszotta a videókon és összevágtam belőlük egy zoomolós klipet. Ha végignézed a videót, látszanak rajta a nem annyira komoly pillanatok. Ákos a banda humorforrása, rántja magával a zenekart, hiába próbáltunk koncentráltan vokálozni, nem sok esélyt adott nekünk. 😀

Milyen „sikerrel” számoltok az új albummal?

 

Az első két anyagunk annak idején szerzői kiadásban jelent. Az új nagylemez viszont már egy jól ismert kiadónál kerül forgalomba. (Edge Records / Hammer Music) Biztosak vagyunk benne, hogy így nagyobb zenehallgató közönséghez tud eljutni a lemezünk és a régi anyagaink is a digitális újra kiadás által.

Mit üzentek az olvasóknak, és a rajongóitoknak? 🙂

 

Akik kedvet kaptak a VálaszÚt zenekar megismerésére, hallgassák meg az új lemezt és a korábbi anyagainkat és ha tetszik, terjesszék a zenekar hírét, youtube-ra felkerült klipjeit, szöveges videóit. Az új lemez november 9-én jelenik meg. Elérhető lesz az ismert digitális lemezáruházakban. A CD megvásárolható lesz a metalshop.hu oldalon vagy a zenekar hivatalos email címén keresztül: valaszutofficial@gmail.com
A lemezbemutató koncert december 20-án lesz a budapesti Trafik klubban (VIII. ker. Mikszáth Kálmán tér 2.)  ingyenes belépéssel. Várunk mindenkit szeretettel!

Nagyon köszi a válaszokat Móczár Lacinak! Ti pedig kövessétek a VálaszÚt híreit!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X