Szombathelyi Végállomásban tartott bulit a Fáklya Rádió!

Szombaton három feltörekvő zenekar koncertjének adott otthont a szombathelyi Végállomás Klub, az esemény a Fáklya Rádió szervezésében zajlott. A Fáklya Rádió ugyanis aktívan segíti a feltörekvő zenekarokat közönségtalálkozók, koncertek szervezésével, a tegnap esti rendezvény is ezen cél érdekében került megrendezésre. A fellépők között láthattuk a GuyaChild zenekart, akik alternatív hiphop műfajban nyomulnak, a másik két zenekar által képviselt műfajtól való különbözősége ellenére elmondhatom, hogy színpadra lépésével, szókimondó, lényegre törő dalszövegeivel és tehetségüket tükröző zenei aláfestésükkel megszínesítették az estét;

a második koncertet adó zenekar volt a Vadvágány, akik az utóbbi időben történt megpróbáltatások ellenére újult erővel dübörögnek tovább, az új frontember debütálása a Fáklya Rádió által szervezett dalszöveg megzenésítő versenyén történhetett meg, és Csendbuborék című zenéjükkel első helyezést értek el. A versenyről részleteit a zenekarnak feltett kérdésekből ismerhetjük meg. Az esti koncerten bemutatták a Démonod vagyok címet viselő legújabb dalukat;

a harmadik, egyben az utolsó fellépő volt a Red Rockets együttes, akik mint mindig zúztak a színpadon. A szavak nem megfelelőek ahhoz, hogy elmondjam, őket látni, de legalább hallani kell! Ki ne hagyjátok! A zenekarnak feltett kérdések között beszámolnak arról, hol találkozhattok velük legközelebb.

A fergeteges hangulatú buli mind a helyszínen megjelentek részére, mind a Fáklya Rádió élő közvetítése révén a rádióhallgatók részére nyújtott felejthetetlen élményt. 

A későig elhúzódó koncert fáradalmainak kipihenését követően, rövid írásban történt interjú keretében tettem fel néhány kérdést mindhárom zenekarnak, melyre rendkívül rövid időn belül kaptam válaszokat, azokat ezúton is köszönöm:

Elsőként a GuyaChild zenekarhoz intéztem kérdéseket, válaszaik a következők:

Rövid bemutatás a zenekarról:

A Guyachild egy magyar alternatív hip-hop zenekar Érdről. 2018-ban alakult három szókimondó, gitárégető funkrockos zenész társaságából. Egy érdi romkocsmában ismerték meg egymást, a közös zenei inspirációjuk között a Rage Against the Machine, Jimi Hendrix, RHCP szerepel.
A formáció különlegességét az őszintén szövegelős, funkrock lüktetésű, klasszik hangszeres zenekari lét, a dj-vel kiegészült trappes modern fűszerezés adja, ami egy ütős, feszes, rebellis koncertzenekart alkot, akik együtt kiabálják a valóságot és azt akarják, hogy te is ugrálj, kiabálj velük és érezd magad szabadnak.
2019-ben nyertek egy NKA-s pályázatot, mely segítségével elkészült a debütáló klipjük.
A Zenei Marketing blog több száz beküldött dal közül kiválasztotta a legjobb 17-et, amelybe a Kiskece is beválogatásra került.

Elkerülhetetlen kérdések: Hogy vészeltétek át a pandémia időszakát? Hogy látjátok tudtatok alkalmazkodni a helyzethez, hasznosan/eredményesen tudtátok tölteni ezt az időt vagy sem?

Mi egy a pályáján induló zenekarnak számítunk, de még minket is igen komolyan érintett ez az időszak. A 2019-es bemutatkozó kislemezünk sikereinek köszönhetően nyertünk egy NKA-s pályázatot, hogy készíthessünk egy klipet a Mielőtt felnövök című dalunkhoz. Ez egy nagyon jó dolog és nagyon örültünk neki, de sajnos a premier után 2 nappal minden hírfolyamot elöntöttek a koronavírusról szóló cikkek, úgyhogy a klippünk és az egész évre kapott bemutatkozó koncert meghívásaink mentek a süllyesztőbe. Hogy is mondjam, nem fogadtuk kitűnő örömmel ezt a dolgot, de valahogy mégis azt éreztük, hogy a mi esetünkben ez pont kapóra jött, mert nagyon hirtelen történtek velünk a dolgok a kislemezt követően és a koncerteket is úgy vállaltuk el, hogy még csak 5 számunk volt készen, nem volt kész a műsor. Úgyhogy minden időnket a stúdióba töltöttünk, megírtunk és felvettünk egy nagylemezt, forgattunk még egy klipet, egy koncertvideót, csináltunk egy feldolgozást is, arról is forgattunk egy videót, megcsináltunk egy pörgős koncertműsort. Úgyhogy be vagyunk tárazva rendesen, már csak el kell indítani, de szerintünk hatalmasat fog robbanni.

Hogy éreztétek magatokat a koncerten? Szeretnétek-e a jövőben is ezen a helyen játszani?

Jaj, nagyon jó volt. Mi ugye alternatív hip-hop-ot játszunk, a többi zenekar pedig az erősebb rock vonalat képviselte, de imádjuk ezt a közeget, az ilyen arcokkal tudunk a legjobban haverkodni. Ja és minden ilyen esetben imádjuk megkapni azt, hogy ők egyébként nem kedvelik annyira ezt a stílust, de mi nagyon odapakoltunk. Ez most is így volt, úgyhogy summázva a Fáklya Rádió szellemiségét (amit imádunk), a Red Rockets-es és a Vad Vágányos arcok jófejségét, a Végállomás klub színvonalát és a turnébuszban található cseresznyepálinka mennyiségét, azt kell hogy mondjam, hogy egy nagyon jó este volt. Egyébként a Guyachild-nak ez volt kb. a hatodik koncertje, Szombathelyen még sosem jártunk, bárcsak a szüzességemet is ilyen kellemes élményekkel vesztettem volna el.

Hol koncerteztek a közeljövőben és mikor?

Megmondom őszintén én a 2021-ről is lemondtam kicsit, csak ilyen haveri meghívásokra megyünk el, meglátjuk mit hoz ez a belengetett negyedik hullám, utána akarunk robbantatni a lemezzel és a turnészervezéssel. De a közeljövőben biztos lesz még Fáklya Rádiós dolog, oda biztos megyünk. A közösségi oldalainkon minden ilyen infót megosztunk egyébként.

Van-e “B” terv, ha újra beüt a ménkű és nem lehet koncertezni?

Szerintem, ha 2022-re nem rendeződik a dolog, itt nagyon nagy bajok lesznek. Minden erőnkkel szurkolunk, hogy ne üssön be a ménkű!

 Bármi, amit szeretnétek megosztani

A rap modern költészet, csak nem lant lóg a nyakunkban és nyáladzunk, hanem elektromos gitár és fröcsögünk! Akinek ez bejön, kövesse az oldalainkat, mert ha minden jól megy hamarosan megjelenik a lemezünk. Illetve köszönjük még egyszer Fáklya Rádió, Vad Vágány, Red Rockets, Végállomás klub és Haverock!

Másodikként a Vadvágány zenekarnak feltett kérdések:

Hogy éreztétek magatokat a színpadon?

Fantasztikusan! Szerintem szuper koncert volt, és jó érzés volt újra Szombathelyen a Végállomás Klub deszkáin játszani. 

Milyennek találod a Fáklya Rádió ezen megmozdulásait -gondolok itt a versenyre, illetve az általuk szervezett közönségtalálkozókra, rendezvényekre -, amelyekkel tulajdonképpen lehetőséget ad zenekaroknak, hogy megismerje őket a közönség, hogy megteremti a kapcsolatot zenekarok között, valamint zenekarok és a közönség között?

Abszolút örülök neki, hogy van egy ilyen rádió, ahol gondozzák és szeretik a rockzenét, és lehetőséget adnak feltörekvő zenekaroknak. Nagyon jó példa volt erre az év elején meghirdetett dalszövegírói és dalszöveg megzenésítői pályázat, illetve a közönségtalálkozó is. A rádiós csapaton látszik, hogy szívvel lélekkel csinálják, és a hétvégi eseményen is látszott, hogy igyekeztek színvonalas estét varázsolni a zenekaroknak és közönségnek egyaránt. 

A Fáklya Rádió által szervezett versenyben, mint győztes zenekart kérdeznélek, hogy mi is volt a nyeremény pontosan?

Egy pesti koncertlehetőség, a következő pesti közönségtalálkozón, egy rádiós interjú, valamint a rádióban egy alkalommal vadvágányos óra lesz, sok vadvágányos zenével. 

Bónuszként a csapat tegnap még meglepett minket egy Fáklya rádiós pálinkával, amit ezúton is hálásan köszönünk 🙂 

Zenekari aktualitások:

Szeptembert koncertezéssel töltjük, találkozhattok velünk

  1. szeptember 11. a II. Himodi Búcsúi Rockfesztiválon, 

ugyanezen a napon 20 órai kezdettel a Rózsaszín Pittbullal egy színpadon játsszunk majd a Hangar Music Gardenben, Sopronban, 

  1. szeptember 17. napján a HegyFalunapi Rock koncertek megnevezésű 

rendezvényen,

valamint 2021. szeptember 25. napján Alsóújlakon a Pokolgéppel lépünk színpadra.

Októberben stúdióba vonulunk és elkezdjük felvenni az új dalokat. 

Zenekar tervei, jövőbeni célok? Van-e „B” tervetek, ha ismét korlátozásokkal kell szembenéznünk?

Ahogy az előző kérdésnél említettem, készülünk az új dalok rögzítésére, illetve szeretnénk ehhez kapcsolódóan videoklipet is készíteni. Ha minden normális kerékvágás szerint halad, akkor a stúdiózás után újabb koncertsorozatba kezdünk, illetve még újabb dalokkal készülünk. Ha korlátozások jönnek, akkor a dalszerzésre fektetjük a hangsúlyt, és valamilyen online módon maradunk kapcsolatban a külvilággal.   

Információim szerint a zenekar élére új személy került? Mennyire viselte meg a zenekart ez a váltás?

Valóban! Sajnos Adriántól év elején elbúcsúztunk – természetesen nem haraggal, és a mai napig is jó kapcsolatot ápolunk egymással. Kezdetben több dolgot újra kellett gondolnunk, mivel az énekes váltás minden zenekar életében egy kritikus pont. Végeredményben azt hiszem mondhatom, hogy a csapat újra egységben van, és szilárd talajon áll. 

Harmadikként pedig a Red Rockets válaszai következzenek:

Hogy éreztétek magatokat tegnap?

A színpadon mindig nagyon jól érezzük magunkat. A késői kezdés miatt és mivel második koncertünk volt ezen a napon, már érezhető volt a csapaton a fáradtság, de úgy érzem, hogy ez nem befolyásolta a minőséget. Aki ott volt, az jól érezte magát, ahogy mi is. Hazai közönség előtt valahogy mindig más. Könnyebb, mégis nagyobb kihívás. ? 

Hogy éltétek meg a pandémia időszakát? Láttam, egyébként, hogy kellően jól alkalmazkodtatok a változó helyzethez.

Hogyan tudta a zenekar átvészelni ezt az időszakot?

Az az igazság, hogy a magánéletben is rengeteg tennivalója van most mindenkinek. Szöcsi és Dávid házfelújításban van, Hargi munka mellett tetovál és fotózik, Fafánál és nálam pedig kisbaba van, így senki sem unatkozik. Természetesen a próbák nem maradtak el és új dalokon dolgoztunk/dolgozunk, valamint igyekeztünk lehetőségeinkhez mérten online koncerteket adni. Tudtuk, hogy a közönségünk a nehéz időkben is kitart mellettünk, így kötelezőnek éreztük, hogy ezt valahogy viszonozzuk nekik. A legnehezebb talán az volt, hogy az első hullám berobbanásánál eléggé tele volt a koncertnaptár, jobbnál jobb zenekarokkal jártuk volna az országot, ami aztán egy tollvonással áthúzódott. Azon nehéz volt túltenni magunkat, de az eszünkbe sem jutott, hogy feladjuk.

Hogy tetszett a Fáklya Rádiónak ez a megmozdulása, hogy élőben lehetett hallgatni a koncertet a rádióban?

Nekem személy szerint nagyon bejött. Egész fura volt, hogy külön beszéltem a mikrofonba a szombathelyi közönségnek és külön a rádióhallgatóknak. Sokat beszélgettem koncert előtt a Fáklyás srácokkal, hát nincs könnyű dolguk, viszont nagyon kitartóak. Rádiózni nem egyszerű és igazán klassz dolog, hogy zenekarokat felkeresve járják az országot, hogy közönségtalálkozókat szervezzenek. Minden tiszteletem nekik, igazán bízunk benne, hogy bejönnek a számításaik! Hallgassátok Ti is! 

Zenekari aktualitások?

Az elmúlt napokban stúdióba vonult a zenekar. 3 dalt veszünk fel Smicinél az MD stúdióban, már csak az ének és a vokálok vannak hátra. Örülünk, hogy ismét a stúdió falai között dolgozhatunk, de kicsit szomorúak is vagyunk, mert szerettünk volna egy új nagylemezt csinálni, de ebbe erősen beleszólt a pandémia. 

Jövőbeni tervek? Hol láthatunk/hallhatunk még Titeket?

Érezhető, hogy kicsit félve tervez mindenki, mert nem tudjuk mi várható a közeljövőben. Néhány bulink már fixálva van és akad jópár még szervezés alatt így azokról nem tennék említést.

09.11. Budapest, Big Bike pub
09.17. Hegyfalu
09.25. Zsámbék, HM fesztivál
10.22. Szombathely, Végállomás klub
Bízunk benne, hogy komolyabb szigorításra már nem kerül sor, hisz nagyon sok zenekar, klub és már szórakoztató/zeneiparban dolgozó egyesület tűnt ez az elmúlt hónapokban.

“B” terv ha újra leáll minden?

Majd keressük a fényt „Túl a horizonton”, addig pedig „Sötét utakon” bolyongva „Hajt a vér” majd minket. Nyilván nem fogjuk abbahagyni és megpróbáljuk megkeresni ennek is a jó oldalát. Mert végül is van. A próbaterem falai között írhatjuk az új dalokat, amikkel majd újra berobbanunk, ha elindul az élet a rendes kerékvágásba. ?

Bármi amit szeretnétek velünk megosztani

Az utolsó szó jogán: Tartsatok ki a nehéz időkben, vigyázzatok magatokra, járjatok koncertekre amíg lehet, ezzel támogatva a klubokat, a zenekarokat és főleg a lelketek ezen részét. Köszönjük szépen, hogy velünk vagytok, igyekszünk mindent meghálálni! ? 

Köszönjük a bulit, és a válaszokat a zenekaroknak! Így tovább, még találkozunk!
Köszi a fotókat Rajmon Zsuzsannának, és Kóbor Szonjának!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X