Beatrice – A kezdetektől napjainkig II. rész

Ebben a cikkben folytatom a napokban megjelent, a Beatrice történetét bemutató írásomat. Az első részt itt tudod elolvasni!

Második fejezet: Az újjáalakult Beatrice (1978-1981)

1978-ban a Beatrice újjáalakult. Az egyesülést egy újabb stílusváltás is követett. Nagy Feró megismerkedett az AC/DC zenéjével. Ebben nagy segítséget adott neki Miklós Tibor szövegíró. Az AC/DC zenéin alapulva Feró a Beatricét ebbe a blues-os alapú rock irányba kívánta elvinni. A zenekar első felállása ebben az időszakban így nézett ki: Nagy Feró (ének), Gidófalvy Attila (billentyű), Lugosi László (gitár), Miklóska Lajos (basszusgitár) és Donászy Tibor (dob). Kezdetben az ős zenekarhoz hasonlóan feldolgozásokkal léptek fel. Többek közt Deep Purple, AC/DC és Ramones számokat tartalmazott a tracklist-jük. Idővel elkészültek az első saját dalok is: JerikóMotorizált nemzedékKifakult sztárTérden állvaViszlátNagyvárosi farkasNem kell. 1978-ban a budapesti Ifjúsági Park közönségének 4. kedvenc zenekara lett a Beatrice (a P. Mobil, a Piramis és a Mini mögött).

Az 1970-es évek végén, amikor az Amerikából, illetve az Egyesült Királyságból indult punkzene híre nyugatról eljutott Magyarországra, a sajtó a Beatricére aggatta rá a punk jelzőt. Ez a zenekar tagjai számára is újdonság volt, mivel még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról.
Az egyik első megbotránkoztató eset egy ifiparkos koncerten következett be, amikor is egy lány a közönségből a színpadra kerülve egy combcsonttal elégítette ki magát. A zenekart ezután kitiltották az akkoriban létfontosságú helyszínről. Ehhez a hírhez társultak még különféle polgárpukkasztó híresztelések is, és ennek eredményeként a budapesti klubok többségéből száműzték a Beatricét. A egyik legismertebbé váló híresztelés az volt, miszerint az együttes tagjai egy élő csirkét daráltak le az egyik koncertjük alkalmával. Persze ez nem történt meg. Ennek ellenére ezt Erdős Péter tényként jelentette be egy tévéműsorban. Ezek után a Beatrice tudatosan felvállalta, hogy ők az „alsó tízezer” véleményét képviselik.
Az állami, kommunista médiának köszönhetően rossz hírük gyorsan elterjedt. Ennek köszönhetően több megyéből is kitiltották őket. Az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, ismertségük rohamosan nőtt országszerte. Jellegzetes egyen öltözet különböztette meg a zenekar tagjait, valamint rajongóit a többiektől. Fekete bőrnadrág, bőrmellény, szakadt farmer, illetve a jellegzetes, piros alapon fehér pöttyös “babos” kendő.

1979 áprilisában Gidófalvy Attila az újonnan alakult Karthagó tagja lett. A Beatrice pedig billentyűs nélkül (ahogy ez egyszer már előfordult a zenekar története során) folytatta tovább. Ebben az évben lehetőséget kaptak, hogy egy teljes lemezt rögzítsenek a Rádió 6-os stúdiójában. B. Révész László rendező filmet készített veszélyeztetett fiatalokról. Ennek apropóján a Beatrice dalait filmzeneként szerette volna felhasználni. Az albumot végül jelenítették meg, csak a rendszerváltás után jelenhetett meg (1993. – Megkerült hangszalag: Betiltott dalok, 1979).
Bár saját nagylemezük nem lehetett, azért néhol felbukkantak Beatrice-felvételek. 1980-ban a “Minek él az olyan” című dalt adta elő a Beatrice a Rádióban. A KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) által kiírt dalpályázatot saját dalukkal nyerték meg (“Nem nekem tanulsz“). Az év júliusában az Omega és az LGT előzenekaraként is turnézhattak. 1980. augusztus 23-án az óbudai Hajógyári szigeten 25 ezer fiatal előtt léphetett színpadra az MHV (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat) menedzsere, Erdős Péter által “fekete bár

1980. augusztus 23. Hajógyári sziget (forrás: https://contextus.hu/beatrice-fiatalon-kisstadion-koncert/)

ányoknak” kikiáltott három lázadó zenekar: a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band, valamint előzenekarként az A. E. Bizottság.
1980 végén Lugosi László kilépett az együttesből és csatlakozott a Dinamithoz. Helyére Bogdán Csaba érkezett. Nem sokkal később bővült a csapat felállása. Vedres József (gitár) és Waszlavik László (billentyű) személyével hatfősre duzzadt a zenekar létszáma. Ennek a korszaknak a késői dokumentuma a majdnem 150 percnyi, addig nagyrészt kiadatlan anyagot tartalmazó 2013-as kiadású Betiltott dalok II./1981 (Tudományos Rockizmus) című dupla CD.

1981 márciusában állami nyomás hatására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól. Ennek köszönhetően az augusztus 22-i hajógyári szakszervezeti szuperkoncerten (ahol az összes népszerű hazai rockelőadó fellépett) a Beatrice nem léphetett fel. Négy nappal később Nagy Feró bejelentette a zenekar másodszori feloszlását. Utolsó koncertjüket július 30-án a Nyíregyházi Ifjúsági Parkban adták.
1982-ben Nagy Feró és Vedres József Németh Alajossal (basszusgitár), valamint a Dinamitból érkező Németh Gáborral (dob) és Szűcs Antal Gáborral (gitár) megalapították a Bikinit.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X