A sötétség gyermekei! – A film, ami igaz történetet dolgoz fel

A film az 1980-as évek végére repít vissza minket, ahol Euronymous, és Dead a két fiatal srác átadja magát a black metal iránti rajongásnak. Egyre inkább élik a műfaj nyújtotta életet, míg végül teljesen belemártják magukat. Templomokat gyújtanak fel, és folytonos balhék övezik zenekarukat. Koncertjeiken a színpadot disznó, és birka fejek díszítették sőt, az énekes még a kezét is felvágja ezzel a vérét a közönségre fröcskölve. A Norvég zenekar egyre mélyebbre süllyedt. Énekesük öngyilkos lett, a zenekarok egymásnak ugranak, ami végül halállal végződik. A film bármennyire is durva, sajnos valós történet ami a Mayhem zenekar életét, sikerét, és végül akkori bukását mutatja be.

Mayhem

Norvég Black Metal együttes, az 1980-as években alapította három iskolástárs. (Manheim: Dob, Euronymous: Gitár, Necrobutcher: Basszusgitár) A név ötlete a Venom – “Mayhem With Mercy” dala adta. A csapat első felállása 1984-től 1993-ig működött. Sokak szerint egyébként a zenekar a Norvég black metal egyik meghatározó zenekara. Albumuk egyébként Spellemannprisen díjat is nyert, ami Norvégia legnagyobb zenei díja. A Mayhem egyébként ma is működő zenekar, akik ugyan más tagokkal, de ugyanúgy tolják a black metalt!

Dead

A zenekar nagyobb híre 1988-ban indult, amikor csatlakozott hozzájuk Dead, mint énekes. Először a Morbid nevű death metal zenekarban énekelt, majd Euronymous felkérte a Mayhem-be, amit el is vállalt így Norvégiába költözött. Dead a kezdetektől hullasminket viselt arcán, aminek elmondásuk szerint sem a Kiss, sem Alice Cooper féle arcfestés nem volt alapja. Dead ezzel a festéssel szándékosan úgy akart kinézni mint egy hulla. Arcfestése mellé, még az a hír is járta hogy fellépőruháját a föld alá temette, onnan ásta ki koncertek előtt. Ő volt aki koncert alatt megvágta magát, késsel, vagy akár törött üveggel. 1990-ben elköltöztek egy öreg erdei házba, Oslo közelében. Ezt a házat főként próbálásra használták. Necrobutcher azt nyilatkozta, hogy az együttélés nem volt kedvező a zenekar számára, hiszen Euronymous, és Dead sokszor egymás idegeire ment. Hellhammer (dob) szerint volt hogy Dead kinnt aludt az erdőben, mert Euronymous olyan zenét játszott le amit gyűlölt. 1991-ben Dead öngyilkos lett a zenekar házában.

A Blod Eld Död című dokumentumfilm szerint Dead búcsúüzenete ez volt:

„Elnézést a vérért, de elvágtam a csuklóimat és a nyakamat. Eredetileg úgy szándékoztam csinálni, hogy az erdőben haljak meg, úgyhogy csak napok múlva találjatok meg. Az erdőhöz tartozok és mindig is oda tartoztam. Az okokat mindenesetre senki nem értené meg. Hogy valami magyarázat-szerűséget adjak: nem vagyok ember, ez az egész csak egy álom, és nemsoká felébredek. Túl hideg volt, és a vér mindig megalvadt, ráadásul az új késem nem elég éles. Ha nem sikerül a késsel elintézni magamat, akkor kilövöm a koponyámból az összes szart. Nem tudom még. Az összes szövegemet a “Let the good times roll” mellett hagytam, a maradék pénzzel együtt. Bárki, aki megtalálja, elteheti az egész kibaszott dolgot. Utolsó üdvözletként hadd prezentáljam a “Life Eternal” szövegét. Csináljatok vele, amit akartok.

Pelle

Nem most jött elő ez az egész belőlem, hanem tizenhét évvel ezelőtt.”

Euronymous talált rá a holttestére. Kezén több mély vágást, fején egy sörétes puska általi lőtt sebet talált. Elment egy közeli boltba, vett egy fényképezőgépet, és többszörösen lefotózta a holttestet. Ezek közül egyik fotó a 1995-ben megjelent Mayhem-bootleg, a Dawn of the Black Hearts borítója lett.Terjedtek olyan rémhírek, hogy Euronymous ragut csinált Dead agyából, és nyakláncot a koponyájának darabjaiból.Az előbbi hírt tagadták, de azt beismerték hogy a nyakláncok elkészültek, és az arra érdemes tagok meg is kapták.

Feloszlás (1995)

 

Dead öngyilkossága, és a zenekar

médiafigyelme olyan hatással lett Necrobutcher-re, hogy 

kilépett a zenekarból, így a Mayhem tagjainak száma akkorra kettőre csökkent. De Mysteriis Dom Sathanas felvételeinek folytatódnia kellett, így Euronymous felvett három vendégzenészt. (Varg Vikernest: Basszusgitár, Snorre W. Ruch: Ritmusgitár, Csihar Attila: Ének) Norvég black metal mozgalom alatt történő templomgyújtogatások nagy port kavartak a médiában, így Euronymous bezárta a Helvete-t, ami a lemezboltja volt. Az album kiadásával egy időben akarta Vikernes, és Euronymous felrobbantani a Nidarosi katedrálist, ami a nagylemez borítója is volt egyben. 

1993. augusztus 10-én Varg Vikernes és Snorre W. Ruch elutazott Euronymous lakására, majd Vikernes meggyilkolta. A holttestén 23 szúrt sebet találtak: kettőt a fején, ötöt a nyakán és tizenhatot a hátán. Varg állítása szerint Euronymous terve az volt, hogy odacsalja egy aláíratlan szerződéssel, majd elkábítja, megkötözi az erdőben, és videóra veszi az egészet. Állítása szerint Euronymous támadt rá lakásán, ezután cselekedett. Vikernest napokon belül elkapták a gyilkosságért, és a templomok gyújtogatásáért. 1994 májusában a Norvégiában kiadható maximumra, 21 év börtönbüntetésre ítélték. Blackthorn-t, aki cigarettázott a gyilkosság lemenetele alatt, bűnrészesként nyolc év börtönbüntetésre ítélték. Zenekarnak egy tagja maradt Hellhammer így feloszlott a Mayhem. Végül 1994. május 24-én megjelent albumuk De Mysteriis Dom Sathanas Euronymous tiszteletére. Az album kiadása csúszott Euronymous családja miatt, ami Varg basszusrészeinek eltávolítását kérte. Vikernes állítása szerint Hellhammer megígérte Euronymous szüleinek, hogy saját maga veszi fel újra a basszusgitárt az albumra. Végül ezt nem tette meg és eredetileg is Vikernes basszusgitározása hallható a De Mysteriis Dom Sathanas-on.

A film ezt a történetet dolgozza fel, amit mindenkinek nagyon ajánlunk. A zenekar egyébként 1995 – 2004 között is tovább tevékenykedett, majd 2004-től tovább 2008-ig. 2008-tól újabb felállással, de azóta is működik a Mayhem.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mayhem 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X