Elhunyt Eddie Van Halen

Eddie Van Halen, kevésbé ismert nevén Edward Lodewjik Van Halen Amszterdamban született 1955 januárjában.

Már általános iskolás korában zenekaruk volt testvérével, a The Broken Combs, középiskolai csapatuk pedig a Genesis nevet viselte, ahol már rádiós slágereken kívül híres rockdalokat is előadtak. Edwardot végül kiúgták az iskolából, de ekkor már a hollywoodi klubokat célozták meg az új énekessel David Lee Roth-szal. Michael Anthony basszusgitáros csatlakozásával jött létre a híres felállás először Rat Salade , majd később Van Halen néven. Eddie névjegyévé vált a kétkezes tapping technika, s olyan dolgokat játszott gitáron mint senki más. 1978-ban adták ki első lemezüket, melyen Eddie forradalmasította a gitározást. Majd 1979-ben az év gitárosának választották. A 80-as évek egyik legsikeresebb rockbandája volt, viszont 1996-ban kilépett Sammy Hagar ezt pedig egy kevésbé aktív időszak követte. 2007-ben újra színpadra állt a zenekarral melyben már fia is szerepelt.

Stílusa meghatározta a 80-as évek rock/ metál gitározását, hatása még ma is jelentős. A 90-es évek elején saját gitárszériát is tervezett, ő volt a sebességcentrikus gitározás előfutára . Több zenész példaképeként nevezi meg, például Paul Gilbert és Zakk Wylde.

 

Leghíresebb dalai:

Eddie Van Halen elhunyt 2020 október 6-án Kaliforniában . Őszinte részvétünk a családnak, barátoknak és mindazoknak akik szerették.

Kövessetek minket facebookon:

https://www.facebook.com/haverockkozosseg

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X