Elfelejtett Legendák – Black Sabbath

Új számmal jelentkezik az Elfelejtett Legendák cikksorozatunk. Előző részeinkben olvashattál már a múlt nagy legendái közül a Mötley Crüe-ról, a Motörhead-ről, a Sex Pistols-ról, a KISS-ről, a Scorpions-ról, és legutóbbi cikkünkben a Nirvana-ról. Ha még nem olvastad el őket, akkor mindenképpen tedd meg, ugyanis ezek az együttesek képezik azt az alapot, amelyen imádott műfajunk, a rock nyugszik. Ha esetleg lenne ötleted, hogy milyen együtteseket mutassunk még be ebben a cikksorozatban, mindenképp írd meg nekünk! A következő nagy legenda, akit hoztunk nektek, pedig nem más, mint a Black Sabbath.

A Black Sabbath egy brit heavy metal együttes, amely világszinten is az egyik legnagyobb hatású együttes nem csak a heavy metal műfajában, hanem a rock zene minden színterén a mai napig.

Az együttesben több, mint 22 zenész megfordult, az alapító tagokat szeretném név szerint megemlíteni. Az énekes John Ozzy Osbourne volt, akit a Sötétség Hercegeként szoktak emlegetni. Az Ozzy becenevet először általános iskolában kapta, az énekes elmondása szerint azóta sem emlékszik, hogy valaki az igazi keresztnevén hívta volna. Már iskolás korában is vonzotta a művészi pálya, 14 évesen színdarabokban játszott. 15 évesen lett rajongója a Beatles együttesnek, ebben az időben otthagyta az iskolát és dolgozni kezdett. Betört egy ruhaüzletbe, ami miatt hat hetet börtönben kellett töltenie. A Black Sabbath előtt egy Pilka Tulk Blues nevű zenekarban játszott, ami hamar felbomlott. A gitáros az olasz származású Tony Iommi volt. Kezdetben fantasztikus hangzásának titka az egyszerűségben rejlett. Gibson SG gitárokat használt, ezeket kötötte rá a Laney Sound erősítőkre, amelyek brutális hangerőt tudtak biztosítani. A hangzás egyedisége azonban mégis abból származott, hogy egy baleset miatt csak vékony húrokat tudott használni. A basszeros Terence Geezer Butler volt. Ő volt a zenekar első számú szövegírója. Sajnálatos módon később el kellett hagynia az együttest, ugyanis ő igazán kemény zenére vágyott, ez pedig a Black Sabbathban nem válhatott valóra számára. A doboknál Bill Ward ült. Tökéletesen kiegészítette Iommi és Butler gitárjátékát, továbbá több albumon is vokálozott és két dalt ő énekelt fel.

Számos érdekes történet fűződik a zenekarhoz. Egyszer egy koncerten például egy kicsi fekete tárgy repült a színpadra a közönség soraiból. Ozzy gondolkodás nélkül felkapta, és így már láthatóvá vált, hogy egy denevér figura az. Az énekes abban a hitben, hogy egyik rajongója dobta fel a denevért, leharapta annak a fejét. Először nem is értette, mert furcsa volt a plüss íze. Később derült csak ki, hogy egy hús-vér denevér volt, amit megevett Ozzy. z egyik rajongó egy halott példányt vitt magával a koncertre, ezt dobta fel a színpadra.

Egy másik érdekes történet a Mötley Crüe együtteséhez köti az énekest. Történt egyszer, hogy ugyanabban a hotelben szálltak meg a féktelen tombolásukról híres Mötley Crüe tagjai és Ozzy Osbounre. Ozzy a hotel medencepartján odasétált a fiúkhoz beszélgetni. Ebben az időben mindannyian a kokainnak hódoltak. Ozzy megkérdezte a bandától, hogy van e náluk az említett drogból. A fiúk nemleges válaszától sem riadt vissza, ugyanis kért tőlük egy szívószálat, lehasalt a földre, és a medenceparton csoportosuló hangyákat szívta fel az orrába, kokain helyett.

Az együttes a kezdetekben az Earth nevet viselte. Ezt azért változtatták meg, mert Ozzy gyűlölte ezt a nevet. Ebben az időben a korszaknak megfelelő blues-rockot játszottak. Ezek a számok még nem saját szerzemények voltak, egy orgonista barátjuk írta a dalokat.

A névváltásra végül egy másik zenekar adott okot, ugyanis kiderült, hogy már létezik egy együttes, amely az Earth nevet viseli, ekkor váltottak a most már mindenki számára ismerősen csengő Black Sabbath-ra. Hogy honnan jött az ötlet? A válasz egy közös mozilátogatásban rejlik, ahol Boris Karloff alkotását nézték meg, amely a Black Sabbath címet viselte. Óriási hatással volt rájuk a film, Butler írt is egy okkult témájú dalt, amelynek a Black Sabbath címet adta. Később azt mondták, hogy Geezer egyik éjszaka egy sötét alakot látott az ágya végében, majd másnap reggel, mikor felkelt észrevette, hogy egyik okkult könyve, amelyet Ozzy-tól kapott, eltűnt. Akkori elmondásuk szerint ez az esemény ihlette a dalt. Ezek után választották együttesnévnek a Black Sabbathot, amely a boszorkányszombatra utal.

Butler imádta az okkult témájú regényeket, ezeknek hatására egyre keményebb zenét kezdett játszani, amelyekhez okkult szöveg párosult. Az új hangzás nagy meglepetést okozott a korábbi Earth rajongóinak soraiban, főleg akkor, amikor a koncertprogram részét képezték a régebbi dalok is. Ezután direkt kezdtek el írni sötét tónusú szövegeket és hátborzongató riffeket egyfajta válaszként a horrorfilmekre.

Első kislemezük 1970 januárjában jelent meg a Philip Records gondozásában. Az album az Evil Woman címet viselte. A kiadvány nem aratott nagy sikert, de biztosított az együttes számára egy alapot, amelyből nekiállhattak az első lemezük megalkotására. A producer mindössze két napot adott nekik a stúdióban az album rögzítésére, ebből egy teljes nap a keverésre ment el. Szerencsére sikeresen megjelent az album 1970 februárjában. A lemez a Black Sabbath címet viselte, kiadása után egyből a toplisták élére ugrott. Ezekbe a számokba már egyre több népzenei, gótikus vonás keveredett, a régi blues-rockot szinte teljesen maguk mögött hagyták. Ez azért volt különleges, mert abban az időben ilyet még senki sem csinált, újdonságnak számított. Egy lassú és baljós összhatás volt kibontakozóban a lemezen, amelyekben minden eddiginél keményebb gitárjátékkal kedveskedett Iommi, ezáltal lefektetve a heavy metal alapjait. Szövegeikben sokkal sötétebb témákkal foglalkoztak, mint a korabeli együttesek. Az 1960-as évek végén minden zenekar a békéről énekelt, és pszichedelikus zenét játszott. A Black Sabbath azonban okkultizmusról, háborúról, világvégéről mesélt, gótikus stílusban. Témáik között továbbá gyakran szerepelt a kábítószer használata is (mindannyian valamilyen kábítószer függőségben szenvedtek ebben az időben, de az évek során végül sikerült leszokniuk).

A sikeren felbuzdulva a zenekar négy hónappal ezután újra stúdióba vonult, hogy még egy albumot rögzíthessenek. Ez az eredeti elképzelés szerint a „War Pigs” nevet viselte volna, ezzel a vietnámi háborúra szerettek volna utalni. A kiadó azonban félt, hogy botrány lhet ebből az elnevezésből, ezért az album végső soron a Paranoid című számról kapta a nevét. Ez a szám a stúdiózás utolsó pillanatában született meg. Nem volt elég dal a lemezen, ezért Iommi elkezdett gitározni valamit, hogy gyorsan legyártson egy töltelékdalt, így született meg a Paranoid. A lemez megjelenése után az angol slágerlistán az első helyre került, a Billboard 200-on a 12. helyet foglalta el, ám később bejutott a top 10-be is.

Ezek után már lehetővé vált, hogy turnézni induljanak. Ezek a körutak talán még az albumoknál is nagyobb sikert arattak. Ozzy színpadi akciói, viselkedése és bizarr megjelenése mindenkinek az emlékezetébe vésődött, és nemsokára a világ egyik leghíresebb együttesévé váltak. Okkultizmusuk sok mindenkiben ellenérzéseket szült. Számos alkalommal használták rájuk a „sátánista” jelzőt, de ők ezt minden alkalommal elutasították, továbbá számos helyen felajánlották Ozzy-nak az „Antikrisztus” becenevet is.

A Black Sabbath legenda, mert hatása felbecsülhetetlen értékű. Műfaji szempontból hatást gyakoroltak a heavy metal, power metal, doom metal, a trash metal, de még a black és death metal műfajára is. Nem is tudnám felsorolni az összes olyan zenekart, akikre hatást gyakoroltak, ezért szeretnék csak egy-két nagyobb nevet megemlíteni. A zenekar hatott az Iron Maidenre, a Guns ’n’ Rosesra és még a Mayhemre is. Lars Ulrich, a Metallica dobosa azt mondta az együttesről, hogy a Black Sabbath a heavy metal szinonimája. Slash, a Guns ’n’ Roses gitárosa a Paranoid albumot egy külön világnak, külön dimenziónak nevezte. Cris Adler, a Lamb of God dobosa azt állította, hogy a Black Sabbath minden idők metal zenészére hatással volt, és aki mást mond, az hazudik, és ezzel a kijelentéssel mi csak egyetérteni tudunk.

Hogyha megtetszett az együttes, akkor mindenképpen keresd őket a YouTube felületén ITT!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X