Mobilmánia interjú! “A gépezet nem áll meg soha, mert ”…ez az őrület, ez a mánia..” “

Hello Világ!

Kiszúrtuk magunknak a Mobilmánia zenekart egy interjúra! Szerencsére nagyon rendes zenekarról beszélünk, így készséggel álltak kérdéseink elé! Nagyon köszönjük!

Az interjút Zeffer Andrással készítettük!
Mindenkinek jó olvasást!

bajnok&zefi

Bevalljuk! Régen néztünk felétek 🙁 Mi újság most a zenekarral?

Hát én nem tudom,mikor hallottatok rólunk, de a MOBILMÁNIA dinamikusan tör előre és amióta ( 2014. 01.) Molnár Péter ( Stula ) áll a zenekar élén, mint front ember – énekes azóta a zenekar szárnyakat kapott. 🙂  Mind amellett, hogy a Bajnok, és én is továbbra is énekelünk. Donászy Tibi helyét a doboknál,  igen tehetséges gitárosunk Csintalan Márk bátyja váltotta fel  ( 2015.05.hó –tól ) Csintalan Gyuri. Kispál Balázs  gitárosunk a fiatalok között a rangidős, mert Ő már a 3-ik évet tölti a bandában. Fiatalokkal lehet szárnyalni. Ahol vannak, fiatalok ott van jövőkép. A MOBILMÁNIA nagyon szerencsés helyzetben van, mert a Bajnokkal , négy fiatal tehetséget tudunk magunk mellett, és komoly sztárokká fogjuk Őket kinevelni 🙂 Igazi zenészekké, akik élnek a színpadon, és a színpadért a zenekarukért. Itt a MOBILMÁNIÁBAN lesz lehetőségük meg tanulni mit is jelent igazi utazó, folyamatosan alkotó, és koncertező zenekarban zenésznek lenni….. 🙂 🙂

Ahogy láttuk a koncertek folyamatosan zajlanak! Milyenek a bulik?

Igen!  Ebben az évben közel 50 koncertet adtunk szerte az országban, és még rengeteg helyre el kell mennünk, valamint vannak visszatérő városok, klubok, ahol szeretettel várnak minket. A 2015-ös év február 06.-al indult, és December 30.-al záródik a Club 202-be, ahol egy elő szilveszteri, orbitális, frenetikus bulit fogunk nyomni. A koncerteken minden esetben sokan vannak, és igen jó hangulatban zajlanak az előadások. A klub koncerteken, ahol kisebb a befogadó képesség mindenhol telt ház van, de kiemelkedő városaink voltak az idén Békéscsaba , Győr, Kaposvár, Agárd.

Nagy örömünkre az idén ott lehettünk Budapesten a TABÁNBA május 01-én. Itt cca. 20 ezer ember várta a MOBILMÁNIÁT. Óriási hangulat volt.

koncertek

A közönség örül nektek, és élvezi a dalaitok. Ti hogy látjátok magatokat?

Én és a Bajnok, mivel mi vagyunk ennek a zenekarnak a hordozó rakétái 🙂 ,úgy látjuk, hogy a MOBILMÁNIA rendkívüli népszerűségnek örvend. Mindenhol csak a szeretet övez minket. Ami különösen nagy örömmel tölt el, hogy sok a fiatal körülöttünk. Terveinkben szerepelt a fiatalítás, de ódzkodtam ettől. Végül is az idő engem igazolt. Meg mertük lépni, mert eddig a keverőig álltak az emberek, főleg az idősebbek. Most a közönségünk létszáma megnőtt, a fiatalok javára, ami azt jelenti 70%-ban fiatalok és 30 %-ban az idősebbek a régiek jönnek. Most a terem feléig a színpadtól fiatal arcokat látok, és onnantól a keverő mögött is állnak, de Ök. a régiek, azok akik végül is hozták a fiatalságot is 🙂 . A MOBILMÁNIÁRA járók életkora 16, és 65 év között van, de vannak már nagymamák, és nagypapák is a Középiskolások táborában a nézőtéren. Ami a legfontosabb rengeteg csaj vesz minket körül…

Mennyire jó amit csináltok? Van-e min javítani? vagy ti a tökéletest nyújtjátok?

Senki nem mondhatja, főleg saját magáról, hogy a tökéleteset nyújtja. Ebben a műfajban soha nincs tökéletes. Aki ezt gondolja magáról, nagyon téved. Rengeteg munka, ötletelés után alakul ki egy turné programja. A dalok összeállítása egy tudomány, amin folyton lehet, és kell is minimálisan változtatni. A színpadképen is van bőven alakítani való .Közben arra is gondolni kell, hogy gigantikusak, és látványosak  legyenek a koncertjeink, még akkor is ha kicsi a hely. Ha nagy, akkor nincs gond, mert mi ahhoz szoktunk az elmúlt 40 év alatt a Bajnokkal. De ha kicsi, akkor is ki kell mindig valamit találni, hogy más legyél, mint a többi banda. Mindig van javítani való. Itt nem dőlhetsz hátra a fotelben….

Jártok minden felé az országban! Mit tapasztaltok egy-egy helyszínen? Milyen jó vagy rossz élményeitek vannak?

Hát itt fentebb is már említettem, mindenhol, ahol jártunk csak jókat tudok mondani. A klub hálózatoknál látszik, hogy költenek a helységekre. Újítanak. Lecserélték, vagy folyamatosan cserélik a hang és fény berendezéseket. Digitális, vagy komoly analóg pultokat vesznek, szóval folyik a beruházás. Így viszont a klubok feljavulásával a zenekaroknak is össze kell magukat szedni, mert minőséget kapunk, minőséget is kell adnunk. Az NKA pályázatokból tudnak pénzhez jutni és ebből jut a fejlesztésekre is. Ez egy jó dolog. Eddig ez nem volt. Ami jó élmény, hogy bármennyire is próbálkoznak központilag a rockzenét letudni itthon, –  ill. olyan zenéket neveznek rockzenének, aminek ehhez semmi köze,  – de ennek ellenére a Rockzene nagyon is megy itthon. Persze jól kell csinálni, és ezt nem könnyű.

Sajnos sokan úgy tartják a Rock zene haldoklik! Ti ezt hogy gondoljátok? Szerintetek mivel lehetne ezt a dolgot kicsit megújítani, hogy többen figyeljenek fel a stílus szépségére?

Ez konkrétan nem igaz, hogy haldoklik . Mint ahogy az sem hogy nincs erre igény. A műfaj leges legnagyobb problémája a média háttér. TV –Rádió –újságok stb…! Valami miatt most ebben az országban hogy folytonosan meg kell újítani mindent. Ez valóban jó dolog, de nem mindenre lehet ezt ráhúzni.  Azokat a produkciókat veszik meg, melyeket a Petőfi rádió folyamatosan sugároz. Ezek számomra megmondhatatlan muzsikák. Én ezt, vagy már nem értem, – amin csodálkoznék -, vagy rá kell mondani a rosszra is hogy jó és minden rock…..? Szerintem a rockzene kirekesztése ezekből a médiákból, melyek még működnek teljesen felesleges dolog. Ez nem fog sehová vezetni. A fiatalokat engedni kell működni, de nem ész nélkül. Ha csinálunk valamit, akkor csináljunk jót. És ha az jó akkor az menni fog rádió nélkül is, csak a terjedési sebessége nagyon lassú és már nekem erre nincs időm.

Kell egy közszolgálati, –  tehát államilag finanszírozott  – ROCK RÁDIÓ mely országos sugárzással segíti a zenekarokat, a régieket is és az újakat is, valamint a műfajt is. Elképesztő túltermelés van itthon a zenekarok részéről és a klubok részéről is. Sajnos nem mind jó. Budapesten 5 ezer klubra 8 ezer zenekar próbálkozik nap-mint nap. Szerintem ez egy kicsit túlzás. El lehet képzelni ezek közül hány jó és hány rossz klub és rossz zenekar van. Ezt az egész műfajt egy kicsit, –  de talán nem is kicsit – ,  szabályozni kellene, mert nőnek ki a földből a zenekarok , produkciók és nem mind jó ám……, de igénye van rá hogy pénzt vegyen fel azért amit csinál. És ezen a ponton el kellene gondolkozni egy kicsit. De ki…? Ki van erre kijelölve……??

MOBILMÁNIA_2015 (2)

Már egy ideje működik a zenekar! Fordult már meg valakinek a fejében ennyi év alatt, hogy abba kéne hagyni?

Nem !

A MOBILMÁNIA az idén 8 éves banda. Rengeteg kiadvánnyal és több száz koncerttel a háta mögött. Nem hogy abba hagyni, hanem azon jár az eszem, hogy 2 év múlva új lemez, BS Aréna, mert 10 éves születésnapot fogunk ünnepelni. Azt meg másképpen nem lehet 🙂   Ha egy zenekar népszerű akar lenni és el akar, valamit érni annak legalább 10 évig kell léteznie, hogy a továbbiakban ez, sikerülhessen és folyamatosan prosperáljon.

Vagy egyenlőre nem érzitek ennek kényszerét?

Abszolúte nem ! Még ennyi idő után is van, mint mondanunk az utókornak és a jelen kornak is. Én és a Laci 40-45 éve csináljuk ezt a műfajt. Nem azért dolgoztunk eddig, hogy egyszer csak azt mondjuk elég volt. Sőt valamelyik nap beszélgettünk egy külvárosi klubban és pont azt mondtuk, hogy mi már  biztos, hogy a színpadon fogunk össze esni is és onnan visznek ki a temetőbe, de cca 100 évesen, mert a Rockzene az konzervál ám. 🙂 Azon kívül semmi más esélyünk nincs az életben. Mi ezt akartuk csinálni. Szerintem születésünk óta  ezt is csináljuk. Mi sehol soha ne dolgoztunk csak zenészek voltunk és zenekarokban töltöttük az életünket. Alkottunk és zenéltünk, előadtunk és utaztunk, hogy hirdessük a rockzenét. Vannak országosan ismert dalaink, slágereink. Több ezer koncertet nyomtunk és több millió km-et utaztunk a világban. Többek között az idén ezt tesszük egymás mellett 35 éve. Szerinted mit csináljunk ezek után….. ? 🙂  Minket ”… ez hajt és visz tovább, számunkra ez a világ….”

pillanatok

Mit terveztek még az idei évre?

Jelenleg stúdióba vonultunk Csintalan Márkkal a MOBILMÁNIA gitárosával, és ketten kidolgozzuk a 2017 február környékén megjelenő MOBILMÁNIA koncert Cd és DVD kiadványának  összerakását, amit Budapesten a Barba Negra TRACk-ben rögzítettünk. Ez egy óriási munka, szép kiadvány lesz. Ezzel elbíbelődünk az év végéig és December 30-án a CLUB 202-ben Budapesten adunk egy uccsó idei bulit, mely elő szilveszteri hangulattal lesz megtöltve. Itt aztán megköszönjük a világ legdrágább közönségének a Magyar Mániásoknak hogy ilyen sokan vannak, lettek és hogy ekkora lelkesedéssel követnek minket városról városra. Hajnalig szórakozunk, aztán várjuk a téli tavaszi MOBILMÁNIA turné indulását. Ez Február 06-tól lesz látható 20 előadáson keresztül Május 14-ig , 20 nagyvárosban itthon.

A gépezet nem áll meg soha, mert  ”…ez az őrület, ez a mánia..” 🙂

Mit üzentek az olvasóknak?

Hát mi mást üzenhetnék, mint amit évtizedek óta mondok a színpadról a koncertek végén:

Jók legyetek
Szeressétek egymást
Vigyázzatok nagyon, nagyon  Magatokra
Az Isten áldjon meg Benneteket
A viszont látásra………. 🙂

Még egyszer nagyon köszönjük a válaszokat! További sikereket, ha lehet ezt mondani egy ilyen zenekarnál! 🙂

Zeffer András idézetei: 

“HORVÁTH ATTILA tollából erednek, aki szintén Mániás, a MOBILMÁNIA tagja VIKIDÁL GYULÁVAL  együtt, aki szintén 2008-tól alapító tagja volt a bandának.”

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X