Elfelejtett Legendák-Motörhead

A Motörhead egy angol rock ’n’ roll és hard rock együttes, amelyet 1975-ben alapított Ian Lemmy Kilmister. Az együttes neve, azaz a motörhead kifejezés az angol szlengben használatos, jelentése anfetaminhasználó.

(ha esetleg van ötleted, hogy milyen zenekart mutassunk be legközelebb, írd meg nekünk felületeinken)

A zenekar a NWOHM (New Wave of British Heavy Metal-A Brit Heavy Metal Új Hulláma) mozgalom egyik meghatározó alakja. Ez azt a stílusjegyet hozta magával, hogy a klasszikus metalelemek helyett, egy kötetlenebb, rock n rollra épülő – bár annál gyorsabb és agresszívabb – zenét játszottak.

Az együttes 40 éven keresztül, szinte megállás nélkül koncertezett és adott ki lemezeket.

A banda tagjai elég változóak voltak, számos alkalommal majdnem az egész zenekar kicserélődött. Az alapítóa Ian „Lemmy” Kilmister volt, aki basszusgitáron játszott, és az énekes szerepét is ő töltötte be. Ő eredetileg Bastards néven alapította a zenekart, ezt csak a későbbiekben változtatták a mindenki számára ismerősen csengő Motörheadre. A banda trió felállású volt, az első felállás szerint Lemmy énekelt és basszusgitározott, szólógitárosuk Larry Wallis volt, és a doboknál Lucas Fox ült. Még az alapítás évében a dobosuk lecserélődött, és Phil „Philthy Animal” Taylor csatlakozott a fiúkhoz.

 A zenekarhoz 1976-ban csatlakozott „Fast” Eddie Clarke, aki gitáron játszott, és ezzel alakult ki a klasszikus felállásuk. Ő később, egy észak-amerikai turné során hagyja ott az együttest, és helyére Brian „Robbo” Robertson gitáros került. Ő a Thin Lizzy gitárosa volt ezelőtt, de örömmel zenélt együtt a Motörheaddel. Ezekután Lemmy kivételével mindenki távozott az eredeti felállásból, és így az együttes nagyágyúja, a dobos Pete Gill lett. A gitáros posztjára két ígéretes jelentkező is akadt, Phil Campbell és Würzel személyében. Ezekután még mindig nem ért véget a Motörhead tagjainak kicserélődése, ugyanis nem sokkal a teljes változás után a dobost kirúgták, így helyére vissza tudott jönni „Philthy Animal” Taylor. Viszont ő sem maradt sokáig a fiúkkal ezután, ugyanis egy album felvétel közben kirúgták, így az albumon szereplő számokat már Tommy Aldridge ütötte fel. Taylor mindössze csak egy számon dobol, de a felvételek végén egy harmadik dobos is csatlakozott a felálláshoz, Mikkey Dee, aki a felvételek végén csatlakozott az együtteshez, és ezután kitartó tagként végig velük maradt. Ezután a következő csere csak egy kis idővel később következett, amikor is Würzel kilépett a zenekarból, így már trió felállásban folytatták, Lemmyvel, Phil Chambellel, és Mikkey Deevel. Ez bizonyult az eddigi legstabilabb felállásnak, és az együttes feloszlásáig együtt játszottak.

Mint korábban már említettem, eredetileg Bastards néven alapította Lemmy a zenekart. Első koncertjük 1975. július 20-án volt, a londoni Roundhouse-ban. Az együttes a következő évben változtatta meg nevét Motörheadre, amelyben egy úgynevezett heavy metal umlaut szerepel. A heavy metal umlaut metalegyüttesek nevében megjelenő tréma, ami azt jelenti, hogy az egyik magánhangzó fölé két pontot helyeznek. Ezzel azt a hatást lehet elérni, hogy az általában angol beütésű neveket idegenszerűvé teszik, andak neki egy úgynevezett „germán keménységet”. Az umlaut jelen esetben arra szolgált, hogy az együttes neve gonoszul nézzen ki, az ötlet pedig Lemmytől származott.

Az első album 1977-ben jelent meg, de zenéjük egyelőre csak mérsékelt sikert aratott, mert túlságosan nyers volt a közönség számára. Ennek az albumnak a borítóján találkozhatunk először Snaggletoothhal (magyarul: Csorbafog), ami egy vicsorgó, agyaras koponya, és ezek után az együttes klasszikus jelképévé vált.

1979-ben két lemezzel is kedveskedett a rajongótábornak az együttes, ugyanis ebben az évben jelent meg az Overkill és a Bomber című lemezük is. Ezek már növekvő népszerűséget hoztak, d még mindig nem érték el a kívánt hatást.

Az áttörés végül 1980-ban érkezett meg, amikor is kiadták az Ace of Spades című lemezüket. A következő évben kiadott Motörhead koncertalbum, a No Sleep ’till Hammersmith pedig már az eladási listák csúcsára került Angliában.

A következő albumra várni kellett kicsit, ez 1982-ben érkezett az Iron Fist címmel.

1984-ben az együttes kiadója egy dupla válogatásalbumot dobott piacra No Remorse címmel, amelyek régebbi dalokat is meg lehetett hallgatni, továbbá volt rajta négy új szám is.

Hazánkban először 1984. szeptember 21-én léptek fel Budapesten, de rögtön másnap Debrecenben is koncertet adtak. Közben az eddigi kiadójuktól is különváltak, és már nem a Bronze Recordsal, hanem a GWR-rel dolgoztak együtt.

A zenekar ezután szerepelt az Eat The Rich című mozifilmben, amelynek főcímdalát is ők játsszák. Ez a szám később felkerült, az 1987-ben kiadott Rock ’n’ Roll lemezre is.

Évekig tartó huzavona következett ezután a kiadóval, amelynek végén elváltak útjaik, és a Sony Music egyik alkiadója, a WTG vette át a helyüket.

Együtt készítették el az együttes legváltozatosabbnak gondolt lemezét, amelynek címe 1916 lett. Az évszám az első világháborús somme-i csatára utal. A lemezt Grammy-díjra is jelölték. Az albumot a Motörhead-től nem megszokott, lírai megfogalmazás jellemzi, ez sok rajongónak meglepetést okozott.

Ezt újabb album követte, ami az előzőhöz képest csalódást okozott. Ennek címe March ör Die. Ezen az albumon vendégként már az underground világában elismert, nagy nevek is szerepelnek, névszerint a sötétség hercege, Ozzy Ousbourne, és a Guns ’n’ Roses hírhedt gitárosa, Saul Hudson, ismertebb nevén Slash.

Az együttes kapcsolata megromlott a Sony Music-kal, és ez újabb kiadóváltást eredményezett. Egy nem túl hatékony, német kiadóval, a ZYX Recordsal kötöttek szerződést, és velük adták ki a Bastards című albumot. Ez terjesztési hiányosságok miatt gyakorlatilag nem volt kapható Európán kívül. Ez az album már visszakanyarodást mutatott a Motörhead agresszív, mocskos zenei világához, de vadságával ezen is túltett a Sacrifise albumuk.

Ezekután körülbelül kétévente jelent meg új albumuk. Az utóbbi idők legsikeresebbje a 2008-as Motörizer, ez Európában, és Amerikában is kelendő volt.

Lemmynek ezekután egészségügyi problémái akadtak, így több 2013 nyarán több koncertjüket is le kellett mondaniuk. Az augusztus 2-án adott, Wacken Open Air koncertjüket hat szám után félbe kellett szakítaniuk, továbbá a 2013-as albumuk turnéját el kellett halasztaniuk, majd a halasztott időpont előtt egy hónappal le is mondták.

November 11-én a Motörhead klasszikus felállásához tartozó dobos, „Philthy Animal” Taylor 61 éves korában elhunyt. Lemmy nem sokkal később követte, ő 2015. december 28-án távozott közülünk, négy nappal a hetvenedik születésnapja után. Lemmy tragikus halála után Mikkey Dee, az együttes aktuális dobosa bejelentette, hogy a „Motörheadnek természetesen vége, hiszen Lemmy volt a Motörhead”.

Minőségi lemezeiknek és kitartásuknak köszönhetően a Motörhead a kemény rockzene legendájává vált.

Ha megtetszett az együttes, keresd zenéjüket ITT.

 

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X