Room Of The Mad Robots- Tartalmas interjú, az új lemezről!!!

Hello Világ!

 

Nem olyan rég írtunk cikket a Room of the Mad Robots csapatról, és az új lemezükről!
(Ezt a cikket ITT olvashatjátok!)
Megkerestük a csapatot, és kicsit faggattuk őket! Válaszokat a zenekar basszusgitárosától, Csaba András kaptuk! Ezúton is köszönjük neki!

ROOMOFTHEMADROBOTS_RATKINGRACKET_CD_PROMO_01_1400X1400

Szia! November 16-án jelent meg a legújabb albumotok! Milyen sikereket értetek eddig el vele?

A legnagyobb siker számunkra, hogy még annál is jobban sikerült a lemez, mint ahogy számítottunk rá. Egyszerűen imádjuk, sokkal jobbnak tartjuk mint bármelyik eddigi anyagunkat! Ez természetesen a zenekar saját véleménye az alkotásunkról. Talán bunkóságnak tűnhet, hogy szívesen meghallgatunk minden visszajelzést, de a Mad Robots zenéjét illetően valójában csak és kizárólag a zenekart alkotó 5 ember véleménye számít, és senki másé. Ez talán önzőségnek vagy önteltségnek látszódhat kívülről. Azonban a mai világban, a mi műfajunkban és helyzetünkben csak egy valami miatt éri meg zenélni, és belefektetni rengeteg időt és pénzt, és az a művészeti önmegvalósítás. A mi felfogásunkban a művészet nem szórakoztató műfaj. A művészet célja, hogy gondolatokat és érzéseket váltson ki, hogy legyen mondanivalója, hogy hatással legyen a művészre és a befogadóra egyaránt. Ezt nem lehet külső tanácsokra és véleményekre alapozni. Amint a befogadók igényei bekerülnek a szempontok közé, azonnal sérülni fog az alkotó őszintesége, és hitelessége is egyben.  A Mad Robots-ot kezdettől ez az elv vezérli, és nem is szándékozunk kompromisszumokat kötni ebben a kérdésben később sem.

Kaptok-e visszajelzéseket az új dalokról? Hogy tetszik az album a közönségnek?

Hát nem mi vagyunk az a zenekar akinek a hírei, és produktumai alatt komment-cunamik alakulnak ki, de kaptunk jó néhány visszajelzést, és fejlődési stádiumunk mostani szakaszát eddig mindenki pozitívnak értékelte. A neten tapasztalható figyelem is többszöröse a minden eddigi megjelenésünknél tapasztalthoz képest.

Honnan jött az album név?

Ezúttal konkrét koncepcióra lett felépítve a lemez, ami a hangulatot, az összes vizuált, és a lemezcímet illeti. Pt agyszüleménye a dolog, és a teljes zenekarnak azonnal megtetszett. Nagyjából idézem tehát az ő gondolatait.

“Az album címe tükörfordításban: patkánykirály zsivaj. Ez önmagában nem sokat mond, de a történetet több oldalról meg lehet fogni szerencsére:

A német folklórból jön a dolog első körben. Itt Rattenkönig-nek neveznek egy a farkuknál összecsomózott döglött patkánycsapatot, angolul tehát rat king-nek. Illusztrációul:

Rossz ómennek számít, ha ilyet talál az ember. Nincs rá magyarázat, hogyan formálódtak de nyilván a megfejtések között van az emberi beavatkozás is, ennek kicsit ellentmond, hogy találtak ilyet egymástól távoli országokban is. Más hosszú farkú állatoknál is előfordul.

Akit érdekelnek kicsit bizarr képek, ITT ni.

Amúgy a folklór olyan embert emleget ezen a néven, aki másokon élősködik.

Szó van esetlegesen arról, hogy az összefonódott farkak egyfajta trónt jelentenek a patkánykirálynak aki onnan nézi ahogy cibálják egymás különböző irányba a “hívei”.

Szintén ezen a néven illetik azt a mételyt ami annak érdekében kapaszkodik össze farkánál fogva métely-kisbarátaival, még nem teljesen kifejlett lárva állapotában, hogy nagyobbnak látszódjon és az áldozat figyelmét könnyebben hívja fel magára. A lényeg persze mint minden parazitánál a gazdatestbe jutás és ott a kifejlődés… azaz a „lifecycle” bezárása. Lásd itt:

Szóval van egy csomó átvitt és kevésbé átvitt értelmű megközelítése a koncepciónak. Rengeteg párhuzamot lehet vonni társadalmi berendezkedés tekintetében is, az emberek bolygó erőforrásait felélő magatartásával kapcsolatban is stb. Egy kicsit elvont így az egész, de nagyon fontos, hogy sok minden látható mögé, nem éles állásfoglalás, hanem gondolkodásra, elmélkedésre késztető témafelvetés.”

Jövőre töltitek a  10. évetek! Lesz ennek valami ünneplése a rajongókkal, vagy csak szűk körben tartjátok meg?

Mindenképp lesz ünnepi megemlékezés arról, hogy nekünk 10 év sem volt elég a befutáshoz. Rengeteg tervünk és ötletünk van már most, amiből nagyvonalúan 0 db konkrétumot el is mondunk most nektek :).  Mivel még semmi nem  biztos, nem szeretnék semmi olyat mondani, amihez később tartani kellene magunkat.

Első videótok a Deism! Mit tudtok mondani a dalról, videórol? Hogy írodott? Számotokra miről szól?

Számunkra ez a dal arról szól, hogy az ember/emberiség sokszor viselkedik úgy mintha lokális istenségként felette állna a környezetének, a természetnek, illetve egyének a többi embernek. Persze ezt hiába teszi, mivel bárhogy is gondolja valaki, része lesz az ökoszisztémának és a társadalomnak valamilyen módon. Hatás, kölcsönhatás, mindennek van következménye, nincs olyan hogy ingyen ebéd.

A videót az album koncepciója alapján, általunk adott forrásanyagból Tarczi Tom készítette, és szerintem kiválóan fogja meg a szám mondanivalóját, és a lemez koncepciójának hangulatát.

ROOMOFTHEMADROBOTS_RATKINGRACKET_CD_FRONT_01_1400X1400

Hallottuk, bizonyos szabályok szerint döntöttétek el, melyik dal kerüljön a lemezre! Mik voltak a főbb szempontok?  Mennyire volt nehéz ezeket a dalokat szétválogatni?

Egy új szempont volt, az összes többit eldobtuk. Egyszerűen definiálható, annál nehezebben betartható szabályunk ezúttal az volt, hogy mind az 5 tag által 100%-os igen szavazat kellett egy számhoz. Soha ennyi témát és dalvázlatot nem dobtunk még ki, hogy aztán még megmentsünk részeket és egészeket 16-17-szer, majd végül mégis a kukában végezzék a nem tökéletes kísérletek.

Milyen volt a hangrögzítés? Ti szerettek stúdiózni?

A hangrögzítés ezúttal monumentális vállalás volt a zenekar részéről. Rengetegféle verzió volt, hogy hogyan legyen ez az egész, de végül amellett döntöttünk, hogy magunknak csinálunk mindent. Ehhez először is fel kellett építeni olyanra a próbatermünket, hogy rendesen lehessen benne stúdiófelvételt készíteni. Ez két hónap megfeszített munkát jelentett, heti 3-4 alkalommal munka után, és akkor a felvételeket még el sem kezdtük. Ezek után maga a felvétel már az élmény része volt. Nem tudom van-e ténylegesen alkotó zenekar amelyik nem szeret stúdiózni. Ilyenkor ölt testet az alkotás. Nagyon izgalmas és nehéz időszak ez, amit ezúttal csodák csodájára lényegi alkotói vita nélkül sikerült megcsinálnunk. Külön csodálat illeti Pt-t, aki a teljes hanganyag feléneklése mellett végigvitte az összes felvételt, editálást, keverést és a masztert is, és közben még arra is ügyelt hogy moderálja az esetleges véleménykülönbségeket. Rá is ment 3 hónap az életéből…

Vannak a lemezen régebbi dalok is! Ezek hogy kerültek fel az új anyagra?

Nincsenek régebbi dalok, abban az értelemben, hogy nyilvánosan terjesztett anyagon nem jelent meg semmi előzetesen a lemezről. Persze vannak dalok, amik a dalírási periódus elejéről származnak, de ez természetes. Volt egy promóciós, 100 példányos kiadványunk (a Tripod – Wacken Showcase EP), amit a wackenes fellépésünkre készítettünk, de abból csak a szakmának adtunk, hogy jelezzük ezek vagyunk mi, és itt tartunk. Ezt a mostani lemez megjelenéséig nem hoztuk nyilvánosságra, tehát ilyen értelemben tényleg nincs régebbi dalokról szó.

LOGO_NEW4

Mit lehet tudni összegezve a dalok szövegeiről?
Hogy íródtak, milyen ötletek alapján?

Az összes szöveg és számcím Pt fantáziájának az eredménye. A dadaizmusból eredő, majd a szürrealizmusban kiteljesedő automatikus írás volt az alkotás módja. Ennek lényege, hogy nincs konkrét gondolati vezérszál, tömören megfogható lényegi tartalom, nincs egzakt jelentése a végeredménynek. Sokkal inkább hangulatok, képek, benyomások és érzések fogalmazódnak így meg. Ezek mutathatnak egy irányba, lehetnek koncepciózusak, vagy akár teljesen értelmetlenek is. Itt nem az a kérdés, hogy mit jelent az adott dal szövege, vagy hogy Pt kinyilvánít valamit, amit igaznak gondol, és akkor ezt az előre fogyasztahtóra előkészített gondolatcsomagot akkor most beültetjük szépen a hallgató fejébe.  Sokkal inkább az a kérdés, hogy neked mit mond ez a szöveg? Mit gondolsz róla? Ebből ki tud alakulni már egy olyan gondolatfolyam vagy beszélgetés amivel érdemes időt tölteni.

Mit terveztek még jövőre?

Tervünk nagyon sok van, izzik a kreativitás bennünk mostanában, úgyhogy ötletből nincs hiány. Sokkal inkább vannak azonban korlátaink mind időbeli, mind anyagi téren, úgyhogy az ötleteink 98%-a vagy elvetésre, vagy a “majdhaleszpénzünkelővesszükújra”-ra kerül. Ami biztos, hogy magunkhoz képest rengeteg koncertet tervezünk jövőre, már kora tavasztól. Sok vidéki, és 2-3 budapesti koncertre is lehet számítani. Ezenkívül szeretnénk még további szöveges videókat készíteni több számhoz is a lemezen. Egy komolyabb, klasszikus videóklip készítésének gondolatával is játszunk, de ez is mindig meg szokott halni költségvetési oldalon, úgyhogy sok mindentől függ, hogy össze fog-e jönni.

Egy szokásos kérdésünk! Mit üzentek az olvasóknak, rajongóknak?

Csak annyit, hogy legyenek nyitottak! Ne zárkózzanak el az újtól. Ne azt nézzék, hogy mire milyen sztereotip, gondolkodást egyszerűsítő cimkét lehet ragasztani. Próbáljanak egy művészeti alkotást teljes egészében befogadni. Érezzenek, gondolkodjanak! Szerezzenek  impulzusokat, érezzenek katarzist, őrizzék meg a naiv rácsodálkozás képességét.

Untitled-1

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X