Elfelejtett Legendák – Led Zeppelin

Itt az új száma az Elfelejtett Legendák cikksorozatnak! Ebben a cikkegyüttesben olyan zenekarokat igyekszünk bemutatni nektek, akik a múlt nagy zenészei közé tartoztak, de hírnevük mára feledésbe merült. Számos ilyen együttesről olvashattál már korábban, de hogyha esetleg kimaradt, akkor mindenképp tedd meg! Ha van ötleted, hogy milyen együtteseket mutassunk be a jövőben, írd meg nekünk a közösségi média felületeinken!

A következő nagy név pedig, aki helyet kapott a Legendák között, nem más, mint a
Led Zeppelin együttes!

A Led Zeppelin egy brit rockegyüttes, születési dátuma 1968. Az együttes egyike a könnyűzene legsikeresebb zenekarának.. Zenei világa nagyon színes, a kezdetekben a kemény, hard rock vonal volt jellemző rájuk. Ez idővel változott, és összességében megtalálható zenéjükben a blues, a hard rock, a folk, a rockabily, a funk és a reggie, továbbá soul műfajának jellemző vonásai is.

Az együttes teljes fennállása alatt ugyanazokból a tagokból állt. A gitárosuk Jimmy Page volt, aki hajlamos volt egy hegedűvonó segítségével megszólaltatni hangszerét. Az énekes szerepét Robert Plant töltötte be, akinek tenor hangja, és éneklési stílusa egyaránt különleges volt. A basszusgitár húrjait John Paul Jones tépte, emellett egyes számoknál a billentyűk mögé is ő ült. Ő volt tipikusan az a basszusgitáros, aki a háttérből, a sötétből adta a lüktetést a zene alá. Soha nem ő volt a rivaldafényben közvetlenül, de ez számára nem is jelentett problémát. „Nem érdekel, hogy háttérben vagyok. Nem szeretnék előtérben játszani, mint Jimmy. hiszem, hogy azt kell csinálni, ami a dolgod, és mivel basszusgitáros vagyok, ahelyett, hogy vezető szerepet akarnék a basszussal, és előtérbe tolnám magam, inkább egy jó, szilárd basszusfutamot építek fel.” nyilatkozta egyszer a témával kapcsolatban. Az együttes nagyágyúja, a dobos John Bonham volt. Halála a Led Zeppelin végét is jelentette. A zenészt egy átbulizott éjszaka után az utcán találták meg, saját hányásába fulladva.

A Led Zeppelin története egy előfutárral kezdődött. Egy bluesos alapokra építkező rockbanda, a Yardbirds az elsők között volt, akik heavy metalt játszottak. Az együttes feloszlása tette lehetővé a Led Zeppelin létrejöttét, ugyanis Jimmy előre leegyeztetett már turnékat a zenekarnak, viszont a feloszlást követően ezeket nem tudta már lemondani. Így megalkotta a Led Zeppelint, hogy be tudja fejezni a turnékat.

A névválasztásról szóló történet mára már amolyan legendává vált. A szó-összetételt magát Keith Moon használta először – Keith a Yardbirds utáni átmeneti időszakban volt dobos az együttesben – aki azt találta egyszer mondani, hogy Page és a banda akkori énekese közösen egy együttesben, ha társak lennének, akkor a zenekar úgy zuhanna le, mint egy ólom léghajó (az ólom léghajó angol fordításban lead zeppelin). Jimmy Page a következőket fűzte hozzá egyszer a történethez: „Amikor nevet kerestünk, hirtelen eszembe jutott az a név, amit Keith Moon ajánlott. Gondoltunk arra is, hogy Mad Dogs legyen a nevünk. Nekem legjobban a Led Zeppelin tetszett – bár lehet rossz vicc egy ólom léggömb. Ez valójában egy variációja az Iron Butterfly-nak (magyar fordításban: Vas Pillangó), amely szintén a könnyedség és a súlyosság kettőssége.

Az együttes első albuma 1968-ban jelent meg. A lemez hanganyagát mindössze 30 óra alatt rögzítették. Már ebben az időszakban, nem sokkal a megalakulásuk után annyi anyaguk volt, hogy öt számmal többet vettek fel, mint amennyi az albumra végül rákerült. A lemaradt számokat természetesen nem dobták el, gyakran hallhatták a rajongók a későbbiekben a koncertjeiken is. A Led Zeppelin hírhedt volt arról, hogy tagjai imádtak improvizálni a koncerteken. Mindannyian nagyon karakteres zenészek voltak, így hát szerették megmutatni, hogy nem csak eljátszani tudják a számaikat, hanem hozzá is tudnak tenni azokhoz. Ettől válik annyira furcsává az a tény, hogy az albumukra felvett számokban minden hang pontosan a helyén van, továbbá hogy mennyire szigorúan, egységesen szerkesztett lett a lemez.

Az album természetesen elnyerte a kritikusok tetszését. Kerek és kiforrott lett, és hallgatva azt az érzést kelti, mintha évek óta együtt zenélő művészek jól átgondolt, megírt munkája lenne. A Led Zeppelinnek ehhez csupán pár hónapra volt szüksége. Az együttes ezek után villámgyorsan ugrott a toplisták élére, majd az ezután kiadott, 1969-es albumuk még az elsőnél is nagyobb sikert aratott.

A Led Zeppelin legenda, mert az 1970-es évek legnagyobb hatású rockzenekara. Minden album önálló hangzásvilágot, stílust kapott, de még az albumok belülről is sokszínűek. A srácok úgy tudták kiegészíteni egymást, hogy közben az egység is megmaradt és senki sem szorult a másiknál jobban háttérbe. Senki sem tolakodott előtérbe, de egyikük sem vonta ki magát a közös munka alól sem. A másik kiemelkedő tulajdonságuk, amitől zenéjük igazán sokszínűvé válhatott, hogy soha nem játszottak egy számot ugyanúgy egymás után kétszer. Minden fellépés más volt, mert mindenhol improvizáltak. A banda másik nagy titka a barátság volt. Mindannyian szerették a másikat, nagyon szoros kötelék fűzte össze ezt a négy zenészt.

Ha megtetszett az együttes, mindenképpen keresd őket a YouTube felületén ITT!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X