HitRock – új rádiós single, novemberben archív album

Hello Világ!

 

2015. november 30-án jelenik meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a HitRock együttes „30 Live! + Ikarusz” című CD-je. Az archív sorozat részeként napvilágot látó korong két, korábban csak szűk körben (demóként, illetve promóciós lemezként)terjesztett anyagot tartalmaz, melyek most első alkalommal kerülnek hivatalos albumon a nagyközönség elé, mindkettő hangzásilag feljavított, újrakevert, újramaszterizált változatban.

A kiadványt egy kifejezetten a rádiók HITROCK_PROMOSINGLE_CD_FRONT_01_1000X1000részére készített promóciós single előzi meg. Bár az archív kislemez fizikai formátumban nem került kiadásra, de novembertől a rajongók számára is letölthetővé, illetve stream-elhetővé válik a hazai rádiókhoz eljuttatott két dal. Az összes digitális zeneáruházban (Deezer, Google Play, iTunes, Spotify, stb.) elérhető lemezen aHitRock két örökzöldje hallható, a korábbi kislemez-verziókhoz képest eltérő, újabb változatokban.

“A vén csavargó halála” eredetileg 1980-ban jelent meg, a Solaris együttessel közös koncertkislemezen, melyet a legendás sikerek egyik helyszínén, a Budai Ifjúsági Parkban rögzítettek. A rockhimnusz stúdió-felvételére viszont egészen 1991-ig kellett várni, az ekkor készült változat a Magyar Rádió “Garázs” című műsorának egyik legnépszerűbb felvétele volt. Hónapokig szerepelt a hallgatók szavazatai által összeállított sikerlistán, később több válogatáslemezre is felkerült. Mostantól fogva önálló Hit kiadványon is elérhető.

Az “Üveghegy”, -eredeti szövegű- alternatív verziója pedig 1998-ban készült, Révi Sándor “Sunny” (Park, FBI) vendégénekével, melyet a rajongók ugyanúgy hamar a szívükbe zártak, mint a borúsabb kicsengésű, ‘82-es kislemez-változatot Basaryval.

A november 30-án érkező “30 Live! + Ikarusz” című CD első részén a HitRock 30 éves jubileumi koncertje hallható, melyet 2009-ben rögzítettek a budapesti Crazy Mama Music Pubban. A teltházas előadáson készült felvétel az első és sajnos az utolsó teljes hosszúságú anyag, melyen a klasszikus Hit-felállás, vagyis Mr. Basary (Babári József – ének), Tánci(Tihanyi Gábor – gitár), Finki (Pozsonyi Tibor – dob), Lacika (Talabér László – basszusgitár),Füxi (Füchsel Tibor – Hammond orgona) hallható. Korábban a kultúrpolitika, illetve a szűkös anyagi lehetőségek gátolták meg, hogy ennek a formációnak albuma készülhessen, később pedig Tánci tragikusan gyors lefolyású betegsége, majd halála tett pontot a közös munka végére.

Ha volna bármi értelme ilyesminek, akkor a HitRock minden bizonnyal dobogós helyen végezne a kiadatlan lemezek versenyében. A novemberben érkező archiv CD második felén egy igazi unikum, az “Ikarusz” című 2001-es minialbum, vagyis a HitRock “elveszett” albumának fennmaradt dalai találhatók, továbbá egy különleges bónusz Puskás “Pusi” István (Hungarian Pink Floyd Show, Trottel Stereodream Experience, El-Sid, Apokrif, Souldivers, Hello, stb.) steel-gitárművész közreműködésével.

Az elmúlt 30-35 év különböző felállásainak tagsága (és állandó vendégeinek névsora) alapján többszörös szupergroupnak is beillő zenekar eredetileg 1976-ban alakult, “Orient néven. Az utólag sok félreértésre okot adó “Hit” nevet 1979-ben vették fel, innen számítják a banda aktív éveit. A HitRock egykori és jelenlegi tagjainak egyéb formációinak felsorolása túlzás nélkül felér egy magyar hard rock / heavy metal kislexikonnal.

Bár a “Hit” elsősorban a zenébe vetett hitet jelenti, (illetve a későbbi külföldi turnék során az angol “hit” kifejezés “siker, sikerlista” jelentését használták,) hamar meggyűlt a bajuk az előző rendszer kultúrpolitikájával. Főleg, hogy a nevük mellett a zenéjük és a szövegviláguk sem nyerte el az állami hanglemezgyár tetszését. Erőteljes hard rock stílusú szerzeményeikhez már a kezdeti időkben is a külvárosi életérzést megéneklő, erkölcsi kérdéseket feszegető üzenetek társultak. Így nem csoda, hogy az úgynevezett “fekete bárány” zenekarokhoz hasonlóan a HitRock is indexre került. A srácok nagylemez híján az élő előadásokra helyezték a hangsúlyt, így máig kitartó hűséges rajongóbázist építettek ki korábbi rendszeres koncerthelyszíneiken: jellemzően Dél-Pesten, illetve néhány vidéki városban.

A dupla anyagot tartalmazó archív CD-t elsőként a megjelenés előtt három nappal tartandó, -dedikálással és közönség-találkozóval egybekötött- dupla lemezbemutatón lehet majd beszerezni. Az egykori- és jelenlegi Hit-tagokkal megvalósuló HitRock Allstar Show címűnagykoncert 2015. november 27-én, a 30 éves jubileum koncert felvételének helyszínén, a budapesti Crazy Mama Music Pub-ban kerül megrendezésre, ahol a zenekar ez elsőként érkező kétszáz rajongónak eredeti, 2009-es “HitRock 30” koncertjegyekkel kedveskedik.

A CD közvetlenül a bandától is előrendelhető, a HitRock hivatalos honlapjáról (www.hitrock.hu) . A lemezbemutató buli látogatói és az előrendelők “A vén csavargó halála” című promóciós kislemez nyomdai borítóját kapják a zenekartól ajándékba.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X