Elfelejtett Legendák-Sex Pistols

Újabb számmal jelentkezik az Elfelejtett Legendák cikksorozat. Az előző cikkeinkben olvashattál már a Los Angeles lázadó glam metalosairól, a Mötley Crüe-ról, és Nagy-Britannia heavy
metal-os rossz gyerekeiről is, a Motörhead-ről. Hogyha esetleg még nem olvastad ezeket a cikkeket, mindenképp nézz rájuk.

(Ha van ötleted, hogy melyik együttesről írjunk még ebben a cikksorozatban, írd meg felületeinken)

A következő számnak pedig egy lázadó, londoni bandát hoztam nektek. Eszeveszett rombolás, anarchia, és mocskos punk rock fűződik a nevükhöz. Nem is húznám tovább az időt, jöjjön hát a

Sex Pistols!

 

A Sex Pistols egy brit punkegyüttes volt, születésének éve 1975. Ők voltak azok, akik elindították az Egyesült Királyságban a punkmozgalmat, és valljuk be Európa, és világszinten is óriási hatást gyakoroltak az underground világára.

 

 

A húrokat Steve Jones tépte. Az ő különlegessége, hogy magától tanult meg gitározni, miután

megalapították az együttest. A beszámolók szerint egy Gibson Les Paul Custom gitáron játszott, de ne már, egészen hihetetlen, hogy a nincstelen gyerek hogy jut hozzá egy ennyire drága gitárhoz. A magyarázatot a The Filth and the Fury adja meg, miszerint a hangszert Mick Ronsontól „kérte kölcsön” egy David Bowie koncerten.

 

 

Az együttes nagyágyúja Paul Cook volt. Ő – bár ez már egészen meglepőnek tűnik – nem lopta a dobszettjét, sőt!

Ha ismertetőjegyet szeretnék mondani rá, akkor alényeges különbség Paul, és a többiek között az volt, hogy ő volt az egyetlen aki megvette a hangszert, mindenki más lopta a sajátját valahonnan. A basszusgitáros a kezdetekben Glen Matlock volt, aki a legenda szerint szerette a The Beatles együttest, ezért mennie kellett a zenekarból. Helyére John Simon Ritchie, művésznevén Sid Vicious érkezett, de miért pont ő? Egy nincstelen fiatal, aki még basszus gitározni sem tud, miért lenne alkalmas erre a pozícióra? A válaszhoz legközelebb álló mondat talán Malcolm McLaren, az együttes menedzsere szájából hangzott el, aki a következőket nyilatkozta egyszer:

 

Ha Johnny Rotten a punk hangja, akkor Vicious a hozzáállása.” A menedzser továbbá többször is elmondta, hogyha előbb találkozott volna Siddel, akkor valószínűleg őt teszi meg a banda frontemberének. Sid Vicious történeteiről, legendáiról egy külön cikket is lehetne írni.

 Amit mindenképpen meg szeretnék említeni, elszeretnék mesélni Nektek, az Sid Vicious, és Nancy Spungen párkapcsolatának virágzása és tragikus, fanyar romantikával fűszerezett bukása.

Nancy egy szegény családból érkezett lány volt, aki prostitúcióból kereste a pénzét, majd később együttesekhez csapódott, velük mozgott. Ebben az időszakban ez egy elég általános jelenség volt, hogy a bandákkal együtt mozgott egy kisebb csapat fiatal lányokból álló társaság, őket gruppiknak nevezzük. A gruppi jelenség a Mötley Crüe-nál is megfigyelhető volt. Nancy rájött, hogy úgy tud igazán jól megélni, hogyha összejön egy híresebb bandataggal, és Sid tökéletes alanynak bizonyult.

Nancy főnökösködő volt, Sidet pedig lehetett irányítani, sőt, igényelte is, hogy irányítsák. Mindketten féktelen lázadók voltak, így mondhatni egymásnak szánta őket a sors. A kapcsolatuk vad volt, számos beszámolót találtam arról, hogy egymásnak estek, megverték a másikat, együtt fogyasztottak kábítószert.

 1978 október 11-én a Chelsea Hotelben szálltak meg, Nancynél jelentős mennyiségű pénz, és drog volt. A szállodában randalíroztak éjszaka, zaklatták a többi vendéget, sőt, Sid a liftes fiúval is összeverekedett, aki azért ment az emeletükre, hogy végett vessen a tombolásnak.

Másnap reggel Nancyt holtan találták meg a hotelszoba fürdőkádjában, egyetlen szúrás végzett vele, amit a hasára mért egy kés. Sidet a folyosón bolyongva találták meg, majd később, a nyomozás során az is kiderült, hogy Sid kése végzett a lánnyal. A basszusgitáros elismerte, hogy veszekedtek, de az ezt követő események beszámolásánál már ellentmondásos dolgokat mondott: „Sosem szúrtam le. Szerettem őt, de úgy bánt velem, mint a szarral.” Később azt állította, hogy nem emlékezett rá, hogy hogyan történt pontosan az esemény, majd azt, hogy Nancy a vita egyik heves pillanatában beleesett a késbe.

Kicsivel később, 1979. február 2-án Sid új barátnőjével ünnepelt együtt, Michele Robinsonnal. Vicious itt már tiszta volt, ugyanis elvonókúrán vett részt ebben az időben. Az édesanyja azonban maga is heroinfüggő volt, és Michele kérése ellenére szerzett drogot a bulira. Vicious az éjszaka folyamán túladagolta magát, majd Michele, és ő nyugovóra tértek. Másnap reggel holtan találtak a rocksztárra.

Néhány nappal Sid hamvasztása után találták meg egyik kabátjának zsebében a búcsúlevelét, ebből szeretnék idézni:

„Volt egy halálra vonatkozó megállapodásunk, és tartanom kell magam a szavamhoz. Kérlek, temessetek a drágám mellé a bőrkabátomban, farmerben, és motoros bakancsban. Viszlát.”

Nancy származását tekintve zsidó volt, így a zsidó temetőben helyezték végső nyugalomra. Ezáltal viszont Sid nem kerülhetett mellé. Egyes állítások szerint Vicious anyja a hamvakat Nancy sírjára szórta.

Egyértelmű tehát, hogy a Sex Pistols tagjai mindannyian finoman szólva botrányosak voltak, és pályafutásuk alatt egész Nagy-Britanniát felforgatták. Eredeti pályafutásuk mindössze csak két és fél évig tartott, és csak négy kislemezt, valamint egy albumot, a Never Mind The Bollocks, Here’s the Sex Pistols-ot adták ki. Ennek ellenére is a könnyűzene egyik legfontosabb, és legnagyobb hatású zenekarának tartják őket.

Egyaránt zenei, és öltözködési szinten is hatást gyakoroltak a punkrock mozgalomra. A Sex Pistols legenda, mert egyértelműen meghatározó alakja az underground világának.

Ha szeretnél még többet megtudni az együttesről, akkor mindenképp nézd meg a The Filth and The Fury című filmet.

Keresd zenéjüket a YouTube felületén ITT.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X