Interjú a Falcon Project zenekarral

Új év, új tagok, új tervek. A győri Falcon Project zenekarral beszélgetünk Győrszentivánon egy zenekari próba szünetében. Azzal a Falcon Project zenekarral, akik 2016. januárjában egy project keretében, egyetlen koncert erejéig álltak össze.

Richie (Farkas István) a zenekar alapítója, vezetője és gitárosa (ex Orfeus, Falanx, Arcadia):Igen, a tervezett egy koncertből, kettő lett, végül a kedvező fogadtatásnak köszönhetően közös akarattal úgy döntöttünk, hogy folytatjuk. Az elmúlt két évben fokról fokra haladva sikerült építkeznünk. Viszonylag kevés, de szinte kizárólag nagy színpados koncerteket adtunk, ahol nagy létszámú közönség láthatott bennünket. Ez egyrészt szándékos törekvésünk, hiszen ezeken a helyeken a technikai feltételek is adottak a minőségi produkcióhoz, másrészt, a zenekar a produktumával ki is érdemelte a lehetőséget. A visszajelzések alapján úgy tűnik megálltuk a helyünket, kivívtuk mind a közönség, mind a szervezők elégedettségét, elismerését. A nagyobb koncertek mellett természetesen vannak kisebb klub bulik is, például ha egy jó célt kell támogatni a magunk eszközeivel, vagy ha egy kifejezetten baráti hangulatú koncertet szeretnénk! A zenekar összetétele különböző okokból változott a múlt év végén, Döme Sándor, és Horváth Róbert távozott a zenekarból, így januárban két új tag érkezett hozzánk, Kondor Gábor billentyűs, és Knausz Péter dobos személyében.  Tagcserék időszakában az első, és legfontosabb a repertoár átvétele az új tagokkal, így a 2018. év eleje a Falcon Project életében a műhelymunkáról szólt. Az új tagok érkezése, új lendületet is hozott, ezt a pozitív előrelépést, és friss erőt kihasználva már ötletelünk, hogy ennek az öt embernek a munkáját valamilyen kézzel fogható módon, hangzó anyag formájában is megörökítsük. Ezt az év második felére tervezzük, mint ahogyan azt is (ha már felvételek), hogy valamelyik dalhoz egy videoklip is készüljön. Ezek a jelenlegi tervek, és persze koncertek, koncertek és koncertek.

 Úgy tudjuk, koncertekből nem lesz hiány, már van néhány lekötött koncertdátum.

Richie: Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az Arrabona Eagles M.C. Hungaryvel, a győri motoros barátainkkal, az ő meghívásukra játszunk május 11-én a XVI. Nemzetközi Jótékonysági Motoros Találkozó és Rockfesztiválon, Győrújbaráton, de évek óta lehetőséget kapunk az egyéb rendezvényeiken, például az évzáró, jótékonysági koncertjeiken is. Idén eljutunk Bősárkányba is ahol a Lord előtt fogunk játszani, valamint egy nagyon kedves barátunk segítségével az a megtiszteltetés éri a zenekart, hogy a Sitkei Rockfesztiválon kapunk lehetőséget a bemutatkozásra. Ez egy hihetetlen nagy esély a bandának hiszen így a motoros bulikkal együtt már elég komoly létszámú közönséget tudunk elérni, megszólítani. Köszönet érte mindenkinek akinek része van ezeknek a buliknak a létrejöttében!

A Falcon Project új dobosa Knausz Péter, akit a zenekarba érkezése óta már két másik zenekar is megkeresett. Korábban játszott az Obstruction, a Thornwill, az Orfeus, és a Vida Rock Band zenekarokban és csak kevésen múlt hogy nem lett a Pokolgép dobosa.

Knausz Péter( Petya ) dob: Igen, a korábbi zenekarok mellett, volt egy sikeres meghallgatásom a Pokolgép zenekarnál, megfeleltem az elvárásoknak, de sajnálatos módon innen Győrből, végül mégsem tudtam vállalni. Nem hiszek a véletlenekben, inkább a sorsszerűségben, abban, hogy mindig minden okkal történik. Richie megkeresése is a legjobbkor érkezett. Két éve nem volt már működő zenekarom és nagyon nagy szükségem volt már egy olyan zenekarra, ahol nem csak muszájból zenélek, hanem jól is érzem magamat. Ez most olyan, ezért is köszöntem meg és nem vállaltam el a másik két megkeresést. Richievel ismeretségünk 20 éves már, útjaink többször keresztezték egymást. Egyszer volt szó a közös munka lehetőségéről is, de akkor, abban az időben még nem voltunk készek egymásra. Türelmes voltam, nem kapkodtam, kivártam amíg a nekem való lehetőség megtalál. Ennek az ideje most érkezett el.

Richie: A Petyával kapcsolatban még fontos megemlíteni hogy a világ legjelentősebb cintányérgyártó vállalata a Paiste hivatalos endorsere immár hét éve. Nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen ez valóban nagy megtiszteltetés.

A zenekar frontembere Oszter Dés Tamás, negyed százada énekel, korábban a Bakelit Rock Band-et, és a Vida Rock Band-et erősítette, jelenleg a FalconProject mellett az Orfeus tagja is. Zenésztársai és rajongói szerint az ország egyik legjobb rockhangja.

Oszter Dés Tamás( Oszi ) ének: Nem tartom magam jó énekesnek, de hálás vagyok és elégedett azzal, amit eddig elértem. Olyan emberekkel zenélhettem együtt, akik mára a rock élet legendás alakjaivá lettek. Vida Ferenccel, az egykori Lord és VRB zenekarok alapító tagjával, Szabó Péterrel, akivel együtt alapítottuk a Bakelit Rock Band-et, és aki jelenleg a P. Mobil billentyűse. Richie-vel 30 éves barátságot ápolunk, korábban is zenéltünk már együtt, amikor megkeresett nem is volt kérdés, hogy igent mondok, a közös munkára. Számomra a legfontosabb, hogy a közönségnek adjak elő. Az ő elégedettségük, az tőlük kapott pozitív visszajelzések bármilyen szakmai elismerésnél többet jelentenek nekem. Szeretem a Falcont, ezt a kis csapatot, egytől-egyik remek zenészek és nagyszerű emberek, öröm számomra, hogy együtt zenélhetünk.

 A csapat másik új tagja Kondor Gábor, aki 15 éven át gitározott a Rocket Hard Rock Company-ban, ezt jelenleg a Piton zenekarban folytatja, a Falcon Projectbe billentyűsként érkezett. A zenekar vezetőjének meggyőződése, hogy sok komolyan képzett, akár dzsessz konzit végzett zenész sem lenne képes arra a szintű és tempójú fejlődésre, amit Gábor néhány hét alatt produkált. Hogy is van ez?

Kondor Gábor billentyűs: Igen, a Pitonban gitározom és igazából Richie a Falcon Project-be is gitárosként hívott. Aztán felmérve a helyzetet úgy láttam, hogy itt egy billentyűsre nagyobb szükség van. Ezért, és zenésztársaim biztatására hallgatva rövid időn belül átváltottam a billentyűre és nekiláttam a dalok gyakorlásának. A zenekarhoz szívesen csatlakoztam, Richievel több mint 10 éves az ismeretségünk, barátságunk. Neve és személye garanciát jelentetett a minőségi zenéléshez. Nagyon szimpatikus számomra, hogy az évek múlásával nem veszítette el a lelkesedését! A bandában remekül érzem magam, öröm velük a közös munka.

A zenekar basszusgitárosa Bogenfürst Görgy, aki nem mellesleg dobol is, korábbi zenekarai Arcadia, Morfium Rock Band, valamint jelenleg a Katapultban is játszik.

Bogenfürst György ( Bogi ) basszusgitáros: Gimnazistaként kezdtem a szó nem pejoratív értelmében, igényes vendéglátó helyeken zenélni. Iskolásként belecsöppentem és hat évig ki se jöttem belőle. Minőségi szolgáltató zenét kellett játszani, komoly iskola volt számomra. Minden vég és elmúlás valami újnak a kezdete, énekeljük a Főnix éjszakája című dalban is, és nincs ezzel semmi baj, ez így van rendjén. A két év alatt egy olyan kohézió, olyan főzet jött létre, amiből ki és bekerültek dolgok, és ez abszolút előnyére vált a zenekarnak. Az a fontos, hogy most olyan emberek zenélnek együtt, ahol van közös szó. Richievel az ismeretség itt is 20 éves múltra tekint vissza, de köztünk a kezdetekben nem volt barátság, párhuzamosan zajlott az életünk, időnként találkoztunk, de sosem beszélgettünk. Hat évvel ezelőtt keveredtünk jobban össze és kezdtük megismerni egymást. Talán habitusomból adódóan jellemző egyfajta kettősség rám, ami miatt először sokan mást gondolnak rólam, leginkább távolságtartónak tartanak, majd aztán amikor beszélgetni kezdünk és megismer valaki, gyakran megkapom, hogy nem erre számított. Mára Richie az egyik legjobb barátom. Általánosságban azt gondolom az élet mindig szépen elrendezi azt amit mi nem tudunk. A Katapult zenekarral már jártam Sitkén, idén is nagy várakozással tekintek a fellépés elé.

Richie: Örömmel és jó érzéssel tölt el, hogy ilyen kiváló emberek társaságában zenélhetek. Inspiratív ez a közeg. Éppen ezért saját dalaink is készülnek, s bár nem gyártjuk őket futószalagon. Érleljük alakítjuk őket, de a közönség pozitív visszajelzése alapján úgy tűnik, jó úton járunk. Jó ez a közösség, mindenki teszi a dolgát, mindenki tudja, hogy a gyakorlás semmivel nem helyettesíthető, senkit nem kell noszogatni, mindenki szorgalmas és becsvágyó. Emellett vannak olyan elvek amik kiemelt jelentőségűek számunkra, például a tisztelet, a korrektség, a becsületesség, az őszinteség és a család fontossága. Manapság talán nem divatos alapvetések ezek, de nekünk mégis mind erősítik az összetartozásunkat.

Mikor és hol láthatunk titeket legközelebb?

Richie: Legközelebb március 23.-án, 21.00-kor, Győrben, a Kozi Drink Bárban lépünk fel, ahol két új zenekari tagunk debütál és nem felejtjük el megünnepelni a Gáborokat!

Köszönjük a Falcon Project zenakarnak az interjút, jó embereke,t és jó zenészeket ismerhettem meg, akik fantasztikus előadók, fantasztikus dalait tartják számunkra életben és valóban a saját dalaik is jól beilleszkednek a repertoárba. Egy nagyon jó hangulatú próbán lehettem jelen és nyerhettem betekintést a kulisszák mögött folyó munkálatokba. Magam részéről kívülállóként még azt láttam, hogy a közös értékek, a közös zenei elköteleződésen túl, erős összetartóerő, hogy egytől-egyig a zenakar tagjai hihetetlen szakmai alázattal bírnak ami az egyik legnagyszerűbb emberi és művészi tulajdonság és csak kevesen tudhatják a magukénak. Sok sikert kívánunk a most kezdődő koncertsorozathoz és a közös munkátokhoz! Ti pedig kedves közönség, kövessétek nyomon a zenekar életét, munkáját, hallgassátok a bandát nagy szeretettel és menjetek el minél több Falcon Project koncertre.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X