Újra Magyarországon Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne tizenegy év után  újra Magyarországra látogat 2022-es Európai turnéja keretében. Melyen a budapesti Papp László sportarénában fog koncertet adni. Turnéja 2022 január 26-án Berlinben indul,  és március 14-én fejeződik be Glasgowban.

Eddig összesen 3 alkalommal adott koncertet Magyarországon: A Black Sabbath 2001-es újjáalakulásának idején a Kisstadionban, 2010-ben a Sportarénában, és 2016-ban  a Black Sabbath búcsúturnéján szintén a Sportarénában.

Részlet a 2010-es koncertjéből:

Ozzy Osbourne születési nevén John Michael Osbourne az angliai Astonban  született, 1948 december 3-án. Gyerekkorában diszlexiával, és egyéb tanulási problémákkal küzdött, ezzel tanárai sűrűn visszaéltek ebből az okból kifolyólag 15 éves korában otthagyta az iskolát és dolgozni kezdett. 1967-ben Geezer Butler megalapította a Rare Breed nevű zenekart. Az együttes két koncert után feloszlott. Ezután beléptek egy Polka Tulk Blues nevű együttesbe, Tony Lommival, és Bill Warddal együtt. A zenekart átnevezték Earthre, de mivel ilyen nevű banda már volt, ezért nevet kellett változatniuk. Végül egy Boris Karloff film után Black Sabbath lett az együttes neve. A Black Sabbath gyors és tartós sikert aratott. Nagy sikerű lemezeik a Black Sabbath, és Paranoid. Hat hónappal a Paranoid után kiadták a Master of Reality című albumukat. Az album bekerült a Top 10-be az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, valamint aranylemez lett két hónap alatt. A Sabotage címre keresztelt lemez 1975 július 28-án jelent meg. Az albumot, mint ahogy az előzőnél is, nem csak a rajongók nagy része fogadta pozitívan, hanem a kritikák is. Megjelenése után a Rolling Stone szerint ez az album nem csak az 1970-es Paranoid óta a legjobb lemeze a Sabbath-nak, de valószínűleg fennállásuk óta a legjobb hanganyaguk.

Osbourne megalapította saját zenekarát, a Blizard of Ozzt, debütáló lemezük címe ugyancsak Blizzard of Ozz címet kapta,  ez 1980-ban jelent meg és négyszeres platina lett. Szólókarrierje alatt is több mint 50 millió lemezt adott el. Viszont Ozzy a koncerteken  tanúsított magatartásával kivívta a közvélemény rosszallását: egy fellépése alkalmával leharapta egy denevér fejét mely miatt kórházba kellett szállítani, hogy megkapja a veszettség elleni oltást. Egy lemezcégnél pedig illuminált állapotban jelent meg ahol egy galamb fejét harapta le. 1986-ban újabb botrányba keveredett melyben azzal vádolták, hogy a Suicide Solution című dalában öngyilkosságra buzdítja a fiatalokat.

Az 1990-es évek elején bejelentette visszavonulását és az 1991-es No More Tears című albumot követő turnéját az utolsónak hirdette meg. Szintén a visszavonulás tényét erősítette meg az 1993-ban kiadott dupla koncertlemez is. 1993-ban kapta meg első Grammy díját a legjobb heavy metál előadó kategóriában az I Don’t Want To Change című számáért. Két évvel később, 1995-ben mégis új stúdióalbummal lepte meg rajongóit, Ozzmosis címmel. 2005-ben Ozzy egy feldolgozáslemezzel rukkolt elő „Under Cover” címen, majd 2007 májusában a Black Rain című lemezzel tért vissza.A 2010-es év nagyon aktív a heavy metal keresztapjának életében, hisz kiadta önéletrajzi könyvét Én Ozzy címmel utána pedig 2010 júniusában megjelent Ozzy  szólóalbuma Scream címen, majd idén az Ordinary Man.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ozzy_Osbourne

Kövessetek minket facebookon:
https://www.facebook.com/haverockkozosseg

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X