“Tortává gyűltek a szeletek” – a KONYHA zenekar 5. albuma

Megjelent a Konyha zenekar 5. albuma, amely az ,,5” címet viseli. A lemez – akárcsak borítója – színes kaleidoszkóp, amibe sok minden belefér a 70-es évek funkjától a 90-es évek rockzenéjén át a legmodernebb hangzásjegyekig. A banda nagyon szép – az LGT zenekar által teremtett – popzenei hagyományt visz: a szerethető dalokat kiemelkedő hangszeres zenészek adják elő, akik olyan sorokat énekelnek, amelyek személyesek, mégis mindenki számára meghagyják a helyet a saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget. Szepesi Mátyás csodálatos szövegeit állandó alkotótársa, Subicz Gábor fúvós- és vonóshangszerelései egészítik ki tökéletesre. A csapat 2019-ben vált ismertté a Százszor visszajátszott című dallal, viszont régebb óta játszanak együtt: tavaly ünnepelték volna a 10. születésnapjukat. Ennek örömére – ha fél év csúszással is – megajándékozták a közönségüket  egy tartalmas lemezzel, amely CD változatára ,,ráadás” dalként felkerült a Földrevaló c. dal Allstar verziója is – Fábián Juli emlékére.

(Ha szeretnél időben értesülni a friss cikkekről, nyomj egy lájkot:)

Az album első öt dala öt évtizedet ölel fel: a 70-es évek funkjától (San Francisco), a 80-as évek szinti-szőnyegén táncoló szomorú-diszkóján és a 90-es évek elektronikájával kacérkodó rockzenéjén keresztül jut el a mai, modern popzenéig.
“Tavaly szeptemberben, a második hullám indulásakor lemondtuk a koncertjeinket, mindenki bezárkózott amennyire tudott és otthonról küldözgettük egymásnak a dalötleteket” – mesélt az elmúlt fél évről Szepesi Mátyás frontember. – “Nagyon gyorsan összeálltak a dalok, novemberben a stúdióban találkoztunk két hónap után először. Februárig csiszolgattuk a felvetteket, közben Subicz Gábor öt dalra készített fúvós- és vonós-hangszereléseket, amiket egy nap alatt fel is vettünk a Pannónia Stúdióban.”

Ezen a lemezen megtalálhatóak az elmúlt másfél év dalai is, mint például a Napjaink lapja vagy éppen a Százszor visszajátszott c. sláger is – ezek producere Toldi Miklós volt. Ám a többi dal produkciós munkáit már nem bízták senki ,,külsősre”: a zenekar basszusgitárosa, Haller Dániel végezte a keverést, Szabó Szebasztián pedig a mastering felelős volt. Az album igazán sokszínű, eleven lett – és igencsak rendhagyó is. A zenekar még ilyet nem csinált soha, annak ellenére, hogy korábban már elég sokat kísérleteztek.

Bár a “Százszor visszajátszott” sikere elismert (a Dal 2019 legjobb dalszövege, az Év Szövegírója Petőfi Zenei Díj) és keresett szövegíróvá tette Szepesit (legfrissebb külsős munkái: Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, de ő írta a Swing Á La Djangó a Dal2021 döntőjéig menetelő Maradok c. dalának sorait is), a dalszövegek megszületését mégis komoly szemléletváltás előzte meg.
“Nem tudom kétszer leírni ugyanazt a sort, nem szeretem elkoptatni a képeimet. Minden lemezen szeretnék újat adni, ami bizonyos albumok előtt korábban stresszes helyzeteket szült, mert azt éreztem, hogy újra kell tanulnom a szövegírást, lecserélni a meglévő eszköztárat, nem bíztam abban, hogy a korábban bejárt utakon találok még új gondolatokat.” – mesélt az alkotás nehézségeiről Szepesi“Egy véletlen lehetőség volt ami átlendített ezen: egy pályázati kiírásnak köszönhetően tető alá hoztunk egy beszélgetés-sorozatot dalszövegírókkal. Rengeteget tanultam ezekből a nyilvános gondolat-cserékből, önbizalmat adott, hogy műfajtól függetlenül mindannyian hasonló akadályokkal szembesülünk, de ezek kellő alázattal leküzdhetők. A külső szemlélők számára talán nem lesz hatalmas a változás a szövegek terén, én azt érzem, ezen a lemezen egyenletesebb lett a színvonaluk és talán mindegyik dal tud valami olyan kis titkot, amit a másik nem. Köszönet innen is Beck Zolinak, Fluornak, Lázár Domokosnak, Bodor Áronnak, Molnár Tominak és Caramelnek!”

A beharangozó single a Kikövet c. dal, amely egy szürreális zenei utazás: a bluestól indul, egészen a trapig megy az M7-esen egy Opel Astrában. Több visszatérő vendég és a csapat több barátja is részt vesz a dalban: Szebényi Dani, a Kowalsky Meg A Vega billentyűse remekül énekel benne, Füstös Bálint, aki a Margaret Island tagja pedig stílusos gitározásával egészíti ki a hangzást; mellettük még ,,helyet foglalnak az autóban” a Konyha állandó fúvóskara, a Hőlégbefúvók is. Alább meg tudjátok hallgatni a dalt.

A lemez borítója egy mozaik: Balázs Soma minden dalhoz külön készített animációt, ezekkel harangozták be a banda tagjai a lemezt a különböző közösségi média felületein – végül pedig ebből állt össze a lemez borítója is.
Haász János író-költő-újságíró pedig hozzátette az utolsó darabot a lemezhez: írt egy novellafüzért.
“János néhány éve meglepett minket azzal, hogy egy fesztiválról szóló szubjektív cikkben (más zenekarok mellett) a mi dalszövegeinkre építette élmény-beszámolóját” – mondta Szepesi. – “Néhány hete felkértük, hogy szeretnénk ha írna egy anyagot a lemezpremier mellé, ha van kedve. János meghallgatta a dalokat és a hagyományos ajánló/kritika formátum helyett elkezdett írni egy elvarázsolt novellafüzért “Képzelt riport – hogy fesztivál volt (Konyha 5.)” címen, minden dal mellé egy-egy saját kisprózát. A látomásszerű, Déry Tibor vendégszövegeket is tartalmazó írások fantasztikusan sikerültek, így május 1-én, a premier napján a nagyközönség az új dalok mellé kap nyolc oldal ajánlott, izgalmas olvasnivalót!”
A novellafüzért ide kattintva érhetitek el.

Hasznos linkek:
Az album meghallgatható az alábbi felületeken:
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ETRD6dWcXQI&list=PLTEMKQoi3oRUgMrOSKmMQn2Ie8x98LxLS
Spotify: https://open.spotify.com/album/16Zn84hhq1pWVkkFJP8SFP?si=uM_FZuP6RyOrQj2CIcKcZg&utm_source=copy-link
Apple music: https://music.apple.com/us/album/5/1565346264
Deezer: https://www.deezer.com/hu/album/226628142

,,Rímek párban” playlist:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLTEMKQoi3oRV0cM9lKI49HL4iVD6hEqwG

Ha pedig nem akartok lemaradni a többi hírünkről sem, itt tudtok minket követni:
Instagam: https://www.instagram.com/haverockkozosseg/?hl=hu
Weboldalhttps://www.haverockkozosseg.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X