Tuan Limited – A karneválon debütált az Orr zenekar utódja!

Idén nyáron alakult meg a Tuan Limited, ami mondhatni az Orr zenekar utódjaként jött létre, hiszen az új felállásból ketten, Németh András “Kamu” és Kiss Dániel is részesei voltak, most pedig Györei Józseffel kiegészülve vágtak bele az új zenekarba. Jelenleg egy három nótás bemutatkozó anyag keverését várják, amit webes platformra szánnak.

Sziasztok! Mikor fogalmazódott meg bennetek az ötlet, hogy megalapítsátok a zenekart?

Kamu: – Igazából 2016 őszén már világossá vált, hogy Az Orr zenekarnak ténylegesen vége. Alig voltak próbák, a tagok egy része teljesen mással foglalkozott, látszott, hogy ez így nem folytatható. Danival (Kiss Dániel – gitáros) viszont már gimi óta együtt zenélünk, és fel sem merült, hogy abbahagynánk, vagyis logikusan adódott a gondolat, hogy próbáljunk meg létrehozni egy új formációt, motivált új tagokkal. Ekkor jött a képbe Józsi (Györei József – dobos). Így, mi hárman lettünk a Tuan Limited.

Józsi: – Egy közös ismerősünk ajánlására (köszi Tibi) keresett meg Kamu, hogy lenne-e kedvem náluk dobolni. Akkoriban épp pangott a saját zenekarom és elég esélyes volt, hogy befejezem a zenével kapcsolatos dolgaimat, adta magát a lehetőség. Érdekesnek találtam a koncepciót és mivel korábban sosem játszottam hasonlót, mindenképp meg szerettem volna próbálni. Úgy érzem viszonylag hamar kialakult a kölcsönös megállapodás abban, hogy maradok a poszton.

Dani: – Ha jól emlékszem 9-e és csütörtöki nap volt. Enyhén szemerkélt az eső, a levegő nehéz és párás volt.  Határozottan forgácslapillatot éreztem, amikor egyszer csak csörgött a telefonom…
Mennyiben akartok hasonló stílusúak lenni, mint amilyen az Orr zenekar volt?

Kamu: – Nem nagyon szeretném, ha a Tuan Limitedet csak úgy emlegetnék, hogy Az Orr 2.0, ezért próbálunk arra törekedni, hogy más irányokba is elinduljon a zenekar. Ettől függetlenül persze valószínű, hogy visszaköszön pár nótában az “orros” hangulat, végül is a múltat nem lehet sóval behinteni. Az Orrhoz képest azonban a Tuan Limited egy masszívabb, kompaktabb zenei bázissal dolgozik, személy szerint egységesebbnek érzem. Ez egy lecsupaszított rockbanda, a klasszikus három tagú Cream felállást (gitár-basszus-dob) csupán elektronikus gépi alapok egészítik ki. Az Orrban voltak fúvósok, akusztikus gitár, női vokál, szóval az inkább volt fúziós rockzenekar, ehhez képest a Tuan Limited inkább egy színes zenei palettájú garázsrock banda.

Józsi: – Én személy szerint kedveltem ugyan az Orr munkásságát, de magam sem szeretném, (ahogy Kamu is fogalmazott), hogy az Orr 2.0 legyünk. Nyilván utódzenekarként visszaköszön az Orr hatás, de ez már egy másik zenekar.

Dani: – Önmagunkat nem tagadhatjuk meg és nem is volt az olyan rég, hogy annyit változzunk. Sztem természetes és jó = természetesen jó, hogy van áthallás.

Hamar sikerült összeszoknotok ebben a felállásban? Milyen gyakran próbáltok?

Kamu: – Nagyon élvezem, hogy csak hárman vagyunk a zenekarban. Sokkal egyszerűbb minden. Ha próbálni akarunk, csak két embert kell felhívnom. Ha egy nótát pakolunk össze, akkor elég a dobot és a basszust összegyúrnom a Józsival, a Dani ráötletel valami riffes vagy akkordos témát, utólag kicsit nyakon öntjük valami elektro-effekttel, s kész a dal. Szóval jó ütemben haladunk szerintem, a három tagú felállás egy áldás.

Józsi: – Magam is úgy gondolom ez a három fős felállás teljesen optimális minden szempontból.
Úgy érzem viszonylag hamar megtaláltuk az összhangot, Kamu és Dani hozza az ötleteit, mindenki beleteszi amit gondol, instruáljuk egymást és működik is a dolog.

Dani: – Mindig is szerettük a próbákat, de ami új, hogy a koncertezés is sokkal élvezetesebb így, hogy konkrétabb és ezáltal egyszerűbb mindenkinek a szerepe.

A karneválon a Bohém-udvarban léptetek fel először közönség előtt. Hogy sikerült a debütálás?

Kamu: – Örültem nagyon, hogy az első fellépés pont a karnevál idejére esett, valamint annak is, hogy a Bohém-udvarban debütálunk. Nagyon szeretjük a hely hangulatát, és minden pozitívan alakult azon az augusztusi csütörtök éjszakán. Egyszerűen minden passzolt. Remek nyári idő, kiváló hangosítás, népes és lelkes közönség: igazi önfeledt örömzenét sikerült produkálni, úgy hiszem ez lejött a színpadról, mármint hogy nagyon élveztük az estét. Nagyon jók a visszajelzések, úgyhogy talán jó az irány, amibe elindultunk…:-)

Józsi: – Több szempontból is remekül zajlott a buli. A technikai háttér számomra tökéletes volt, a kontroll és a hangosítás kifogástalan. A hely hangulata, a kiváló közönségünk, az időjárás… Minden nekünk kedvezett. Fergeteges kis estét tudhatunk magunk mögött és ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek aki ott velünk bulizott, tényleg egy élménnyel lettünk gazdagabbak!

Dani: Sztem is.

Vannak azóta újabb felkéréseitek? Hol játszanátok szívesen a közeljövőben?

Kamu: – Ami biztos, hogy november 4-én játszunk Szombathelyen a Végállomásban, a ZPZ zenekar előtt. Ez egyszerűen kizárt, hogy ne legyen hatalmas buli…:-) Jó lenne azonban kimozdulni is a városból, úgyhogy tekintetünk most Sárvár, Körmend, Egerszeg, Sopron és Veszprém felé fordul. Az igazi kihívás szerintem mindig az, mikor viszonylag idegen közegben, ismeretlen közönséget kell elszórakoztatni.

Józsi:  Így van, a köcsögmetál műfaj méltán elismert földi helytartói vendégeként ért minket a megtiszteltetés, hogy a Végállomás Klub deszkáit koptathassuk novemberben.
Eddig ez a fix, de természetesen rajta vagyunk, hogy minél több ízben tudjuk magunkat megmutatni a nagyérdeműnek. Kamut kiegészítve, én szívesen játszanék Kaposváron is, hiszen személyes kötődésem van a városhoz.

Dani: – Fövenyesen szívesen játszanék. Strandfocit. Persze fontos, hogy ne délben a tűző napon, mert amellett, hogy a nagy hőségben korábban kifulladunk, még jól le is éghetünk, ha nem vigyázunk, ugye?

Akik részt vettek a bohémos koncerten, hallhatták hogy egészen különleges összetételből áll a zenekar neve. Meséljétek el, miből is ered az, hogy Tuan Limited.

Kamu: – Mikor megszűnt Az Orr, egy régi egyetemi barátom megkérdezte, hogy akkor most mi lesz, lesz folytatás? Valami biztos, – válaszoltam – maximum ketten folytatjuk a Danival. Csak ketten? – kérdezte – Akkor legyetek a 2 Unlimited! 🙂 Ezen akkor jót elröhögcséltünk, egy idő múlva azonban azt vettük észre, hogy egymás között folyamatosan így nevezzük a jövőben alapítandó zenekart. Mikor Józsi csatlakozott, már nem is nagyon akaródzott zenekarneveken gondolkozni, egyszerűen annyira adta magát, hogy ez legyen banda neve, csak éppen félig fonetikusan leírva…:-) Viszont azt mindenki hallhatta a bohémos koncerten, hogy tiszteljük a nagy elődöt, ez vissza is köszönt a nyitószámban. 🙂

Józsi: – Engem már ez a névötlet fogadott, nem volt ellenvetésem. Azokban a bizonyos 90es években a techno zene térhódítása alatt Ray és Anita munkásságán nőttem fel, sőt életem első műsoros kazettája a No Limits!  volt. Mivel szeretem a szójátékokat a fonetikusan leírt zenekarnév hab volt a tortán. Később rájöttünk, hogy ezt lehet háromfelé tagolni, hárman vagyunk, kell három póló és így tovább. Az pedig, hogy külön-külön is értelmes szavak csak dobott rá egy lapáttal.
Feltételezem a többségnek egyedül Ted-et nem kell bemutatni 😀 .

Dani: – A zenekar neve Tuan-Limi-Ted részekre bontva szerteágazó jelentéssel bír, de első körben mi így értelmezzük: Tuan= ausztrál gyapjasfarkú erszényes rágcsáló, Limi= gyönyörű völgy Nepálban, Ted: egy angolszász szexéhes plüssmackó.

A fellépésen főként angol, de magyar és spanyol nyelven is felcsendültek dalok. A jövőben is számíthatunk mindhárom nyelven saját számokra és feldolgozásokra?

Kamu: – Alapvetően megvan a törekvés bennem, hogy eltolódjunk a magyar nyelvű dalszövegek irányába, csak ez sokszor nem várt akadályokba ütközik. Mikor próbán összerakunk egy nótát, s még nincs semmilyen megírt szövege, akkor először mindig halandzsa-angollal éneklem. Ezt azonban kissé mindeni megszokja, s mikor egy idő után írok hozzá magyar szöveget, akkor kicsit mindenki húzza a száját, hogy “jó az új szöveg, meg minden, nem is az, de azzal a halandzsa-angollal mennyire jobban hangzott már…” És akkor jönnek a tudományos alaposságú megállapítások, hogy eddig olyan Queens Of The Stone Age hangulata volt, most meg olyan Sziámis… Szóval nem tudom. Valahogy jelenleg úgy van, hogy a rockosabb számoknak angol szövege van, az alterosabbaknak meg magyar. A spanyol az meg a desszert az egészben, ami kicsit mindenkit meglep. Simán lehet, hogy lesznek még spanyol számok, de azt sem tudom kizárni, hogy orosz, francia, német, vagy akár norvég nyelvű dalok is beakadnak majd…:-)

Józsi: Én nyitott vagyok a különböző nyelvű szövegekre, például a spanyol nyelv nekem nagyon tetszik.
Van egy sajátos lecsengése, sűrű és pörgős szövegeket lehet vele kreálni. Ez majd kialakul.

Dani: Ez így van, angolul a dalszöveg inkább forma mint tartalom – jobban fogalmazva formában általában erősebb mint tartalomban. A magyar szövegekkel tényleg óvatosabbnak kell lenni, de Kamu már többször bizonyította, hogy otthonosan kezeli az anyanyelvét is. Nekem a német a kedvencem, Az orr zenekarral volt is egy német nyelvű számunk, ami igazi unikum volt. Extrém módon tudja uralni a dal hangulatát.

Mi az, amit még mindenképpen érdemes tudnia rólatok a közönségnek?

Kamu: – Én olyan zenekart szeretnék, ami egy kicsit mindenkinek ad valamit. Vannak zúzós riffjeink, sivatagi rockos témáink a stoner rajongóknak, melodikus dallamok, táncolható ritmusok a popzenét kedvelőknek, balladisztikus gitárfutamok a west-coast, country fanoknak, alterosan kicsavart harmóniák az undergroundereknek. Még az is lehet, hogy az euro-dance-t vegyítjük majd a sivatagi rock-kal. Minden lehet…:-)

Józsi: Kiindulásnak annyit, hogy létezünk. Örömzenélünk, jól érezzük magunkat, szeretjük amit csinálunk és ha ehhez minél többen társulnak a közönség soraiban, az számunkra megkoronázza mindezt!

Dani: Gluténérzékeny vagyok.

Az interjút készítette: Nyul Debóra

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X