Elfelejtett legendák – Pantera

Új számmal jelentkezik az Elfelejtett Legendák cikksorozat! Olyan együtteseket szeretnénk elhozni Nektek, akik a múlt nagy nevei voltak, de mára már feledésbe merült hírnevük. Számos más együttessel találkozhattál már sorozatunkban, hogyha esetleg ők kimaradtak volna, mindenképpen olvasd el őket. Ha esetleg van ötleted arra, hogy ki legyen a következő nagy név, mindenképpen írd meg nekünk felületeinken. Következzen egy újabb Legenda: fogadjátok sok szeretettel a Pantera együttest!

A zenekar születési éve 1981, a műfaj amiben alkottak groove vagy heavy metal. Az együttest Amerikában, egészen pontosan Texasban hozták létre. A nevük a spanyol „pantera” szóra utal, amely párducot jelent. A ’90-es években megjelent lemezeik közül az összes platinalemez lett, továbbá nagy hatást gyakoroltak a metal műfajára. Elősegítettek műfajon belül egy modern irányba való fejlődést, amelyet azzal tudtak megtenni, hogy megalkották a groove metal-t.

Az együttes alapítói az Abbott testvérek voltak, név szerint Vinnie Paul és Dimebag Darrel. Vinnie a dobok mögött ült, míg Dimebag töltötte be a szólógitáros szerepét. A ritmusgitárosuk Terry Glaze volt, Tommy Braford pedig basszusgitározott. Az énekesük a kezdetekben Donnie Hart volt, de ő nem sokkal a megalakulásuk után kilépett, így a helyét Terry vette át. Nem sokkal ezek után a basszusgitárosuk is otthagyta őket, helyére Rex Brown érkezett.

Első három albumukat, a Metal Magic-et, a Project in the Jungle-t és az I am the Night-ot a ’80-as évek elején adták ki. Ezek az albumok még sokkal inkább sorolhatók az akkor fénykorát élő glam metal műfajába, zenéjükben érződött a Mötley Crüe és a Judas Priest hatása. Az együttes megjelenése is ennek a műfajnak a stílusjegyeit hordozta magában, koncertjeiken testhezálló nadrágban és tupírozott hajjal léptek fel.

Ezek után a thrash metal műfajának térhódítása kezdődött, így a banda zenéje is eltolódott egy jóval keményebb irányba. Terry glam metalos éneklése és stílusa már nem igazán illett így bele az együttesbe, így ’86-ban meg kellett válniuk tőle. Egy kis ideig nem is találtak senkit a helyére, aki igazán beleillett volna a szerepbe, de végül ráakadtak Phil Anselmo-ra, akinek csatlakozása újabb változásokat hozott. Teljesen elváltak a glam metal-tól, és már egy sokkal erősebb és egyedibb hangzást hoztak.

’90-ben jelent meg következő lemezük, a Cowboys from Hell. Ez volt az első nagykiadós lemezük, az Atcó gondozásában jelent meg. Az album világszerte hírnevet szerzett magának, továbbá az együttes annyira befutott vele, hogy felléphettek a ’91-es Monsters of Rock fesztiválon olyan nagy nevek mellett, mint a Metallica, vagy az AC/DC. Az album sikerén felbuzdulva egy videokazettát is készítettek hozzá, ez a Cowboys from Hell – The Videos címet kapta. A felvételeken betekintést nyerhetünk színpad mögötti jelenetekbe, továbbá láthatunk még rajta klipeket és koncertfelvételeket is. Ami az én személyes kedvencem a kazettáról, az a közel háromnegyed órás anyag, melyben interjúkat adnak a bandatagok.

’95-re az elképesztő színpadi előadások sajnos komoly hátsérülést okoztak Anselmo-nak, az énekesüknek. A kórházi ápolás és műtétek sorozata helyett azonban Phil a heroint választotta lehetséges kiútnak a problémából. A drog hatása alatt nem érezte a fájdalmat – mely egyébként irtózatos szenvedést okozott neki – így tudta folytatni a koncertezést, továbbá tudott új Pantera lemezeken is dolgozni. Így készült el talán a legsötétebb hangulatú albumuk, mely a The Great Southern Trendkill címet viseli. A drogfüggőség végül még mélyebbre taszította a zenészt, aki ’96-ban egy texasi koncertjüket követően túladagolta magát, és meghalt. Szerencsére a helyszínre érkező mentőknek sikerült egy adrenalininjekcióval visszahozni Phil-t a halálból.

Utolsó lemezüket 2000-ben adták ki. A stúdióalbum a Reinventing the Steel nevet kapta. Ezután az együttes újabb turnéra indult, de a szeptember 11-i terrorcselekmény miatt félbe kellett szakítaniuk. Ez volt a zenekar utolsó cselekedete a feloszlás előtt, ugyanis Phil gerincproblémái egy idő után annyira súlyossá váltak, hogy fel kellett oszlatniuk az együttest. Ezekután a többi bandatag szólókarrierbe kezdett, több-kevesebb sikerrel.

Így cselekedtek az alapító Abott testvérek is. 2004. december 8-án a Damageplan-nel közösen léptek színpadra Colombus-ban. Az első szám után egy veterán tengerészgyalogos lépett a színpadra, lövöldözni kezdett és négy ember életét kioltotta. A halottak egyike volt Dimebag Darell is. A gitárost szülővárosában temették el, koporsóját egyik kedvenc együttesének, a KISS-nek mintáival dekorálták, továbbá elhelyezték mellette Eddie Van Hallen legendás Bumblebee gitárját is.

A Pantera legenda, mert a metal és a rock műfajára olyan hatást gyakorolt, amely segítségével az el tudott mozdulni egy modernebb irányba. Megalkották a groove metal-t, mint műfajt, továbbá nevüket az egész világon ismerték.

Hogyha megtetszett az együttes, és szívesen hallgatnád őket, mindenképpen keresd őket a YouTube felületén ITT!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X