Az Örök Legendák – Mayhem

Új számmal érkezik az Elfelejtett Legendák cikksorozat, melyben olyan együttesekről olvashattok, akik a múlt nagy legendái voltak, mára azonban már feledésbe merült hírnevük. Sok híresség történetéről meséltünk már Nektek, hogyha ezek kimaradtak volna, mindenképpen olvasd el azokat is. Ha esetleg lenne ötleted azzal kapcsolatban, hogy milyen más együtteseket mutassunk még be, mindenképpen írd meg Nekünk felületeinken!

(plusz infó mindenkinek, akiknek a cím nem tetszett: Mostantól Az Örök Legendák néven visszük tovább a sorozatot. Reméljük ebbe is lesz aki bele tud gyalogolni, van akit ez éltet. 😀 )

A következő együttes talán kicsit kilóg az eddigiek közül, talán kicsit még különlegesebb, mint az eddigiek. Zenéjük sokkal keményebb, mint akármelyik zene, amit ebben a sorozatban hallhattatok. Ezek a dallamok sötétebbek, hátborzongatóbbak, mint az eddigiek során bármi. Következzen is sorozatunk első black metal együttese, a Mayhem!

A Mayhem egy norvég black metal együttes, alapításának éve 1984. A banda volt az egyik nagy alakja a Norwegian Black Metal Scene-nek, azaz a Norvég Black Metal Mozgalomnak, továbbá erősen befolyásolták a black metal műfaját is.

A zenekart Eronymous (Oystein Aarseth) alapította, aki gitáron játszott. Hozzá csatlakozott egy basszusgitáros, aki a Necrobutcher művésznevet viselte (születéskori neve Jorn Stubberud volt). A duót egy dobos egészítette még ki, aki pedig Kjetil Manheim volt. Nevüket egy Venom számból választották, amelynek címe „Mayhem with Mercy” volt. A tagokra nagyrészt olyan együttesek voltak hatással, mint a Black Sabbath, a Motörhead vagy a Slayer.

Kezdetekben kedvenc együtteseik számaiból készítettek feldolgozásokat, majd nem sokkal később felvették az első demo-jukat is, ami a Pure Fucking Armageddon volt. Miután kiadták a demot, Eronymous felvett két másik énekest is maga mellé. Egyikük volt Erik Norheim, akit csak Messiah-ként szoktak emlegetni, a másik énekes pedig Sven Erik Kristiansen volt, aki a Maniac becenevet viseli. Messiah ezután nem maradt sokáig az együttessel, és azalatt az idő alatt, amíg tagja volt, csak a koncerteken énekelt. Később egy hardcore punk bandát csinált, itt folytatta a zenélést, de ez már egy másik történet.

Azonban Maniac ígéretesebb tagnak bizonyult, a banda sikeresen felvette az első EP-jét közreműködésével, amelyet 1987-ben ki is adtak Deathcrush címmel. A kislemezből 1000 másolat készült, amely hamar el is kelt.

Ne sokkal később Maniac és Manheim is elhagyta a bandát. Dobosnak Jan Axel Blomberg érkezett, aki a Hellhammer becenevet viseli. Az énekes szerepét pedig Per Yngve Ohlin töltötte be, ő a Dead nevet kapta.

Dead egy jelenség volt az együttesben és bátran ki merem mondani, hogy az egész black metal műfajában is. Koncertek közben számos alkalommal vágta meg magát késsel és üvegszilánkkal. Az öltözékének állandó része volt arcfestése, amely csontvázszerűvé változtatta arcát. Azért, hogy tökéletes halott legyen, egyes beszámolók szerint Dead eltemette a ruháit, majd a koncertek előtt kiásta őket, hogy a hatásuk tökéletesen olyan legyen, mint egy eltemetett ember ruháinak. „Nem azért csinálta, hogy menő legyen. Ténylegesen úgy akart kinézni, mint egy hulla.”mondta egyszer róla Necrobutcher. Egyes elmondások szerint számos alkalommal beszélt arról, hogy meg akar halni, mert az életben is halottnak érzi magát. „Nem emberként látta magát; egy másik világ másik lényeként volt jelen. Azt mondta, sok látomása volt arról, hogy a vér megfagy az ereiben, és ő ténylegesen halott. Ez az oka annak, hogy ezt a nevet választotta. Tudta, hogy meg fog halni.” mondta egyszer egy interjúban a banda egyik későbbi tagja, Occultus.

 Történt egyszer, hogy a banda elment közösen az egyik házukba, hogy dalokat írjanak és együtt legyenek kicsit. A ház hangulatos hely volt a számok megalkotásához, kint az erdőben egy régi, öreg házikó. Neki is álltak a zene írásának, amely a következő albumuk lett volna, De Mysteriis Dom Sathanas címmel. Dead és Euronymous már korábban is veszekedett egymással, és most is konfliktus támadt kettőjük között, ami odáig fajult, hogy Dead egy késsel is megszúrta a gitárost, aki nem sérült meg nagyon, de ezek után Euronymous az udvarra ment, és egy shotgunnal a levegőbe lőtt dühében.

Pár hónappal később a banda még mindig ott volt. 1991 április 8-án reggel Dead öngyilkosságot követett el a házban. A sors fintora, hogy Euronymous talált rá. Az énekes felvágta az ereit és fejbe lőtte magát a shotgunnal. Halála előtt még befejezte a Life Eternal című számuk szövegét. Búcsúlevelet s hagyott, amelyből szeretnék pár sort szabad fordításban idézni: „Soha senki nem fogja megérteni ezt, de valamiféle magyarázatként annyit mondhatok, hogy nem vagyok ember, ez csak egy álom, amiből nemsokára felébredek.

Mikor Euronymous mindezt megtalálta, elment egy közeli boltba, és egy ott vásárolt kamerával számos fényképet készített a halott énekesről. Később ezekből a képekből választottak egyet, amely a Dawn of the Black Hearts borítóképe lett.

Dead halálának hatására Necrobutcher is elhagyta a bandát, így tagjainak száma lecsökkent kettőre. Ekkor számos új tagot felvettek, köztük Varg Vikernes-t, és Csihár Attilát. Attila a Mayhe,m előtt egy magyar black metal bandában, a Tormentorban énekelt.

Újabb sötét történet következik a Mayhemről. 1993 augusztus 10-én Vikernes megölte Euronymoust 23 késszúrással. Vikernes későbbi elmondása szerint ezt azért tette, mert a gitáros azzal fenyegette meg, hogy megkínozza majd megöli azért, hogy ezt videóra vehesse, és aztán klipként felhasználhassa. Később azt is állította, hogy Euronymus hátán található vágásokat nem ő ejtette, hanem az áldozat szerencsétlen mód belezuhant egy összetört sörösüvegbe. A Mayhemnek ez volt az utolsó megrázkódtatás, amit el tudott viselni, így hát az eset után a banda feloszlott.

Az együttest 1994-ben újraalakította Hellhammer, Maniac és Necrobutcher, maguk mellé pedig Rune Eriksen-t vették gitárosnak, akit Blasphemer néven ismernek. Ezután az együttes története nem volt már ennyire tragikus, egyfajta fellélegzés volt ez az időszak. Kiadták 200-ben a második teljes hosszúságú albumukat is,a amely a Grand Declaration of War nevet viseli.

Bár kevesen tudják, de a Mayhem a mai napig játszik még. Sorozatunkba egyrészt tiszteletből szerettük volna bevenni, a másik oka pedig az, hogy a Mayhem legenda. Legenda, mert ők képezik a black metal alapját. Ők voltak az első igazi norvég hentelős black metal banda. Egy olyan alapot fektettek le, amelyből ki tudtak burjánzani azok a műfajok, amelyek jelenleg a metal együttesek nagy részét uralják.

Hogyha szeretnél még zenét hallgatni az együttestől, keresd őket a Youtube felületén!

Keress Minket Facebookon és Istagramon is bátran!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X