Elelejtett legendák – Def Leppard

Új számmal érkezik az Elfelejtett Legendák cikksorozat, melyben olyan együtteseket mutatunk be Nektek, akik a rockkultúra és zene alapjait lefektették, ám nevük már a múlt homályába merült. Hogyha nem olvastad volna még korábbi cikkeinket, mindenképpen szakíts rá időt!  Ha esetleg azzal kapcsolatban lenne ötleted, hogy kiket mutassunk be legközelebb, írd meg nekünk felületeinken! Nem is szaporítom tovább hát a szót, következzen a Def Leppard!

A Def Leppard egy brit hard rock és glam metal együttes, születésének éve 1977. A ’80-as évek elején sok más együtteshez hasonlóan ők is a New Wave of British Heavy Metal mozgalomhoz kapcsolódtak. Korábbi cikkeinkben már találkozhattál ezen mozgalommal, ugyanis például a Motörhead is ide tartozott.

A banda énekese Joe Elliot volt, aki egyike annak a három tagnak, aki végig az együttesben maradt, az összes albumon ő énekel. A basszeros és egyben vokálos szerepét Rick Savage töltötte be, aki szintén az elejétől a végéig a banda tagja volt. Az együttes nagyágyúja, a dobos Rick Allen volt, akit a rajongók csak „The Thunder God”-ként emlegetnek (magyarul: A Villámok Istene). A zenekar két gitárosa pedig Phil Collen és Vivian Campbell volt.

Az együttes 1977-ben alakult, ám nevük ekkor még Atomic Mass volt. Tagjai mind fiatal tanulók voltak ekkor még csupán, akik ugyanabba az iskolába jártak. Az alapítók között már ott volt Joe Elliot és Rick Savage, ám Joe ebben az időben még gitáron játszott csak. Érdekesség továbbá Joe-val kapcsolatban, hogy mindössze 18 éves volt, amikor elkezdett zenélni az együttesben. Kevéssel a banda megalakulása után ajánlották a tagok, hogy inkább töltse be az énekes szerepét. Nevüket végül Def Leppardra változtatták, egy korábbi, alapító tagjuk, Tony Kenning ajánlására. Tonyban már régóta benne volt az ötlet egy zenekarról, amely ezt a nevet viseli, és számos posztert is készített már addigra az elképzelt együttesnek rajzórákon.

Az együttes a korai 80-as és a korai 90-es évek között volt a legnépszerűbb. Első albumukat, az On Through the Night-ot 1980-ban adták ki, mely azonnal el is foglalta az 50. helyet a Billboard 200 listáján. Ez az album később arany, majd platinaminősítést is szerzett.

A következő albumra sem kellett sokat várni, ennek címe High ’n’ Dry volt, 1981-ben adták ki ezt a lemezt. Az album elkészítésén Mutt Lange segédkezett, aki megmutatta az együttesnek az utat a keményebb, hard rockosabb hangzás irányába. A lemez legnépszerűbb száma, a „Bringin’ On the Heartbreak” az első olyan rock számok közé tartozott, amelyeket az MTV is játszott műsorában. Ezen két albumukkal ők lettek a vezető együttese a The New Wave of British Heavy Metal mozgalomnak.

A Def Leppard a világ egyik legkeresettebb együtteseként több mint 100 millió albumot adott el világszerte, továbbá két olyan albumuk is van, amely az RIAA ezüst minősítésében részesült. Ezek az albumok név szerint a Pyromania és a Hysteria, ezekből csak Nagy-Britanniában több mint 10 milliót adtak el. Ez a két album jelentette számukra az igazán nagy áttörést, ezeken az albumokon már érződik a hard rockos, glam metalos vonal. Azt is fontosnak tartom megemlíteni továbbá, hogy ez a két lemez húzta meg az irányt a többi együttes számára a ’80-as években. Ezek a lemezek mutattak egy dallamosabb hard rock vonalat, amelyre később számos másik együttes is támaszkodni tudott., gondoljunk csak a Bon Jovi-ra.

Sikerüknek számos titka van. Az egyik ilyen titok nemes egyszerűséggel annyi, hogy az MTV sokat játszotta a banda számait. Hogy miért? A Def Leppard számok sokkal könnyebben befogadhatóak voltak az összes többi rockbanda számaihoz képest a pop orientált közönségnek is, így hát mindenki szívesen hallgatta ezeket a dalokat.

A ’90-es évek elején induló grunge és alternatív rock egy korszak lezárultát jelentette, számos együttesnek ez volt a végállomás. Hasonlóképpen van ezzel a Def Leppard is, a mozgalom egyértelműen a zenekar hanyatlását jelentette. Pontosan azokat az elemeket nem igényelték már többé az új hullám rajongói, amiktől különlegessé váltak a glam metal és hard rock számok, így hát ez a zene elavulttá vált. A 92’-ben kiadott Adrenalize, majd a ’93-as Retro Archive még meghozta ugyan a kívánt sikereket, ám ezek után az együttes már nem tudott igazán az élen maradni. Későbbi számaik természetesen mindig is nagyon hallgatottak voltak, de ez sokkal inkább köszönhető annak a rétegnek, akik nem felejtették el a nevüket, azaz nekünk.

Érdekes történetek kapcsolódnak az együtteshez. Ilyen például az, hogy egyszer Rick Allen súlyos autó-balesetet szenvedett, és elveszítette jobb karját. Egyértelműnek tűnt a Def Leppard sorsa, hiszen így elveszítették dobosukat. Ám mégiscsak született megoldás, ugyanis a zenész nem sokkal később már újra játszani kezdett egy elektronikus dobon, melynél nem jelentett hátrányt egyik kezének hiánya.

A Def Leppard legenda, mert ők voltak azok, akik elhozták a 80’-as évek zenészei számára a dallamosabb glam metal-t. Új irányt tudtak mutatni az együtteseknek, továbbá mindannyian zsenik voltak, hogyha csak abba belegondolunk, hogy milyen fiatalon kezdték a zenélést. Hatásuk óriási és a mai napig tart!

Hogyha megtetszett az együttes, keresd zenéjüket a YouTube felületén!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X