Haverockerek verseny- Interjú a Tuan Limiteddel!

Már csak pár napig lehet szavazni!!!!

A Haverockerek Versenyen több szombathelyi zenekar is indult, közülük most a nyár végén debütált Tuan Limited énekesével, Németh Kamu Andrással készítettünk interjút. A Tuan Limited egyik különlegessége, hogy angol és magyar mellett spanyol számokat is játszik. A videót, amellyel neveztek, ide kattintva éritek el!

Honnan ered a Tuan Limited név?

A név sosem egyszerű. Ez viszont „csak úgy” jött. Mikor megszűnt Az Orr, egy régi barátom megkérdezte, hogy most akkor mi lesz? Azt feleltem, hogy még fogalmam sincs, de valószínűleg ketten a Danival (gitárosunk) biztosan folytatjuk valahogy. Kedves barátom ezen elkezdett kuncogni, s egyből javaslatot is tett: „Ketten? Akkor legyetek 2 Unlimited…” Mivel mindannyian a 90-es években voltunk „igazi fiatalok”, jól tudtuk mi a 2 Unlimited, s egyből megtetszett a névben rejlő zenei irónia. Szóval a névötlet csak viccből érkezett, de megtartottuk, csak kicsit csavartunk egyet a leírásán, fonetikusan jobban mutat, illetve így talán nem tűnik durva plagizálásnak (persze az)…

Mutassátok be magatok néhány mondatban, mit érdemes tudni rólatok?

Pár régi, legendás zenekarnak ez jobban ment, talán mindenki emlékszik még Lemmy-re és a Motörheadre, s arra, ahogy smirglihangján felvezette a koncerteket egy nagyon tartalmas zenei ismertetővel: „We are Motörhead. And we play rock’n’roll….”. Nekünk nincs ilyen egyszerű dolgunk, mert magunk sem tudjuk, hogy mi a fenét játszunk. Szeretnénk egy izgalmas zenei egyveleget összedobálni, amiben egy kicsit minden van: klasszikus rock, underground, elektro, indie, akármi, pont az talán a lényeg, hogy nincs olyan zenei stílus amitől kategorikusan elzárkóznánk. Ez persze kétélű dolog, mert ha valakinél nagyon betalál az egyik nóta stílusa, azt lehet, hogy a következő meg elriasztja, mert az nem fér bele a zenei világképébe, de ezt a rizikót vállaljuk. Nekünk így tetszik, ez van sajnos…

Ki írja a dalszövegeiteket, és mi inspirálja egy-egy dal megszületésekor?

A dalszövegek felelőse én vagyok (Kamu). Szeretnék több magyar nyelvű nótát, de rájöttem, hogy ez nehéz dió. Mikor egy nóta születik, kezdetben a dallam mindig angol halandzsával formálódik. És általában tök jól hangzik. Aztán írok hozzá magyart, s jönnek a problémák. „Fene tudja, most olyan darabosabb. Angolul sodróbb lendülete volt…” Aztán meg: „Hát, most kicsit olyan Európa-kiadós hangulatú.” Szóval gyakran a végső döntés az, hogy maradjon angol szövegű. Vagy spanyol, mert az is nagyon jól hangzik. Magyarul nehéz igazán jó szöveget írni, és kevesen is tudnak ebben az országban, én a rádióban futó magyar nyelvű nóták legalább 80 százalékánál elég kínosnak érzem a szöveget, folyton az a gondolatom, hogy ezen azért még molyolhattak volna, mielőtt felveszik. Szinte tuti, hogy lesznek még magyar nyelvű számok, mert fontos, hogy ebben a dologban előrelépjünk. Nálunk mindig előbb van a zene, aztán jön a szöveg, de egyszer érdemes lenne egy kísérletet tenni, írni egy dalszöveget zene nélkül – úgy sokkal kötetlenebbül lehet ötletelni – aztán később hozzácsapnánk a zenét. Lehet bepróbáljuk..:-)

Mik a kedvenc témáitok?

Kedvenc témák? Hát lássuk, a Zártkörű lányok egy kissé agorafóbiás, magának való fasziról szól, aki ki is mozdulna, meg nem is, de valójában a saját álomvilága érdekli leginkább. A Las Vegas-t egy afféle utazós, road-movie hangulat inspirálta, aztán vannak férfi-nő témák, mint például a Watch Me Now, ami egy nem igazán működő párkapcsolat összegzése, a Seven Lovers egy balladai történet egy szoknyavadász figuráról, akit aztán utolér a végzete, míg a spanyol nyelvű Realidad (Valóság) egy szürreális szerelmes nóta. A most formálódó legújabb Tuan Limited nóta témája viszont egyértelműen a világvége, ami egy karakterét tekintve vidám dal lesz. Szóval ezek a témák.

A lassabb, vagy a pörgősebb számok állnak hozzátok közelebb?

Hozzám a pörgős számok állnak közelebb, talán Józsihoz (dobosunk) is. Dani szereti a belassultabb témákat is, szóval ilyen is van, de arányaiban kevesebb, koncerten azt szeretem, ha tempósan zakatol a ritmus.

Van olyan előadó/zenekar, akit példaképeteknek tekintetek?

Hát persze, de ez olyan hosszú lista lenne, hogy nem tudom belekezdjek-e. Nagyon szeretem a 60-as éveket, a The Who-t, a Doors-t, vagy a The Kinks-t, a közelmúlt és napjaink zenéi közül a Queens Of The Stone Age-t, az Arcade Fire-t, vagy a Smashing Pumpkins-t, de olyan punkzenekarok is hatással voltak rám, mint a Dead Kennedys. Magyart kevesebbet tudok említeni, úgy általában gondjaim voltak a hazai zenékkel, régről a Vágtázó Halottkémeket mondanám, ők frenetikus zenét játszottak, kortársak közül pedig a Bohemian Betyars-t emelném ki, jelenleg egyértelműen ők Magyarország legjobb koncertzenekara.

Milyen gyakran próbáltok? Hogyan zajlik egy-egy próba?

Elvileg heti egyszer próbálunk, s a próbák általában úgy kezdődnek, hogy megbontunk egy üveg bort..:-) De gondolom ezzel nem mi vagyunk egyedül így…

Miben rejlik a zenekarotok egyedisége?

Mindenki egyedinek tartja a saját zenéjét, szóval azok is, akiké nem az 🙂 A miénk sem teljesen egyedi, mert biztosan vannak az egyes nótákban olyan elemek, amelyeken egyértelműen felismerhetőek  más zenekarok stílusjegyei. Ez nem baj, hiszen nem a Holdon élünk, abból építkezünk ami a fejünkben kevereg. Az egyedisége maga a teljes dalhalmaz, hiszen azt senki sem tagadhatja szerintem , hogy minden Tuan Limited nóta más és más, az egyik egy zúzós rockdal, a másik meg egy néha popba hajló beteg agymenés. Szóval csapongó a zenei világunk, a magunk legnagyobb örömére.

Miért éppen ezzel a számmal neveztetek?

A Zártkörű lányok jelenleg az egyetlen magyar nyelvű dalunk, ezzel illett neveznünk. Így nem csak a zene, de a szövegben rejlő tartalom is többekhez eljuthat, vagyis ez egy bónusz-faktor, amit próbálunk kiaknázni.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Jövőre megpróbáljuk felpörgetni a motort, minél több számot felvenni, klipet forgatni, aztán koncertezni, megyén kívül is, vagyis amiket általában a zenekarok akarnak. Úgy érzem, fontos év lesz a 2018-as.

Miért érdemes rátok szavazni a Haverockerek versenyen?     

Én azt mondom, hogy mindenki hallgasson bele a dalba, aztán ha tetszik neki, akkor nyomjon egy szavazatot. Ha nem tetszik, ne nyomjon.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X