Haverockerek verseny – Interjú a Noctis zenekarral!

A Haverockerek verseny indulói közül ezúttal az ajkai székhelyű Noctis zenekarral készítettünk interjút. Ők egy igazi power metal zenekar. Számaik dalszövege fantasy alapú. A videóra, amivel a tehetségkutatóra jelentkeztek, ide kattintva szavazhattok!

Honnan ered a Noctis név?

Eredetileg hosszabb nevünk volt, de aztán mikor az első koncertet kilátásba helyeztük, kiderült, hogy kiejtve nem hangzik valami jól. Mindenki megkapta a parancsot: ötleteljetek egy rövid, hangzatos szón, amivel fémjelezhetjük magunkat! Az énekesünk otthon hallgatott valami zenét, amiben többször is előfordult a latin “noctis” szó, megtetszett neki, megleste mit jelent, és elhozta próbára. A többieknek is tetszett 🙂 Nem túl drámai, de ennyi a történet.

Mutassátok be magatok néhány mondatban, mit érdemes tudni rólatok?

Több mint tíz éve működő melodic power metal zenekar vagyunk, ajkai székhellyel. Azóta egy-két tagcsere történt a bandában, így már inkább Veszprém megyei zenekarnak számítunk, várpalotai dobossal, veszprémi billentyűssel és herendi basszerossal 🙂 Számaink leginkább a skandináv metal színtér alkotásaihoz hasonlítanak, aki szereti a Stratovariust, Nocturnal Rites -ot például, az nem fog csalódni. 2006- ban álltunk elő egy demo lemezzel, azt követte egy “EP”, az első nagylemezre pedig egészen 2016- ig kellett várni, de eljött az a nap is, és a Nail Records gondozásában megjelent a Genesis Corrupted.

Ki írja a dalszövegeiteket, és mi inspirálja egy-egy dal megszületésekor?

Minden dalszöveget az énekesünk ír, azaz én. Szinte mindig maga a zene inspirál, nagyon ritka hogy előbb a szöveg születik meg, és azután a zenei rész. A gitárosunk, Józsa Péter írja a betétek 90% -át, átküldi nekem, én pedig addig hallgatom, míg összeállnak a dallamok egy történetté a fejemben, mint egy film. Ezeket a képeket, jeleneteket próbálom meg szavakba önteni, és kész a varázslat ?

Mik a kedvenc témáitok?

Nagyon szeretem a fantasyt, könyveket, filmeket és zenéket. Amikor szöveget írok, akkor ez az alapbeállításom. Nem a való világ történéseit dolgozom fel, nem valós problémákat feszegetek, a számainkból kiolvasható történet mindig fantasy témán alapul. A Genesis Corrupted egy concept album, egy adott koncepciót járnak körül a dalok, kimondottan ehhez születtek a szövegek és a zene is.

A lassabb, vagy a pörgősebb számok állnak hozzátok közelebb?

Az az egybehangzó véleményünk, hogy egy jó albumra, egy ütős koncert műsorba mindkettő kell. Fel kell épülnie a lemeznek, szükség van dinamikára nem csak a számokon belül. Lehet lassú, középtempós döngölős, vagy pörgős lovaglós, mindegyik jöhet amíg egyensúlyban tudjuk tartani őket.

Van olyan előadó/zenekar, akit példaképeteknek tekintetek?

A szó szoros értelmében példakép szerintem nincs. Olyanok vannak, akik inspirálnak, akiknek a munkásságuk bennünk is elindítja a folyamatokat. Ilyen például a Nocturnal Rites, a Last Tribe, Shaman, Angra, Kamelot, Narnia, DGM, és még sorolhatnám. A modernebb zenei hangzást kedveljük ami a gitártémákat illeti, ezt egészítjük ki klasszikus, kórusos vonósokkal.

Milyen gyakran próbáltok? Hogyan zajlik egy-egy próba?

Nem elég gyakran sajnos! A földrajzi szétszórtság miatt csak heti egyszer tudunk összejönni, akkor kell meghúzni a dolgokat. Ezt a problémát Józsa Péter gitáros orvosolja valamelyest, otthon megírja a számokat, sávokra bontva szétküldi a zenekarban, és hét közben szépen mindenki átnézi, hogy a vasárnapi próbán már ne kelljen nagyban gondolkodni, csak a részleteken dolgozni. Ha van közeli fellépésünk, akkor a próba nagy részében a műsort nézzük át, a nyugisabb időszakokban pedig dolgozunk az új lemezen.

Miben rejlik a zenekarotok egyedisége?

Ezt a zenei stílust kevesen képviselik az országban, amíg tőlünk nyugatabbra Dunát lehetne rekeszteni a power metal zenekarokkal, addig kis hazánkban csak elvétve találkozik velük az ember. Azt hiszem hogy ez az egyediségünk elsődleges forrása, na meg a billentyű!

Miért éppen a Veil of Lies című számmal neveztetek?

Egyrészt ehhez készült videoklip, emiatt ez a leginkább promozott számunk. Másrészt elég komplex, találni benne egy kis prog metalt, power metalt, lassú betétet, jó szólókat, ez a sokszínűség volt a döntő akkor is, mikor eldöntöttük hogy miből forgassunk.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

A világhírről már lecsúsztunk 🙁 Szeretnénk minél tovább létező, működő zenekar maradni, új lemezeket kiadni (a következő lassan kész!), és minél több emberhez eljuttatni a zenénket. Sokat adott ez a banda nekünk, nagyszerű emberekkel ismerkedtünk meg, szép helyekre, jó bulikra jutottunk el, jó lenne ha ez a tendencia a jövőben is folytatódna.

Miért érdemes rátok szavazni a Haverockerek versenyen?

Aki ránk szavaz, sokat segít abban hogy eljuttathassuk a zenénket az emberekhez. A kis elismerés is rengeteget számít, ezt higgyétek el nekem. Szeretjük amit csinálunk, és szerintünk jó is, örülnénk ha ezt mások is megerősítenék 🙂 Vagy cáfolnák, ugye! Ki tudja? Minden esetre előre is köszönjük mindenkinek, aki szavaz ránk, vagy csak meghallgat pár számot a nagylemezről, vagy akár csak egy megosztással támogat minket a rögös úton.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X