Haverockerek verseny – Interjú a Pollen zenekarral!

A Haverckerek verseny keretében a következő zenekar, akivel interjút készítettünk, a Pollen. Dobosuk, Ács Péter Valentin mesélt a Lengyel nevű kis faluban alakult zenekarról, akiknek hamarosan már a második lemezük is megjelenik, Céllal a Starton címmel! Ide kattintva tudtok szavazni a videóra, mellyel a tehetségkutatóra neveztek.

Honnan ered a Pollen név?

A zenekar központja/próbaterme Lengyelen van (Tolna megyében). Ez egy kis falu néhány házzal meg egy közös WC-vel, de ebben a kis faluban kb. 10 alkalommal került megrendezésre a Pollen Ifjúsági Rockfesztivál a “kétezres” évek elején. Na, itt nőttünk mi fel, itt fogott meg a zene, és a zenélni akarás. A Pollen Fesztivál tiszteletére visszük tovább a nevet.

Mutassátok be magatok néhány mondatban, mit érdemes tudni rólatok?

Dátumokban rossz vagyok, de azt hiszem 2014 tavaszán kezdett összeállni a gépezet. Akkor mutatta Ákos (gitár) az első riffeket. Hamar összeállt a dolog, és Pesti Csabi torkával/basszerozásával össze is raktunk egy lemeznyi dalt a felgyülemlett ötletekből. Ismertünk a közelben egy jó stúdiót, ahol szintén gördülékenyen, rugalmasan teltek a felvételek. Így született meg a komlói Cett-hangstúdióban az első nagylemezünk “Addig járok…” címmel 2016 tavaszán. A lemezfelvételek után klipforgatás, koncertek, ahogy azt kell, igyekeztünk tolni a szekeret. De nem utazgattunk sokat, valahogy kevésnek éreztünk azt a 10 dalt. Több időt töltöttünk inkább a próbateremben, stúdióban, kevesebbet a színpadon. Most újabb 10 dal pihen a Cett stúdió vágóasztalán, januárban kijön a második lemez, s talán el is árulhatom, hogy “Céllal a Starton” lesz a címe. Sokkal kiforrottabb, sokkal változatosabb, ráadásul kibővült a zenekar egy újabb taggal, Komlódi “Zozy” Józsi személyében, aki 6 húron rángatja a dolgokat és már a stúdiómunkálatok alatt kivette a részét a melóból.

Ki írja a dalszövegeiteket, és mi inspirálja egy-egy dal megszületésekor?

Közösen alkotunk. Egy egységként akarunk csinálni mindent, nincsenek saját tulajdonú dalok. Apró ötletekkel állunk egymás elé egy-egy próbán és közösen tesszük egésszé a dalokat. Ennek köszönhetően egyébként minden dal teljesen más lett, mint ahogy azt az elején terveztük, és ez így jó, mindenkinek a keze benne van könyékig. Mi inspirál?…Az Élet! – bármennyire is költőien hangzik. Minden dal valamilyen életélményből született. Minden dalhoz kötődik egy emlék. Mi így archiváljuk a múltunkat.

Mik a kedvenc témáitok?

Szerelem – csalódás. Élet – halál. Sör – pálinka. Zene – hangszer. És minden, ami versbe, dalba foglalható. Ha egy szóval kéne jellemeznem az első lemezt, azt mondanám: Élet. Minden benne van jótól a rosszig. A második lemez, ami ugye januárban jön, egy szóban: Zene. A központi téma a zene iránti szeretetünk, és az amit a zene ad nekünk.

A lassabb, vagy a pörgősebb számok állnak hozzátok közelebb?

Egy adott dal ritmusát, lüktetését, gyorsaságát mindig a szöveg hangulata adja meg szerintem. Ha haragot akarunk közvetíteni akkor pörög a dal és hangos, ha mélyebb érzelmeket, akkor bizony elővesszük az “akusztikus gitárt”.

Van olyan előadó/zenekar, akit példaképeteknek tekintetek?

Senkire nem akarunk hasonlítani kicsit sem, de hazudnék, ha azt mondanám, senki nem példakép. Sok példakép van, sokakra felnézünk. Az a fontos, hogy a saját kis szamárlétránkat akarjuk végigmászni.

Milyen gyakran próbáltok? Hogyan zajlik egy-egy próba?

Jelenleg, mivel stúdiómunkálatok folynak, kicsit nehéz összestimmelni mindent, de általában péntek esténként próbálunk, és mindig a közeljövőben esedékes feladatokra koncentrálunk. A következő próba például promófotózásról fog szólni. Olyan ruhákba öltözünk, mintha rocksztárok lennénk, és mérgesen nézünk a fényképezőbe… valahogy a nagyok is így csinálják nem? 🙂 🙂

Miben rejlik a zenekarotok egyedisége?

Abban, hogy mi a lengyeli Pollen zenekar vagyunk, nem pedig a debreceni Tankcsapda, vagy a londoni Iron Maiden. Más emberek, más egyéniséggel, más dalokkal. Nem képviselünk semmilyen egyedi stílust, nem újítjuk meg a zeneipart, nem vagyunk “újhullám”. Egyszerűen csak a Pollen zenekar.

Miért éppen a Törni és zúzni! című számmal neveztetek?

Mert ahhoz van klipünk! 🙂 Sokat szeretnénk fektetni a jövőben is a látványba. Klipeket akarunk dögivel, az jó dolog. Egyébként talán az lett a legütősebb nóta az első lemezen, bár így visszagondolva…, görbe tükör ez egy kicsit. Nem vagyunk törő zúzó srácok, ez ki is derül majd a második lemezen, ahol sokkal több dallam, sokkal változatosabb érzelmi világ lesz fellelhető.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Országjárás minden hétvégén, az lenne a döfi. Minél több ember fülébe és szívébe eljutni a zenénken keresztül. Őszintén, egyszerűen csak azt csinálni, amit szeretünk. Zenélni… mindig… mindenhol. Komolyra fordítva a szót: Januárban megjelenik a második lemezünk. Elkezdünk majd koncerteket szervezni, ismeretségeket, kapcsolatrendszert kialakítani, aztán a sors eldönti, de mindent beleadunk!

Miért érdemes rátok szavazni a Haverockerek versenyen?

Nem tudom… Szavazzatok ránk minél többen, és majd megbeszéljük… 😀

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X