Ma lenne 53 éves az egyik rocklegenda!

Bizonyára sokan tudjátok kiről van szó. Kurt Cobain amerikai zenész a 80-as, és a 90-es évek egyik meghatározó alakja. Zenei világával, és dalszövegeivel sokak szívébe lopta be magát. Érdekes ember volt, küzdött saját magával, és a függőségével. Máig is talán a legismertebb Nirvana daluk a Smells Like Teen Spirit ami nagyot ütött, és mindenkit megfogott. Ezenkívül persze nagyon sok jó daluk ismert, mint például a Come as You Are, vagy akár a Lithium. Persze ezeken kívül is sok nótát sorolhatnánk fel, főleg úgy hogy egyik kedvenc zenekarról beszélünk.

Kurt Donald Cobain 1967. Február 20-án született Aberdeenben, Washington államban. Cobain szülei 9 éves korában elváltak, aminek édesanyja szerint nagy hatása volt gyermekére. Teljesen megváltozott a viselkedése. Kurt egy interjúban el is mesélte később, milyen rossz hatással volt rá szülei válása, hiszen elvesztette azt a biztonságot, amit egy anya, és egy apa közösen nyújthatnak gyermeküknek. Ahogy szülei új társat találtak, új élettel, Cobain személyisége úgy romlott. Szemtelenül viselkedett a felnőttekkel, és megfélemlítette a gyerekeket az iskolában. Miután apja nem bírt a fiúval, felügyeletét a családra, és a barátaira bízta.

Nirvana:
Cobain 1981. Február 20-án választás elé került. Szülinapi ajándékok között dönthetett, hogy egy biciklit, vagy egy gitárt választ. Mint tudjuk a Nirvana karrierjét, tudhatjuk azt is hogy a gitárt választotta. Elkezdett dalokat tanulni, majd később saját dalokat is írt. Ezután több zenekart is alapított amivel aztán nem tudták nagyon megfogni a közönséget. Később dobost kerestek, aki Chad Channing lett. Felvették vele a Bleach című albumot, de Cobain elégedetlen volt Chad munkájával. Ezután új dobost találtak Dave Grohl személyében. Vele dolgoztak a Nevermindon, ami nagy sikert aratott.

Halála:
Cobain halála előtt már nagyon bizonytalan életet élt. Drogokhoz nyúlt begyógyszerezte magát, amire aztán ivott is. Ez pedig kómához is vezetett. Több koncertjüket is le kellett mondaniuk. Labilis életén segíteni próbált azzal, hogy elvonóra ment függősége leküzdése miatt. Ez nem sikerült neki így megszökött, és hazautazott. 1994. Április 5-én Cobain máig tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett. Egy búcsú levelet hagyott hátra csak maga után:

„Egy tapasztalt, együgyű ember szavai következnek, aki nyilvánvalóan szívesebben lenne elsatnyult, infantilis panaszgép. Szeretnék érthetően fogalmazni ebben a levélben.

Évek óta, amióta először találkoztam közösségetek, hogy is mondjam, függetlenséghez kötődő etikájával és ölelésével, a punk-rock élet “alapiskoláit” jártam, és az ott kapott figyelmeztetések mindegyike nagyon is igaznak bizonyult. Már túl sok éve nem éreztem a zenehallgatás és zenealkotás izgalmát, sem az olvasásét és az írásét. Elmondhatatlan bűntudatom van mindezen dolgok miatt. Például, amikor ott vagyunk a kulisszák mögött, és kialszanak a fények és tombolva felzúg a tömeg, ez nem hat rám úgy, ahogy Freddie Mercuryra hatott, aki láthatóan imádta a tömegből felé áradó szeretetet és rajongást, amit én abszolút csodálok és irigylek. Az igazság az, hogy nem tudlak becsapni titeket, semelyikőtöket. Ez egyszerűen nem fair sem veletek, sem velem szemben. A legszörnyűbb bűn, amit el tudok képzelni, hogy színleléssel átverem az embereket és úgy teszek, mintha 100%-osan jól érezném magam.

Néha úgy érzem, mintha színpadra lépés előtt blokkolóórára lenne szükségem. Mindent kipróbáltam, már ami erőmből tellett, hogy mindezt fel tudjam mérni (és most is próbálom, Isten bizony próbálom, de ez nem elég). A tényt, hogy én és mi sok embert megérintettünk és szórakoztattunk, megértem. Csak egy nárcisztikus fazon képes akkor felfogni a dolgokat, amikor már elmúltak. Túl érzékeny vagyok. Kicsit tompábbnak kéne lennem ahhoz, hogy ismét úgy lelkesedhessek, ahogy gyerekkoromban.

Az utolsó 3 turnén sokkal jobban elfogadtam az embereket, akiket személyesen, illetve rajongóinkként ismertem, de még mindig nem vagyok túl a frusztráción, bűntudaton és empátián, amelyet mindenkivel szemben érzek. Mindünkben van valami jó, és én azt hiszem egyszerűen túlságosan szeretem az embereket, annyira, hogy az már kurvára elszomorít. A szomorú, érzékeny, nem elfogadó, halak jegyű Jézus-emberke. Miért nem élvezed egyszerűen? Nem tudom!

Van egy istennő feleségem, aki nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja. És ez olyannyira megrémít, hogy már létezni is alig bírok. Még a gondolatát sem tudom elviselni, hogy Frances is ugyanolyan nyomorult, önpusztító, halott rocksztárrá válik, mint én.

Jól vagyok, nagyon jól vagyok és hálás vagyok, de hétéves korom óta gyűlölettel teltem meg általában az emberek iránt. Csak azért, mert az emberek számára aki empatikus, annak oly könnyű. Azt hiszem, csak azért, mert túlságosan szeretem és sajnálom az embereket.

Égő, émelygő gyomrom poklából köszönöm mindenkinek az elmúlt években kapott leveleket és aggodalmakat. Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok! Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.

Béke, szeretet, együttérzés,

Kurt Cobain

Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytasd, Francesért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.

Szeretlek, szeretlek!”

Cobain egyébként több embert megihletett, ezért több film is készült az életéről. Nekem egy tetszett nagyon amit nektek is ajánlok, ha igazán érdekel az élete. A film a Cobain: Montage of Heck címet viseli. Nagyon sok dolgot tudhatunk meg róla, és a munkásságáról.

Kurt Cobain egy igazi legenda, aki részben meghatározta a rockzene irányzatát.

+ Kurt Cobain ma lenne 53 éves! +

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X