Interjú-Ismerjétek meg őket: Holdt

A Holdttal, egy zirci metalbandával készítettem interjút. Az együttesből sajnos nem tudott mindenki megjelenni, így Benczik Gergellyel, becenevén Bruce-szal, az együttes gitárosával, és Molnár Martinnal, az énekessel beszélgettünk.

 

Sziasztok ! Az első kérdésem az lenne, hogyha saját magatokat be kéne mutatnotok azalapján, hogy milyen zenét hallgattok, mit mondanátok ?

Bruce: Nekem igazából a fő, az a thrash metal, és a hardcore zene. Igazából én tényleg mindenevő vagyok, tehát vannak, akik azt mondják, hogy mindenevők, aztán nem, én tényleg mindent szeretek. Szoktam rap zenét hallgatni, szoktam klasszikusat is, régi rock ’n’ rollokat, de ami az örök kedvenc, az a thrash metal és a hardcore.

Martin: Hát nálam igazából főleg a metalcore, deathcore vonal ami erőteljesen játszik, ez a hardcore-thrash vonal majdhogynem csak a Holdt miatt jött be nálam, amiatt kezdtem el hallgatni ezeket is, de az örök kedvenc az a deathmetal, deathcore.

Magát az együttest milyen műfajba sorolnátok ?

Martin: Thrash és hardcore keveréke.

Bruce: Hát nem tudom, mi azt beszéltük eredetileg, hogyha mindenképpen kell, és nem csak metal – mert az oké, hogy metal – deathmetalnak mondtuk. Igazából szerintem egy nagy egyveleg, tehát lehet benne hallani, hogy trashesebb, hardcoreos vonalhoz közel van, az ének miatt is, viszont felfogás szintjén a deathmetalhoz áll talán a legközelebb.

Martin: Igen, az is van benne egyébként. Igazából számfüggő, tehát valamelyik szám ehhez áll közelebb, valamelyik ahhoz, van teljesen deathmetal számunk is, és van, amelyik meg teljesen thrash. De maradjunk a Zirc-metalnal, és akkor azzal mindent lefedtünk.

 

Hogyan készülnek a zenéitek ?

Bruce: A témák nagyrészét én, valamint a másik gitárosunk, Keke, azaz Kelemen Dani szokta hozni, nagyjából olyan most az arány, hogy a kétharmadát hoztam én, és az egyharmadát Keke. Nálunk nagyjából most majdnem minden szám úgy született, hogy én készen levittem a témáimat, meg Keke is készen lehozta a riffeket, hogy ő erre meg arra gondolt, és akkor lent a próbateremben meg egybegyúrtuk, ott mindenki hozzárakta a saját ötleteit. Olyanból kevés szám volt, amit egy az egyben odavitt valaki, és arra azt mondtuk, hogy ez fog maradni, mert mindenki hozzáteszi a magáét.

Martin: Én pedig a végén jövök igazából, amikor kész van az instrumental rész, akkor jövök a szöveggel, a ritmikával meg egyebekkel, mert ének témáról annyira nem beszélhetünk. Elsősorban a szöveget kell megírni, meg hogy ritmikailag mi hogyan jöjjön egymásra.

Mióta van meg az együttes ?

Bruce: 2018 tavaszán jöttünk össze először zenélni, és ’18 augusztus végén volt az első koncert.

Martin: Szerintem inkább ősszel volt az első koncert, mert tavasszal összejöttünk, és akkor leült egy ideig az egész, nem volt semmi. Két hónapig csak próbáltunk.

Bruce: Igen, addigra lett meg annyi szám, hogy tudtunk koncertezni.

Hogyan találtatok egymásra ?

Bruce: Hát igazából ez nagyon egyszerű sztori volt, mert én ismertem minden zenekari tagot másik zenekarokból, vagy barátom volt, és amikor én befejeztem az előző zenekarommal a zenélést – picit felfüggesztettük egymást – akkor a dobosunkkal beszéltük, hogy kéne egy másik zenekart csinálni. Eredetileg akartunk egy rapmetalos zenét csinálni, de ahhoz nem találtunk tagokat. Ezekután nagyon egyszerűen jött a dolog, Zircen a Tescoban találkoztam a gitárosunkkal, Kelemen Danival, kérdeztem, hogy mit csinál itt, és akkor mondta, hogy itt lakik Zircen. Én ugye őt egy másik zenekarból ismertem, ahol egyébként Martinnal együtt zenélt. Akkor kérdeztem, hogy nincs e kedve zenekart csinálni. Mondta, hogy de van. Akkor még aznap éjjel ráírtam Martinra, hogy van e zenekarod, mondta, hogy nincsen, de lenne kedve csinálni egyet. Ezután felhívtam a basszusgitárosunkat,  Surányi Zolit, és ő is mondta, hogy persze csináljuk. Tehát igazából egy nap alatt ráírtam négy emberre, és utánavaló héten már mentünk is próbálni. Ez ilyen gyorsan jött dolog volt.

Martin: Én egyedül a basszerunkat, Surányi Zolit nem ismertem, többieket mind személyesen. Meg hát Bruce is mondta, hogy Kelemen Danival együtt zenéltünk.

 

Honnan jött az együttes neve ? Hogyan találtátok ki ?

Martin: Ez elsősorban a basszerosunktól jött, a Totenmond zenekar alapján.

Bruce: Igen, Surányi Zolinak a kedvenc zenekara a német Totenmond, ami halott holdat jelent. Ezt akarta összehozni egy magyar szóval, hogy benne legyen a halál és a Hold is, így jött a Holdt, ebben benne van mindkettő, meg hozott hozzá egy logot is. Mi meg tök lusták voltunk, mondtuk, hogy jó lesz, egy szavas, könnyen meg lehet jegyezni, és mondtuk neki, hogy jó lesz ez. Azóta a logo át lett tervezve, de ez is könnyen ment.

Mik a jövőbeni terveitek az együttessel kapcsolatban ?

Bruce: Hát azt jó lenne tudni (nevet). Most sajnos nem mi tervezzük a jövőnket. Most kijött egy három számos EP-nk, de ezt félbevágta a járványhelyzet, meg a klip is kijött hozzá. Ez volt az, amit már tavaly a karantén idején meg akartunk jelentetni, úgy körülbelül nyárra, de ez az egész csúszott sajnos. Egyéb terv egyenlőre nincs azon kívül, hogy jussunk le a próbaterembe, tudjunk együtt zenélni. Az új számok írása sosem probléma, mert van elég számunk egy másfél órás koncerthez is, de hogyha van új ötlet, akkor nyilván számírás is tervben van, azonkívül pedig koncertezés. Szeretnénk még klipeket is csinálni.

Martin: Tervben van még – bár nem tudjuk mi lesz belőle – hogy ugye kiadtunk egy háromszámos demót is még annak idején, és az sajnos úgy is szól ahogy, így azt szeretnénk újra felvenni, vagy legalább újra keverni.

Bruce: Kilenc saját számmal rendelkezünk, de rendes stúdió hangzásban csak ez a három van, ami kijött, ezenkívül még koncertfelvételeink vannak, meg amiket otthonilag vettünk fel, otthon, a próbateremben. Azokat is még ki lehet adni.

 

Most jelent meg a klipetek YouTube-on. Ennek a forgatása hogyan zajlott ?

Martin: Hát Tóth Máté haveromat kértem meg, ő csinálta az egész klipet igazából, ő készít másnak is klipet, szöveges videót. Tudtam, hogy ilyeneket csinál, ezért ráírtam, hogy vele lenne kedvünk csinálni, mert mindenképpen akartunk egy normális klipet csináltatni, nem csak egy élő felvételeset, hanem akkor az legyen meg rendesen. Variáltunk aztán még kicsit, hogy legyen sztori a klipben, vagy ne legyen, aztán végül amellett döntöttünk, hogy Zircen a próbatermünkben vesszük fel, gyakorlatilag ott készült az egész. Ott tök egyszerűen függönyökkel, lámpákkal, egy kőegyszerű szett volt lényegében, a mi részünkről. Mi tökéletesen meg vagyunk vele elégedve, nagyon jól néz ki, amit ebből a helyzetből ki lehetett hozni, azt ő kihozta.

Terveztek még klipet a többi számhoz is ?

Martin: Hát ha nem is ilyen klipet, szöveges videót mindenképpen, de szerintem a kislemez számaihoz több ilyen minőségű klip nem lesz, majd maximum akkor, hogyha azokat is sikerül ilyen stúdió minőségben felvenni és kiadni.

Bruce: Meg azt is beszéltük, hogy mostanában sajnos aktuálisak ezek a karantén videók, ezért arra is gondoltunk, hogy otthon mindenki felveszi magát, és akkor az annyival jobb, hogy YouTubeon a zene mellé van valami látvány is. Inkább ami tervben van, hogy az egyik olyan számot, ami nincs még fent studióminőségben, azt feljátszani, és élőben felvenni, és azt úgy felrakni, hogy mind hangilag, mind képileg megállja a helyét.

 

A járványhelyzet hogyan hatott az együttesre ?

Martin: (szomorúan mosolyog) Rosszul. Nagyon rosszul. Az a baj, hogy mi próbálni a Zirci Művelődési Házban tudunk, mivel a közintézményeket mind bezárták, ezt a helyet is bezárták, így gyakorlatilag nem tudunk lemenni próbálni November óta.

Bruce: Hát igen, ugye a tavalyi évünk az úgy nézett ki, hogy Januárban, Februárban zenéltünk, azt felvettük stúdióban, elküldtük a Denevér Stúdiónak, és még volt olyan, amit fel akartunk venni. Bejött a járvány, akkor azt már felvenni nem sikerült. Nyáron voltak azért koncertjeink, aztán ősszel felvettük azt a maradékot, amit még akartunk, de megint karantén lett, és azóta a zenekarral gyakorlatilag nem tudunk foglalkozni. Sajnos a próbatermünk olyan helyen van, ahová nem tudunk lejutni. Nem panaszkodunk egyébként, ezt a helyet a Zirci Önkormányzattól kaptuk, és nem tudjuk elégszer mondani, hogy ez hatalmas segítség az ottani zenészeknek.

 

Hol szoktatok koncertezni ?

Martin: A legtöbb igazából Veszprém és környéke, nagyjából ez az ötven kilométeres körzet. Fehérváron volt több koncertünk, Várpalotán is volt – én odavalósi vagyok – Veszprémben a Terem rockkocsmában játszottunk, továbbá az Íródeák Művészeti Udvarban is felléptünk. Budapesten is volt már koncertünk.

Van-e valami előkészület koncertek előtt ?

Bruce: Konkrét előkészület nincs, annyi, hogy azon a héten úgy próbálunk, hogy nem előtte nap, hanem hagyunk neki időt, hogy érjen a dolog. Igazából mindenki rutinos zenész a csapatban, úgyhogy nincsen túllihegve ez a dolog.

Említés került már előbb a kislemezetekre. Erről meséljetek kicsit, mi ennek a fő koncepciója ?

Martin: Magának a kislemeznek így egyben nincsen, mind a három dal másról szól. Amihez kiadtuk a klipet, a Drink Up című szám, az egy nagyon egyszerű piálós dal. Egy átmulatott estéről szól, ahol a földön fetrengsz, kettőt látsz. Nem azt mondom, hogy alkoholisták vagyunk, de szeretünk inni. A Gloomy Sunday az egy eléggé egyházellenes dal lett szöveg szinten. Itt a Gloomy Sunday az nem a Szomorú Vasárnapra utal, mint a dal, hanem itt a vidámvasárnap ellentéte. A harmadik szám a Celebitches pedig ezeknek a celeb lányoknak egy beszólogatós dal, hogy a semmiért híresek.

Bruce: Itt igazából az egyetlen koncepció az volt, hogy melyik az a három szám, amit a legjobban el tudunk játszani stúdióban

.

Rendben, köszönöm szépen a válaszaitokat !

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X