Nyári Alterába fesztivál! Interjú, és előzetes!

Hello Világ!

 

Ha esetleg még nem tudnátok, idén nyáron is megyünk az Alterába fesztiválra. Bár sajnos most nem a Rock zene lesz a középpontban, de meghívtak minket, mi pedig szívesen vállaltuk, hiszen tavaly is nagyon jól éreztük magunk. Bár nem csak Rock zene lesz mi tudósítunk, hiszen egy fesztivál minden szempontból érdekes, mindenki számára!

Fesztivál dátuma egyébként július 12-16. Eseményhez már csatlakozhattok: ITT!

Programfüzet, és részletek ITT!

12694894_1104942269537166_8656769938304305462_o

Fontosabb infók: 

Az 5 napos bérlet ára március 30-ig idén is: 12.000.- Ft!
Napijegyek, csak a helyszínen naponta: 4.000.- Ft

Rengeteg játékkal várunk benneteket az esemény oldalán, nézzétek folyamatosan és hívjatok sok ismerőst!
Jegyek már a Tixa.hu-n is

Barátság, peace, Alterába! 😉

Interjú:

 

Idén is jön a már megszokott nyári fesztivál az Alterába! Hogyan készültök az idei rendezvényre?

Igen, idén már 7. alkalommal várja vendégeit Körmenden az Alterába fesztivál. Július 12-16 között, a Rába Szabadidőcentrumban, ebben az esztendőben is 5 napig lehet szórakozni. A program már teljes, még a feltörekvő zenekaroknak keressük a lehetőséget fellépésre egy szavazással. Nagy elánnal, hatalmas energiával készülünk, hogy még vonzóbbá tegyük a rendezvényt mindenki számára.

Mint minden évben, most is nagyon sok fellépő van, szinte zenekarok hada sorakozott fel. Mi alapján válogattatok, hogy kiknek kell fellépni?
 

Elsősorban azokat a magyar klub és fesztiválzenekarokat keressük, akik valóban hozzátesznek a magyar zenei élet fennmaradásáért. Legyen rock, alternatív, vagy akár pop, a lényeg, hogy élőzenei koncerttel szórakoztassák a nagyérdeműt. Mivel messze nem akkora a költségvetésünk, mint a jól ismert és támogatott nagy fesztiváloknak, figyelembe véve a hozzánk ellátogató közönség véleményét, próbálunk megegyezni a legkedveltebb előadókkal. Nem mindig egyszerű, de vannak baráti csapatok, akik figyelembe veszik méreteinket és lehetőségeinket.

Kezdő zenekaroknak indult verseny is. Ezzel esélyt kapnak, hogy felléphessenek. Nem terveztek esetleg például egy délutáni programként kezdő csapatoknak “tehetség kutatót”? Ahogy láttuk sokan jönnének, lehet érdekelné a zenekarokat, és az embereket is.

Tavaly próbálkoztunk, az nem sikerült, bár a feltétel rendszer sem volt egyszerű. Most megpróbáljuk ezt a formáját, hiszen minden évben közel 300 zenekarnak kell azt mondanunk, hogy sajnos nem férnek be. Nem szeretjük ezt mondani, de lehetőségeink végesek. Most 77 zenekarból a 12 legtöbb voksot gyűjtő bemutatkozhat a délutáni idősávokban.

alteraba_120x120

Köztudott hogy minden évben megrendezésre kerül a fesztivál. Sokan viszont nem tudjuk azt, hogy a kezdetek hogy voltak? Hogy indult ez az egész, és hogy sikerült ekkorára kinőni magát a rendezvénynek?

Nyilván nem egyszerű a mai piacon kirukkolni egy új, nagyszabású fesztivállal. Az alapgondolat az volt, hogy a sokak számára már-már elérhetetlen bérletárak és vendéglátás árak tekintetében, egy olcsó, színvonalas, élőzenei fesztivált hozzunk „sátor” alá. Nehéz volt az indulás, kevés támogató, hatalmas költségek, konkurencia, szóval örülünk, hogy elindulhattunk és nem buktunk azonnal. Hálásan vették vendégeink, hogy nem a „lehúzásról” szól a fesztivál. Itt egy nagy fesztivál napijegyének árárért kap egy 5 napos bérletet jelenleg is, igaz nincsenek külföldi „gigasztárok”, ellenben a magyar zenei krém nagy szegmense megjelenik. Nem tervezzük a helyszín változtatását, tudjuk mennyit bír a helyszín, ebből indulunk ki. Lovasi Bandi is mondta, hogy szerinte ez így tökéletes, az egyedi miliővel, ami csak itt van. Sok zenekar kedveli, nem véletlenül kaptuk a ProArt díjat, ami hatalmas elismerés a szakmától.

Régebben volt olyanról is szó, hogy megszűnik az Alterába feszt. Tényleg felmerült ez, vagy csak egy rossz  pletyka terjedt el ?

Voltak nehéz pillanatok és elkeseredések, ha éppen nem sikerült nullára kihozni a végét, ezt elismerem. De amikor a visszajelzéseket olvassuk és szinte csak pozitív, akkor nagy energiával, új erővel ajándékoz meg minket. Szeretnénk folytatni a rendezvényt, nem tervezzük a végét. Ha majd egyszer igen, azt közölni fogjuk .

Hallottuk több helyről, hogy a fesztivál más helyen lesz megrendezve. Ez igaz? Vagy marad a jól megszokott helyszín?

Tavaly döntöttük el, hogy kicsit már a belső elrendezésen változtatni kell. Fontos a megújulás, nem csak a zenekarok, az infrastruktúra terén is. Minden évben valamit újítottunk, most ez elég látványos lesz. Vélhetően kommunikációs hiba lehetett, hogy más helyszín lesz. Maga a belső rendezvény helyszín alakul át, sokkal fesztiválosabbá. Aki eddig velünk volt, most egy másik arculatát fedezheti fel a helyszínen.

face2

Tavaly volt szerencsénk ott lenni a fesztiválon! Nagyon jó volt tapasztalat gyűjtésnek, és persze nagyon jó emlékek is születtek. Ez mind a szervezésnek is köszönhető. Mennyire dolgoztok előre a megszervezéssel kapcsolatban, hogy mire indul a fesztivál minden a helyén legyen. (Bár tökéletes soha nem lehet, hiszen a legkisebb hiba  is akadályt gördíthet, és ilyen hibák bármikor becsúszhatnak.)

Megtisztelő a visszajelzésetek, örülünk, hogy tetszett! Szeptemberben, az előzetesen levont konzekvenciák után mérlegeljük a pozitív és ha van negatív jelzéseket. Ennek alapján a lehetőségekhez mérten változtatunk. Nagyjából decemberben már kész a program, némi finomítással, egyeztetéssel a logisztikai része januárra teljes. Próbáljuk a hibákat kiküszöbölni, ami rajtunk múlik, mindenre odafigyelünk. Fontosnak tartjuk, hogy mindenkinek megfeleljünk, mindenki úgy érezze, értük van a fesztivál. Legyen ez fellépő, vagy szórakozni vágyó, vagy VIP vendég. Ha mindenki vigyorog, akkor működik a dolog. Nagyon figyelünk arra, hogy korrektek legyünk minden téren.

Eddig minden évben azért volt rockosabb témájú és lazább témájú koncert is. Idén nem épp a rock zene kap teret. Minek köszönhető ez a változás?

Nem lehet olyan hétvégét találni, ahol nem ütköznénk nagyobb, vagy hasonló kaliberű fesztiválokkal. Idén egy maratoni rock vonallal dolgozó fesztivál miatt döntöttünk úgy, hogy kevesebb lesz a rock zenekar, bár az amúgy is kisebb mértékben jelenik meg nálunk, főleg az alternatív vonal dominál. Szeretjük a rock és keményebb zenekarokat is, de nem kívánunk konkurencia lenni a másik rendezvénynek, drukkolunk nekik.

Próbáltok azért mindig nagyobb fesztivál lenni? Vagy jó a bevált módszer, és nem vágytok többre?

Nagyobb nem. Sikeresebb, színvonalasabb, még vonzóbb igen! Ez a cél! Mindig kell emelni a mércét, nyilván a lehetőségekhez mérten, hiszen tavaly befagyasztottuk a bérletek árát is, hogy mi maradjunk a kategória legolcsóbb fesztiválja. Hamar rájöttünk, hogy hiba volt, hatalmas mértékben drágult minden szolgáltatás, fejlesztés, zenekari árak. (ez külön beszélgetést megérne…) De nem csinálunk (s**get) a szánkból. Bízunk benne, hogy többen érkeznek az eddigieknél és nem lesz deficit.

10425507_1272623889430825_2983243593606020960_n

Milyen segítségre számíthattok, vannak-e szponzorok mögöttetek?

Ez a legnehezebb része. Helyben, a városban az Önkormányzatnál pályázunk támogatásra, de ismerjük a lehetőségeket, nem várhatunk annyit, mint más fesztiválok. Bebes István polgármester az indulástól partner és támogató, az ő segítsége nagyon fontos és megtisztelő. A nagy cégek a legnagyobb és tömegeket vonzó rendezvényeket szeretik, kevés áll velünk szóba. Hatalmas respekt a Szentgotthárdi OPELnek, hogy immár harmadik esztendeje fő támogatónk. A Borsodi is a kezdetektől segít, idén a Szerencsejáték Zrt-nél sikerült még támogatást elérnünk. Kevés a nagy mecénás, de nagy segítség a baráti, kisebb cégek támogatása, illetve közös marketing és támogatási szerződések. Eddig egyszer sikerült csak az NKA-nál támogatást elnyerni. Most már ott tart a fesztivál, hogy megbecsült támogatóinak, arányaiban sokkal nagyobb reklámot tud nyújtani, mint a támogatási érték. És ez jó. Szeretünk visszaadni, ha kapunk is. Tisztelettel köszönönk meg ugyanúgy pár ezer forintot, mint több tízezres támogatást. Hozzáteszem a legnagyobb támogató a közönség, aki bérletet vagy napijegyet vásárol!

Milyen fesztiválra számíthatunk idén? Ti így előre milyen bulikkal számoltok?

Szerintünk idén mindenkinek meglepetés lesz, nem szeretnék minden titkot elárulni, aki eddig volt, annak is újdonsággal tudunk kedveskedni, aki pedig még nem, annak szívből kívánjuk, hogy érezze meg az Alterába családias hangulatát.

Mit üzentek az embereknek? Mivel buzdítanátok őket, hogy ne hagyják ki az idei rendezvényt?
 

Ma már szinte „kötelező” ott lenni a legnagyobb fesztiválokon, akikkel nem tudunk sem mi, sem az ország többi kisebb, vagy közepes fesztiválja versengeni. Hozzáteszem nem is cél. Más. Ott a „heringpartik” saját varázsa is vonzó azok számára akik szeretik, ellenben itt lazább, sokkal olcsóbb, de mégis minőségi kiszolgálást, programot kaphatnak. Én csak annyit tudok mondani, hogy egy próbát mindenképp megér! Szóval Körmend, július 12-16-án találkozzunk!

Nagyon köszönjük a válaszokat, és ezúton is köszönjük a meghívást a fesztiválra! Gyertek el sokan, mi ott leszünk, ahogy tavaly is. Keressetek a sátraknál, vagy a fesztivál területén. Lesz a fesztivál ideje alatt egy kis játékunk is. Részletek később. 😀 

Untitled-1

Támogassátok oldalunk, ebben az évben is.

támogatás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X