“Hihetetlenül hálásak vagyunk” – interjú A Dal győztesével, az AWS-sel

A Dalt idén sokak meglepetésére a metalt játszó AWS nyerte Viszlát nyár című dalával, ami mára már az egymilliós megtekintést is átlépte. A kritikák mellett rengeteg szeretetet és támogatást kapnak a közönségtől. A zenekar gőzerővel készül az Eurovíziós Dalfesztivál májusi, lisszaboni döntőjére.

Először is szeretnénk gratulálni a győzelmetekhez! Mit éreztetek, amikor kimondták A Dal döntőjében, hogy ti képviselitek Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Köszönjük szépen! Nagyon meglepődtünk, nem számítottunk a győzelemre, de boldogok vagyunk, hogy a dalunk ennyi emberhez eljutott, és minket választottak, hogy Magyarországot képviseljük Lisszabonban. Már ezerrel készülünk.

Sokan nehezen barátkoznak meg a metálzenével, bőven érkeznek negatív hozzászólások is a győzelmetek kapcsán. Hogy élitek meg a vegyes fogadtatást?

Minden reakciónak örülünk. Számítottunk rá, hogy egy számunkra új és a metal műfajának viszonylag szokatlan közönségtől kapunk majd negatív kritikát is, de ez teljesen természetes, és egyáltalán nem bánjuk. Ami pedig a pozitív visszajelzéseket illeti, életünkben nem kaptunk ennyi támogatást és szeretet, biztatást a közönségtől, amiért hihetetlenül hálásak vagyunk és nagyon jólesik!

Mi a Viszlát nyár üzenete?

A dal a halálhoz fűződő viszonyunkról szól, illetve arról, hogy a legtöbb európai társadalomban még mindig tabuként kezelik a halált, holott ha többet foglalkoznánk vele, nem tűnne olyan félelmetesnek és szomorúnak. Fontosnak tartjuk, hogy olyan témákkal is foglalkozzunk, amik kényelmetlennek, negatívnak tűnnek, hogy egy kicsit gondolkodjunk, megpróbáljunk szembenézni velük, hogy könnyebben birkózzunk meg például egy szerettünk elvesztésével.

A Dal ideje alatt kötöttetek új ismertségeket, barátságokat?

Igen, a stábbal nagyon jól kijöttünk az elejétől kezdve, és például egy másik induló zenekarral, a yesyes-szel is egészen összehaverkodunk. De Soma például önmagával is megbarátkozott.

Mennyiben változtatta meg a győzelem a hétköznapjaitokat?

Alapvetően ugyanaz maradt minden, leszámítva, hogy legalább százszor annyi feladatunk és tennivalónk van, ami miatt folyamatosan rohanunk egyik helyről a másikra – még külföldön is. Eközben a ránk irányuló figyelem is sokkal nagyobb lett, szóval most már az egész zenekar egy rendes, igazi munkahellyé vált számunkra, csak épp kvázi fizetést nem kapunk a hó végén. (nevetés)

Hogyan készültök májusra, Lisszabonra?

Igyekszünk fejben és fizikailag is felkészültek lenni. Egy profi stábbal tervezzük a színpadképet, amivel majd Lisszabonban előadjuk a dalt, emellett pedig a vokálokat is átalakítjuk egy picit. Most a zenekarból mindenki énekelni fog a dalban, és bár pl. Roninak és Daninak ez egy egészen új terep, az eddigi próbák alapján úgy látjuk, hogy szuper lesz!

Tervben vannak a jövőre nézve hasonló dalok, mint a Viszlát nyár?

Eddig is ilyen dalokat írtunk, ez egy tipikus AWS szám, úgyhogy jó eséllyel a jövőben is ezen a vonalon fogunk mozogni.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X