The Call of the Iron Peak – végre megjelent a The Devil’s Trade új lemeze

Alig két évvel ezelőtt jelent meg a What Happened To The Little Blind Crow című lemez, ami után most Makó Dávid egy új albummal jelentkezik. A történet 2000 méter magasan született és ez fontos mérföldkő a produkció zenei evolúciójában, a szerző belső utazása pedig magával ragad szinte azonnal.

Az előadó első lemeze még a Golden Antenna Records kiadásában jelent meg, a The Call of the Iron Peak c. albumot pedig a kultikus underground kiadó, a Season of Mist jegyzi. A két korong között egyébként nem telt el valójában ennyi idő: a SOM vezetője 2019 nyarán, egy három dalos demó meghallgatása után szerződtette Dávidot, novemberben pedig már fel is vette az anyag első verzióját, amit januárban le is adott a kiadónak. Tavasszal mutatta volna be az új tételeket egy 11 állomásos európai turnén, köztük a Roadburn Fesztivál is szerepelt, ám a Covid-19 ebbe is bezavart. A turné 2021-re került át, a lemezmegjelenés pedig most augusztusra.

A dalokat Szabó ,,Nagyúr” Mártonnal rögzítetté, ahogy az előző lemeznél is volt, a lemezborító pedig Borbás Róbert keze munkája. „Egyszerűen nem tudok elképzelni nála megfelelőbbet sem szakmai, sem emberi szempontból.” – mondta az énekes-dalszerző, amikor a grafikus-tetoválóművésszel való közös munkáról mesélt. A borítón található, Vas csúcsot kémlelő holló alakja a Daed Sister c. számhoz készült animációjában ,,életre is kel”.

Az album ugyebár egy elvonulás során látott napvilágot és a fő motívuma a ,,Vas csúcs”, amely egyfajta keretes szerkezetet ad, mivel az elején és a végén is megjelenik. Dávid az előző albumhoz képest megnyugvást talált – szerencsére – zenei és mondanivaló szempontjából is, bár a komor témákat most sem hagyta el.

Makó Dávid

“Miközben írtam a dalokat, éreztem, hogy valami nagyon fontos dolog történik, de ez egy annyira tudattalan folyamat számomra, hogy csak a végén eszmélek rá, mi történt, hogy mennyit mélyült a zenei világom ezzel a lemezzel. Egyben ahogy talán hallatszik is, van egy nagy adag megnyugvás a dalokban, elfogadás talán, de semmiképp nem béke. Az a folyamat erősödött tovább, ami az előző albummal indult, amiben ráeszméltem, hogy merre jártam eddig, és merre kell továbbmennem, hogyan kell elfogadnom és használnom az eddig félt és mélyen elnyomott világom. Talán érződik ebből is, hogy az egyetlen cél még mindig a saját terápiám.” – mesélte.

A 11 tételes albumon szó esik családi veszteségről, szorongásról, elnyomásról és kiszolgáltatottságról is. Sokáig úgy volt, hogy nem lesz magyar nyelvű dal a korongon, de Dávidot ,,megtalálta” a Három Árva c. dal.

“Egyetlen sora miatt kellett feldolgoznom ezt a kalotaszegi népdalt, melynek mindkét klasszikus verziója, Sebestyén Mártáé, és Agócs Gergelyé is kísérteni kezdett – olyan hatással volt rám, hogy nem szabadott elengednem. Különösen érdekes számomra a dalban egyszerre jelen lévő keresztény és okkult szál. Szépen mutatja, régen milyen természetesen lehettek jelen egymás mellett egymásnak látszólag ellentmondó világok.”

Három átkötő tételt is találhatunk a lemezen: III, IIIIIIIIIIII, IIIIII – ezek hidat képeznek az album eleje és vége közt, egyben egy légzéstechnikát is jelképeznek; mutatják az utat a megnyugvás felé. A címadó és egyben záró dal egy visszalépés Dávid folkzenei gyökereihez, miközben a The Devil’s Trade egyik mérföldköve a felvétel – először jelennek meg benne dobok, kanál, és kanna (Szabó Márton Nagyúr, Szabó Péter Póbácsi, és Vincze Ádám vendégszereplésével). Ez a motívum az előfutára egy későbbi lehetséges zenekari felállásnak – szándékosan. Zeneileg összetettebb mint a nyitó verzió é szövegileg is másabb: értelmezés a túlvilágról, amiben ott fogjuk megélni életünk legboldogabb pillanatait a hozzánk közel állók társaságában. Az örökkévalóságig.

The Call of the Iron Peak már előrendelhető, a lemezbemutató turné a COVID miatt átkerült 2021 tavaszára.

1. The Iron Peak
2. Dead Sister
3. III
4. No Arrival
5. Expelling of the Crafty Ape
6. IIIIIIIIIIII
7. Három Árva
8. Eyes in the Fire
9. IIIIII
10. Dreams from the Rot
11. The Call of the Iron Peak

Itt érhetitek el őket:
www.facebook.com/TheDevilsTrade
www.thedevilstrade.bandcamp.com
www.youtube.com/user/mdgytdt
www.instagram.com/thedevilstrade

A mi linkjeink (hogy ne maradjatok le a hírekről):
Facebook: https://www.facebook.com/haverockkozosseg)
Instagram: https://www.instagram.com/haverockkozosseg/?hl=hu
Weboldal: https://www.haverockkozosseg.hu

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X