Falcon Project zenekar – nagy koncertek, stúdió, EP lemez

Falcon Project zenekar:  Farkas István „Richie” a zenekar vezetője és szólógitárosa, Oszter Dés Tamás énekes, frontember, Knausz Péter dobos, Kondor Gábor billentyűs, Csányi László a zenekar új basszusgitárosa

A győri Falcon Project zenekarral beszélgetünk egy napsütéses tavaszi vasárnapon. Picivel több mint egy év telt el az előző interjú óta. A helyszín ismételten Győrszentiván. A zenekari próba szünetében ülünk össze, addig csak csendben figyelem a fiúkat. A jelen interjú apropója, hogy tavasszal stúdióba vonultak és nyár elején megjelenik a zenekar EP lemeze. Azonban előtte még faggatom őket az újabb tagcseréről, ami ezúttal basszusgitáros poszton következett be.

Richie : Korábbi basszusgitárosunk Bogenfürst György “Bogi”, kiváló és nagy tehetségű zenész társunk, az év elején elköszönt és búcsút vett tőlünk! Az ő és a zenekar elképzelései a jövőre vonatkozóan különböztek és ebben a felállásban ő már nem kívánt részt venni a közös munkában. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy sajnáljuk a távozását, csendesen és békében váltak el útjaink, ezúton is minden jót és sok sikert kívánunk neki az élet minden területén. Ekkor hívtam fel Csányi László barátomat, akivel 30 éves barátságra tekinthetünk vissza és kérdeztem meg tőle, hogy nem ismer-e valakit, aki beleillene a zenekar profiljába. Erre ő viccesen mondta, hogy magán kívül nem ismer mást.

Petya: Nagyon fontos szempont volt, túl a zenei kvalitáson, hogy elsősorban embert kerestünk a zenekarba.

Richie : Laciban egy remek embert és egy nagyon jó zenészt ismertem meg és azt kell mondjam, hogy a tagcsere teljesen simán és zökkenőmentesen zajlott. Laci remekül beleilleszkedik a csapatba minden szempontból.

Laci: Nem volt nehéz dolgom, a srácok jól fogadtak, innen-onnan valamelyest ismertük egymást, kivéve Petyával. Richie-vel összeköt minket a 30+ éves barátság és amikor felhívott rutinból mondtam, hogy magamon kívül senkit nem ismerek. Ezután mindkettőnk számára meglepő módon elindult ez az örömteli folyamat, majd jött néhány próba és mire feleszméltem, már álltunk is a színpadon a fiúkkal és egy nagyon jó koncertet toltunk.

Oszi: Ami számomra pozitív értelemben megdöbbentő volt, hogy Laci már az első próbára úgy érkezett, hogy tíz dalt begyakorolva hozott. A ritmus szekció érezhetően nagyon együtt van.

Petya: Én dobosként erősen kötődőm a basszus szólamhoz és nagyon örülök, hogy a Lacival hozott össze a sors, mert az első próbáktól kezdve remekül együtt tudunk dolgozni. Nem volt semmi befeszülés, izgulás, mindenki természetesen vett részt a helyzetben és gyakorlatilag fél szavakból értjük egymást.

Laci: Számomra nagyon fontos volt, hogy olyan zenekarba kerüljek, ahol nem csak a zenélés működik, hanem emberileg is egy hullámhosszon vagyunk. Ez a Falcon Project zenekarban maximálisan jelen van és ez nem csak a zene miatt fontos, hanem a hosszútávú tervek megvalósítása miatt is.

Richie : Ez ugyan nem tagcsere, de szerintem fontos megemlíteni, hogy Oszi a zenekar frontembere (és továbbra is tartom, hogy Magyarország egyik legjobb rock hangja), távozott az Orfeus zenekar éléről, így jelen állás szerint, „csak” a Falcon Project zenekarban énekel. Ugyan korábban is korrekt módon működött minden, most azonban teljes energiájával a zenekarra tud koncentrálni, nincs más ami megosztaná a figyelmét és ez mindannyiunk feladatát megkönnyíti.

Az egyértelműen látszik, hogy a kölcsönös összhang megvan a zenekari tagok között, mind emberileg, mind zeneileg és közösek a célok is, ebből adódik a következő kérdés, dolgoznak – e tovább a fiúk a cover dalokkal vagy ezek egyre inkább kiszorulnak és a saját dalok veszik át a helyüket?

 Oszi:  Azt gondolom, hogy igyekszünk abba az irányba haladni, hogy az „igényesebb” a közönség által kedveltebb cover dalokat megtartjuk, ilyen pl.: a Final Countdown vagy a Jovi dal, ezek lesznek a hangsúlyosabbak és a kevésbé népszerű dalok kerülnek ki a repertoárból, ezeknek a daloknak a helyét veszik majd át a saját szerzeményeink.

Laci:  Mint a „legrégebbi” zenekari tag ? mondom, hogy szerintem az összes dalnak meg van a maga funkciója. A saját dalok meglesznek, ebből nem engedünk. A többit pedig az idő és a közönség dönti el, hogy mikorra erősödnek meg a saját dalok annyira, hogy ezen változtassunk.

Petya:  Hosszútávon mindenképpen az a cél, hogy a saját dalok egyre nagyobb szerepet kaphassanak. Nem állunk le a saját dalok írásával, a koncerteken növeljük a saját dalok arányát a cover dalokéval szemben, természetesen figyelembe véve a közönség igényét. Egyet azonban ígérhetünk, jönnek az újabb és újabb saját nóták.

Oszi: Nagyon fontos a közönség reakciója, aszerint fogjuk majd ezt felfejleszteni. A dalokat írjuk és azok kerülnek be a repertoárba, amik a közönség tetszését elnyerik.

Richie: A zenekar közös célja, hogy új dalokat alkossunk! Most vagyunk a megvalósítási fázis közben, a dalok egy része elkészült, egy része még munka alatt van. A zenekar stúdióba vonult április elején, a felvételek nagy részével készen is vagyunk. Ez egy mérföldkő a zenekar életében, először jelentkezünk egy saját anyaggal, ezt most letesszük az asztalra, egy EP (fél nagy lemez vagy bővített kislemez) formájában. Megmérettetjük magunkat, ezen csak saját dalaink jelennek meg. Megmutatjuk és várjuk a visszajelzéseket, az eddig hallottak pozitívak és biztatóak, így mi magunk is nagyon bizakodók vagyunk. És igen, ha ez működik, akkor hosszú távon az a cél, hogy ezek a saját szerzemények kiszorítsák a feldolgozásokat, illetve olyan coverek szerepeljenek az előadásokban, amik valami miatt különlegesek általunk pl.: belenyúltunk egy picit, vagy más zenekar nem játssza, vagy nehéz megvalósítani, de mi ebbe beleállunk. A legfontosabb, hogy élőben úgy tudjunk megszólalni, ami a minőséget emeli ki, pl.: több szólamú vokál. A nótákat ilyen alapon is válogatjuk.

 Gábor : Én később, kb. egy éve csöppentem ebbe a zenekarba, de amennyire én tudom eleve azért alakult a Falcon Project, mert Richie tarsolyában volt jó néhány olyan szerzemény amit szeretett volna megvalósítani, ezen dalok köré szerveződött egy banda. A körülmények alakulása miatt ez idáig zömében cover dalokat játszottunk és most érkeztünk abba a szakaszba amikor ezeket a dalokat el tudjuk játszani és új dalokat is tudunk készíteni.

Richie: Igen, a tagcserék picit mindig visszavetik a munkában a zenekart, éppen ezért örömteli, hogy Laci esetében minimális ez a visszalépés, csak annyi amennyi idő a dalok betanuláshoz szükséges, de ebben az esetben gördülékenyen tudunk tovább haladni. Ez most egy nagyon kellemes állapot. Mi azt gondoljuk, hogy sikerült egy nagyon jó anyagot összehozni és mint egy kisgyerek úgy várjuk mind a végeredményt, mind a reakciókat. A márciusi koncerten volt az egyik új dal ősbemutatója, ami egy ballada és a közönség nagyon jól fogadta!

Oszi: Úgy tartja a mondás, hogy a jó pap holtig tanul, ez a zenészekre is ugyanúgy igaz, egy jó zenész is holtig tanul, mindig van hova fejlődni.

Mikor és milyen formátumban kaphatja a közönség meg a kész EP anyagát?

Richie: Ez egy jó kérdés, online formátumban biztosan. Az, hogy valamilyen hordozón mondjuk, cd-n vagy pendrivon elérhető lesz-e a lemez anyaga az a későbbiekben dől el. Ahogy elkészül a nyersanyag, megkaptuk a stúdióból (ez várhatóan május eleje), utána lehet gyártatni, ezt kb. nyár elejére tudjuk ígérni, a nyári koncerteken már elérhető lesz ez az EP a rajongók számára.

Végül essen néhány szó a koncertekről, bulikról, és ha jók az információim idén is fellép a zenekar Sitkén?

 Richie:  Eddig ez az év egészen jól alakul koncertek terén is. A szokásos Győrújbaráti Motoros Találkozón (május 10.) idén is ott leszünk, nagyon szeretjük,  július elején (6.-án) Hosszúperesztegen zenélünk, ahol már szintén visszatérő vendégek vagyunk, nagy örömmel megyünk, nagyon kedvesek a házigazdák. Július közepén (13.-án) Győrben lépünk színpadra egy nagy rendezvényen (részletek hamarosan), aztán augusztus 24.-én Péren az I. Péri Rockfesztiválon lépünk fel, ez a Woodstock 50. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre és ide is nagy örömmel érkezünk. A nyarunk zárása és megkoronázása pedig a Sitkei Rockfesztivál, ahol idén immáron második alkalommal van lehetőségünk játszani, ez komoly presztízs értékkel bír számunkra. Valamint meg kell említenünk még, hogy már novemberre is van lekötött bulink az Arrabona Eagles M.C. Hungary jóvoltából, a szokásos évzáró jótékonysági koncertjükön léphetünk fel ismét. Nagy színpad, nagy koncertek, nagyon élvezzük ezeket a bulikat, öröm így zenélni.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy külön köszönetet mondjak az Arrabona Eagles MC Hungarys motoros barátainknak, akik a saját szervezésű nagy rendezvényeiken, évek óta kiváló körülmények között adnak lehetőséget a zenekarnak a fellépésre. Hasonlóan nagy köszönet jár a  Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ vezetőségének és technikai személyzetének, akiknek köszönhetően otthonos körülmények között próbálhat a banda! De szintén megérdemlik a köszönetet azok a „névtelen” segítők, barátok, és a családjaink, akik a zenekar hátterében  tevékenykedve segítenek a mindennapokban és a koncerteken! Már a mi szintünkön is egész komoly gépezet működik a zenekar mögött és bizony sok-sok ember apróbb-nagyobb segítségének is köszönhetően haladunk szépen előre! Hála és köszönet minden érintettnek!

A Falcon Project zenekar egy tartalmas és izgalmas évet kezdett meg és úgy tűnik ez ki is tart az év további részében is. Köszönjük az interjút és ezúton kívánunk a zenekarnak sikereket és szuper jó bulikat!

Itt olvashattok bővebben a zenekarról, és itt követhetitek nyomon az eseményeket:

https://www.facebook.com/falconproject.hu/

http://falconproject.hu/bio.html

Falcon Project – Fény és árnyék

Fény és árnyék – egy új Falcon Project dal!

Közzétette: Falcon Project zenekar – 2019. március 9., szombat

Közzétette: Vándor Bácsi – 2019. március 8., péntek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X