Elhunyt Benkő László!

Sajnálattal tudatjuk, hogy Benkő László hosszas betegség után elhunyt.
Emléke szívünkben él!

Benkő László

Benkő László 1943 június 12.-én született Szombathelyen. Középiskolás korában lett része életének a zene. Ekkoriban rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott mely az Omega együttes elődjének tekinthető.

Az Omega 1962. szeptember 23.-án jött létre. Az első 10 évben a bandában betöltött szerepköre többször is változott. Játszott furulyán, trombitán és citerán és időnként zongorán is. Presser Gábor távozása után pedig már csak billentyűs hangszereken játszott ilyen volt a szintetizátor melyet ők használtak először Magyarországon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott a legtöbbet önállóan:1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát melynek zenéjét írta, 1982-ben megjelent első szólóalbuma mely a Lexikon címet kapta,2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttesét, 2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivál  magyarországi nemzeti válogatójának egyik zsűritagja volt a Magyar Televízióban, 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes  koncertjeinek, 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője, 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák.

Három fontosabb díjat adtak neki, 1986-ben Liszt Ferenc díjat kapott az Omega tagjaként, 2011-ben Kossuth díjat, 1955- ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend kis keresztjét is.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták melyből hosszas küzdelem után felépült ,de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba. Viszont hosszan tartó és súlyos betegség után 2020. november 18-án elhunyt

Őszinte részvétünk a családnak, barátoknak s mindenkinek aki szerette!

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Benk%C5%91_L%C3%A1szl%C3%B3_(zen%C3%A9sz)
Kövessetek minket facebookon:
https://www.facebook.com/haverockkozosseg

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X