Interjú a Vipers zenekarral

A Vipers zenekar alapító tagjával Horváth Zoltán dobossal és a zenekar legfrissebb tagjával Oszter Dés Tamás énekessel a próba teremben készítettünk egy rövid interjút.

Horváth Zoltán, ismertebb nevén Sancho mesél nekünk múltról, jelenről és jövöről:

  • a zenekar 2013-ban Pannonhalmán alakult és a hazai rock klasszikusok (Tankcsapda, P.Mobil Bikini, hogy csak néhányat említsek) ismertebb dalait dolgoztuk fel és adtuk elő közönségüknek kisebb klubokban, kocsmákban, falunapokon és motoros rendezvényeken. Tudni kell, hogy én nagyjából tíz éve zenélek és saját dalokkal szerettem volna érvényesülni, mondhatjuk úgy is, hogy én „kényszerítettem” a saját dalos projektet a többiekre. Nem volt osztatlan sikere az ötletnek, de kipróbáltuk és működött. Eleinte Tankcsapdát és a saját dalokat vegyesen játszottuk fele – fele arányban, majd egyre jobban kiszorultak a feldolgozások és 2017 óta már csak saját nótákkal lépünk fel. A közönségnek tetszenek a dalaink a járvány előtti időszakban sokfelé utaztunk az országban. 2020-ban az első két hónapban már túl voltunk négy koncerten és voltak lekötött bulijaink is az év későbbi időszakára, aztán jött a Covid, beoffolták a nyilvános rendezvényeket és a járvány mindent felülírt. Minden átrendeződött, több tagcserét követően énekes nélkül maradtunk és alvó zenekarként éltük a mindennapokat.

Ki írja a dalokat?

  • a dalok szövegét zömében én írom, a zenét meg közösen. Játszott velünk néhány gitáros, mindenki egy kicsit itt hagyta a keze nyomát.

Hogy alakult ki a jelenlegi felállás, hogy találtatok az Oszira és lett ő a zenekar énekese?

  • az Osziról tudtam, hogy nincs most zenekara, de sokáig gondolkodtam rajta, megkérdezzem -e, mert úgy voltam vele, hogy eddig teljesen más fajta zenét játszott, nem tudtam tetszene-e neki, aztán végül mégis megkerestem, meghallgatta és azt mondta tetszik neki amit hallott.

Itt jött el a pillanat, hogy bekapcsolódjon a beszélgetésbe a zenekar új frontembere Oszter Dés Tamás a nagyközönség számára Oszi. Tőle is kérdezzük, hogy találtak egymásra a Viperssel:

  • igen, ahogy Sancho is mondta kaptam tőle egy üzenetet, meghallgattam a dalokat, tetszettek, így belevágtam.

Mi volt az ami leginkább megfogott a dalokban?

  • ennek több oka is van, rendkívül feszes ütemű zenét tolnak és ez nekem nagyon tetszik, valamint a dalok szövegei is kiválóak. Életszagúak és van mondanivalójuk, olyan valamit közvetítenek, amivel tudok azonosulni. Ami még nagyon tetszik, hogy állandó és széleskörű követőtábora van a csapatnak.

Szancho:

  • fontosnak tartom megemlíteni, hogy a zenekar a dalokat minden esetben közös szerzeménynek tekinti, a dal azé, aki aktuálisan a zenekarban dolgozott vele. Úgy gondolom, hogy az adott dal akkor és ott azért tudott úgy megszólalni, mert az volt a basszusgitáros, dobos, ritmusgitáros, énekes.
  • A zenekar tagjai a jelenlegi felállásban: Horváth Zoltán dobos, Horváth Krisztián basszusgitáros, Hanekám Norbert gitáros, ritmusgitáros, Boros Lajos gitáros, ritmusgitáros, Steven Kindler elektromos hegedűs és Oszter Dés Tamás énekes. A zenekar többi tagja igazoltan van távol a mai interjúról.

Steven Kindlerről a világhírű hegedűművészről beszélünk?

  • igen róla van szó mondja Sancho és Oszi egyszerre.

Nem mellesleg jegyeznénk meg, hogy Steven Kindler a világhírű Steven Kindler ( Portland , Oregon , 1956. február 8. ) – amerikai hegedűművész, hangszerelő és zeneszerző; a 9 húros elektromos hegedű előfutára, amelyet John Jordan lantművész készített. A hangszer az összes vonós hangszer tartományával rendelkezik. (forrás: Wikipédia) Ő szegődött a Vipers zenekar mellé, nem kicsit színesítve a srácok életét.

Oszit kérdezzük még, hogy mit említene még, ha visszatekint:

  • egyszer említettem és most is ugyanazt tartom, ahogy egy jó pap úgy egy jó zenész is holtig tanul. Tudja hol tart, mik az erősségei és mik a gyengéi, de folyton tanul, követi az adott zenei irányzat változásait, már csak azért is, mert ebben rejlik a fejlődés kulcsa. Mindenkire jó szívvel emlékszem vissza, két embert azonban mindenképpen kiemelnék, akikkel együtt zenélhettem. Egyikük Szabó Péter aki jelenleg a P. Mobil zenekar billentyűse és Vida Ferenc aki a LORD és a VRB zenekar alapítója és basszusgitárosa volt, ők ketten mélyebb nyomokat hagytak a zenei múltamban. Sajnos Vida Feri már az égi utakon penget. Úgy gondolom, hogy időnként meg kell újulni, tovább kell lépni és nekem ezt a megújulást a Vipers zenekar hozta el. Szépen összeszoktunk a néhány hónap alatt, a próbák jó hangulatban, vidáman telnek. A dalok megtanulása könnyen ment, mert nagyon jó szöveggel, ritmikával bírnak és hagynak teret bőven arra, hogy kreatív lehessek.

Mikor láthatunk Titeket a színpadon?

  • jelenleg is zajlanak a megbeszélések a színfalak mögött, mondja Sancho. Az előző év a felkészülésről szólt, valamint  Oszi által feléneklésre került  több dal is, így akik követnek minket most már az ő hangján hallják kedvenceiket és az első közös koncert Pannonhalmán a Kartel Sörözöben kerül megrendezésre 2024. január 13-án szombaton húsz órától, addig is két dal szóljon itt ízelítőül: az Álmodsz -e még magyarul és a Részeg vagy.

Köszönjük az interjút és ezúton kívánunk a bandának sikeres fellépéseket!

 

A képek minőségéért elnézést kérünk, legközelebb hozunk jobbakat!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X