LED ZEPPELIN – MEGKEZDŐDÖTT A PLÁGIUMPERE

Hello Világ!

Kedden egy Los Angeles-i bíróságon megkezdődött a Led Zeppelin Stairway To Heaven című száma miatt indított plágiumper – írja az MTI.

“A tárgyaláson azt akarják tisztázni, hogy a Stairway To Heaven nyitódallamát valóban az egykori Spirit együttes 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e a Led Zeppelin tagjai.

Az ügyben a Spirit néhai gitárosa, Randy Wolfe vagyonát kezelő Michael Skidmore ügyvédje nyújtott be keresetet, amely szerint Wolfe 1966-67-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heavenje előtt.

A felperesek azt akarják elérni, hogy Wolfe-ot a rocktörténelem egyik legjelentősebb balladájának társszerzőjeként ismerjék el. A polgári jogi perben kedden a dal szerzőit, Robert Plant énekest és Jimmy Page gitárost is meghallgatta a bíróság. A felperest képviselő ügyvéd nyitóbeszédében az ügyet összefoglalva úgy fogalmazott: ‘ahol indokolt, jelölni kell a szerzőséget’.

A számban hallható zenei futam pedig teljesen megszokott, az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyek felhasználják – tette hozzá.

A tárgyaláson Page és Plant kijelentette, hogy saját szerzeményük a dal, amelyet annak idején Walesben írtak egy eldugott házban.

A felperes az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot) követel. A Bloomberg Businessweek szerint a Stairway To Heaven 562 millió dollárnyi (157 milliárd forint) bevételt hozott 2008-ig.”

Untitled-11-300x238

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X