Itt van a Rockerek nagy örömére az új Rock rádió. Mi hallgatni fogjuk! Ti? :)

Hello Világ!

 

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése értelmében a Favorit Masters Kft. az Inforádió korábbi frekvenciáján, a 95.8 Mhz-en indíthat rádiót. A cég tulajdonosai az egykori Prognózis zenekarból ismert Vörös István és a korábban a Skorpióban, Dinamitban és P. Mobilban egyaránt zenélő Németh Gábor. Előbbi az elnökhelyettese, utóbbi pedig elnöke a Magyar Rockzenészek Egyesületének (MaRock), így nem meglepetés, hogy a rádió magyar rockot fog elsősorban sugározni. Velük beszélgettünk.

Az eddigi híradásokból azt lehet tudni, hogy az  egyesület nevére utalva  MaRock lesz a rádió neve.

Németh Gábor: Az új adó neve Rádió Rock lesz, többek között azért, mert az egyesület nem névadója, csak támogatója a rádiónak. Az egyesület vezetése minden lehetséges fórumon nagyon sokat tett azért, hogy ez az adó létrejöjjön. Az egyesület tagjai, és zenésztársaink egyöntetűen támogatták és segítették ezt a munkát. A rádió célja, hogy a magyar rockzene visszakapja azt az elismerést és rangot, amit az elmúlt tíz-tizenöt évben elvesztett, rajta kívül álló okokból.

Mit vállaltak a pályázatukban?

Vörös István: Nyolcvanegy százalékban magyar rockzenét fogunk sugározni. A közösségi és a kereskedelmi rádió pozitívumait kívánjuk ötvözni. Hallgatható rockzenét fogunk sugározni, szeretnénk, hogy minél több hallgatóhoz jussanak el a műsoraink, akár azokhoz a fiatalokhoz is, akik számára ez a műfaj ez idáig ismeretlen volt. A műsorstruktúránkban 33 műsor szerepel, mindegyik kapcsolódni fog valamilyen formában a rockzenéhez. A zene-szöveg aránya 80-20 százalék.

231146

A közösségi rádióknál általában nem fizetnek a műsorvezetésért, ez nálatok is így lesz ?

NG: Jól működő, profi rádiót szeretnénk, ezért képzett műsorvezetőkre, szerkesztőkre van szükség, akik nyilván nem fognak ingyen dolgozni. Mi azt értjük közösségi rádió alatt, hogy küldetésünknek tekintjük a magyar rockzene ápolását, e műfaj értékeinek megőrzését és továbbadását. Műsorainkkal támogatjuk a magyar rockzenei kultúra megőrzését, hagyományainak ápolását. Az ismert előadók mellett lehetőséget kapnak fiatal tehetségek is. A műsorok pörgősek, naprakészek, érdekesek lesznek  akárcsak a zenék.

Kicsit beszéljünk az üzleti tervről. Honnan lesz pénz technikára, a munkatársak fizetésére?

NG: Százhúsz napunk van arra, hogy a rádió elinduljon, ez szükség esetén harminc nappal meghosszabbítható. A teljes stáb még nem állt fel, ezért az éves költségvetést kalkulálni csak becsült összeggel lehet. Nyoc-tíz főből álló belsős műsorkészítő stáb felállítását tervezzük. Jelenlegi adataink szerint százmillió forint körüli éves kiadás várható. Ilyen költségvetésű rádió működéséhez természetesen befektetőkre is szükség van, ezen túlmenően reklámbevételekre és pályázati pénzekre is számítunk. A rádió indulása előtt egy hónappal indítjuk el a reklámkampányt óriásplakátokon, tévékben, rádiókban, online felületeken egyaránt.

Kik lesznek a célcsoport?

VI: Harminctól hatvanéves korig, ami felfelé és lefelé is rugalmasan tágítható. A rockzene széles műfaj, a soft rocktól a metálig. Napközben  fogyasztható rockzenét kínálunk a hallgatóinknak, külföldi példákkal élve a Led Zeppelintől Bryan Adamsen, Bon Jovin át Tina Turnerig valamennyi irányzatnak helyet adunk, hiszen valamennyien rockot játszanak. A Rocktojás című műsor a fiatal előadóknak  és zenekaroknak ad lehetőséget, így a fiatal korosztályt is elérjük. Az esti órákban a metált kedvelők is hallhatják  kedvenceiket. Természetesen lesznek hírek, programajánlók, valamint időjárásról és közlekedésről szóló információk is. A lényeg, hogy mindig rockzene szól majd.

Mit értenek rockzene alatt?

NG: A rockzene szerteágazó műfaj: a hard rock, a blues rock, a folk rock, az alternatív rock, a progresszív rock, jazz rock mind ide tartozik. Szövegileg fontos a társadalmi érzékenység és a tartalom. A rockzene mindig élő zene, amit a rockzene alaphangszereivel általában – gitár, basszusgitár, dob, billentyűs hangszerekkel adnak elő.

231144

VI: A médiából csak néha-néha hallhatunk  rockzenét, pedig óriási igény van rá. Olyan ez, mint egy felrázott, lezárt pezsgősüveg, egyszer csak kirepül a dugó. Bárkivel beszéltünk, rajongók, ismerősök, szakmabeliek, mind azt mondták: “Na, végre nekünk is lesz egy hallgatható rádiónk!” Szeretnénk, ha a nagy elődök régi dalai mellett az ő legújabb alkotásaikat is megismerhetné a közönség, akárcsak a legújabb előadókat és irányzatokat .

Eddig még minden rockrádió megbukott Magyarországon. A legutóbbit, amit Gidófalvy Attila gründolt, a Best of Rck FM még két évig sem létezett.

VI: A korábbi rádiók kisebb körzetben voltak foghatók, gondolom, nem volt lehetőségük megfelelő támogatást , reklámbevételt generálni. Az is lehet, hogy egy szűk réteg zenei ízlését próbálták kiszolgálni, pedig a rock nagyon széles spektrumot ölel fel.

NG: Mi egyszerre leszünk földi sugárzásúak és online is hallhatók. Minimum 2,5 millió hallgatóhoz jutunk el.  Ez jó alapot ad a hirdetőknek. Vidéki és határon túli rádióknak komplett műsorokat is kiajánlunk, így szinte az egész Kárpát-medence rock-rajongóihoz eljutunk. Többnyire országosan ismert műsorvezetőink lesznek. A programigazgatónk is a rádiózásban jártas profi szakember lesz.

231147

Az előzőekben említették, hogy a rockzenét elhallgatták. Mit értenek ez alatt?

VI: Ez a művészeti ág, talán azért is, mert művészeti ág, nem kapott teret, nem jutott levegőhöz. Más volt a koncepció, csak a trend volt a fontos. Mi ezt másként gondoljuk.

NG: Ennek a rádiónak nemcsak az a célja, hogy felélessze  a magyar rockzenét, hanem az is, hogy munkát adjon a zenészeknek. Hogy a zenekarok és előadók koncertlehetőséghez juthassanak, a stúdiók újra élő zenét rögzíthessenek és a teljes zenei infrastruktúra felélénküljön. Így körülbelül ezer embert jut munkához . A tehetségek felkarolásán kívül reméljük, hogy a korábbi rock-nemzedékek is újra munkához látnak.

Ki dönti el, hogy milyen dalok hangzanak el majd a rádióban?

NG: A hallgatottsági  mérésekek alapján egy team fogja eldönteni. Figyelembe vesszük a szakma érdekeit és természetesen az NMHH felé vállalt kötelezettségeinket is. Évente megszervezzük a Rádió Rock napját, ahol a közönség élőben találkozhat kedvenceivel.

Miért pont most jött el az ideje egy ilyen rádió elindításának?

VI: Ennek már 25 éve meg kellett volna történnie. Mostanra betelt a pohár és a pohár úgy gondolta, kicsordulok!

Forrásunk: www.kreativ.hu
Cikket eredetiben ITT nézhetitek meg!

Untitled-1

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X