A.M.D. interjú, és a 35 éves jubileum!

Nincs egy hete hogy írtunk az A.M.D. zenekar 35 éves jubileumáról, amit a budapesti Dürer kertben tartanak!

Ezt a cikket itt érheted el:
https://www.haverockkozosseg.hu/35-eves-jubileumot-unnepel-az-amd/

Mivel elég nagy buli ígérkezik, és hosszú-hosszú éveket ünnepelnek a srácok, megkerestük őket pár kérdéssel, amire választ is kaptunk!

Ez itt az A.M.D. :

Sziasztok! 35 év nagyon hosszú idő bárhogy is nézem. Hogy érzitek most magatokat ebben a 35 éves zenekarban?

Kiskovács: Igazából olyan, mintha egy időhurokban lennénk – öregszünk, de minden más állandó: próbálunk, dalokat írunk, koncertezünk, maximum a közönség összetétele változik – vannak, akik a 90-es évek óta velünk tartanak (ők vannak kevesebben), de sok új arc is felbukkan. A zenekaron belüli energia és a kémia valahogy még mindig működik, azzal együtt is, hogy volt néhány tagcsere az évek során.

Füleki Sanyi: Manapság nagyon küzdelmes zenekart csinálni. 35 éve nem volt ennyi banda, nem volt ennyi klub, könnyebb volt odatenni magad a térképre. Mára minden megváltozott: gombamód szaporodnak a zenakarok, a koncerthelyek, akár minden nap találsz kedvedre való eseményt. De megváltoztak a zenehallgatási szokások is. Ezért egy koncerten minden egyes nézőért meg kell küzdeni – nem elég „csak” csinálni egy facebook-eseményt. Az AMD koncertjei ugyanakkor azt bizonyítják, hogy ennyi idő után is van erő a bandában, és van igény a mi muzsikánkra. Koncertezünk, új dalokat írunk, lemezt csinálunk, egyszóval működünk.

Szerintetek most melyik szakaszában van a banda? Még az elején, a közepén, a vegén, vagy nem foglalkoztok ilyennel, csináljátok, amíg lehet?

Kiskovács: Igazából azt gondolhatná mindenki, hogy a vége felé, de mindig van újabb cél, vagy kihívás, nem foglalkozunk ezzel. Alapvetően szeretünk zenélni, és amíg erre a közönség is vevő, addig megyünk előre.

Füleki Sanyi: Én úgy érzem, hogy újra az elején járunk. Ha lehetek szerénytelen, visszatérésemmel – még ha régi bútordarab is vagyok – egyfajta friss vért kapott a banda, úgy is, hogy picit visszakanyarodtunk a 30 évvel korábbi, egyszerűbb dalszerzési metódushoz. Ráadásul ott van még harcostársam, Kemencei Balu is, aki az AMD-ben eddig szokatlan szemléletű szólókkal egészíti ki a „régi-új” AMD-t. Mindig vannak megvalósításra váró tervek, szóval egyáltalán nem érzem úgy, hogy a végét járná a zenekar.

Budapesten a Dürer kertben lesz egy jubileum amit ünnepeltek. Két zenekar, a ZPZ és a CYD is elkísér. Miért pont rájuk esett a választás?

Kiskovács: A zenekarok irányából is mutatkozott érdeklődés, és most úgy gondoltuk, hogy legyen egy kis “vérfrissítés”, teret adva az újabb generációnak (CYD), és az egy kicsit más stílusban mozgó, de nagyon szórakoztató ZPZ-nek is (ahol egyébként a Hatvan City HardCore ritmusszekciója játszik). 

Füleki Sanyi: Mert nekik is 3 betűből áll a nevük. Gondolkodtunk még a HIM-en, a COC-n, de végül a ZPZ-re és a CYD-re esett a választásunk. (nevet)

Hogyan készültök a bulira, mennyire lehet izgulni egy ilyen előtt 35 év tapasztalat után. Hiszen egy jubileumi buli, amit azért oda kell tenni. ?

Kiskovács: Ahogy Horváth Charlie mondta: “minden kézben van, nem próbálunk többet.” (nevet) Bekerültek a programba olyan dalok, amiket évek óta egyáltalán nem játszottunk és olyan is lesz amit meg vagy 10 éve, szóval készülünk ezerrel.

Füleki Sanyi: Felkészülésben ez sem különbözik a többi koncerttől, próbálunk, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk. Annyi talán érdekesség számunkra is, hogy a vendégként fellépő régi tagokkal is lesznek próbák. Bennem egyébként minden koncert előtt van egyfajta “szorongás”, izgalom, még ennyi év eltelte után is.

Mennyivel nehezebb, vagy könnyebb most az élet a zenekarral, mint esetleg a kezdetekkor?

Kiskovács: Nehezebbnek nem mondanám, maximum annyiban, hogy mindenkinek van egy csomó egyéb elfoglaltsága, meg családja, így nehezebb lekötni koncerteket. Ennek ellenére van egy stabil rajongói bázis, akire számíthatunk, ezért ha nem is játszunk sokat egy évben, minden buli igazi ünnep és mindig jó a hangulat, ami inspirációt ad a folytatáshoz.

Füleki Sanyi: Magánélet, munka, stb… már a próbák időpontjának leegyeztetése is kihívás. Ugyanakkor annyira már összecsiszolódtunk, egymásra hangolódtunk, hogy értsük egymás elvárásait például próbán, dalszerzéskor –  aki régóta csinál zenekart, az tudja, miről beszélek. Az idő bölcsebbé tesz, szóval a ”rigolyás urak” konfliktusai egy legyintéssel megoldhatók. (nevet) Tesszük a dolgunkat, és minden koncertünk energiája a mai napig átjárja a vén csontokat.

Kinek milyen emlékei, jó élményei vannak az elmúlt évekből?

Kiskovács: Az öt évvel ezelőtti jubileumi koncert full teltház volt, sokan kint is maradtak, eszméletlen jó buli volt. Füleki Sanyi ott játszott velünk először újra 28 év után.

Füleki Sanyi: Ez nagyon elcsépeltnek tűnik, de minden koncert, minden próba jó élmény valamiért. Eleve az a pokoli hangerő amin próbálunk már élvezet. Koncerteken is mindig van emlékezetes sztori.  Például amikor Kiskunhalasról jöttünk haza, autóval betévedtünk egy erdőbe (!) ahol koromsötétben egyszer csak egy gyéren megvilágított tanyán találtuk magunkat, legalább 6-8 csaholó kutya gyűrűjében… majd előjött a házigazda, hogy elzavarjon… Sajnos nem tudom átadni a hangulatot, de abban a vaksötét erdőben,  mintha egy igazi slasher movie-ba csöppentünk volna… éreztük, hogy itt nemsokára feldolgoznak bennünket és másnap a lenyúzott bőrünk ott fog száradni a kerítésen, és a napszítta tetoválásokból lehet majd beazonosítani, hogy melyik bőr kié… 

Mi a terv a jövőben? Hogyan tovább?

Kiskovács: Vannak tervek egy régi dalokat újrafelvett formában tartalmazó új albumra pár új dallal megspékelve, az eddig még vinylen kiadatlan lemezek megjelentetése, valamint ha minden jól alakul, kilátásban van egy német turné is a közeljövőben. 

Füleki Sanyi: 2023-ban talán összerakunk egy best-of lemezt, pár új dallal. Koncertek. Aztán egy 40. jubileum. 

Mit üzentek az embereknek, akik Október 22-én ott lesznek veletek a Dürerben?

Kiskovács: Gyertek minél többen, jó kis műsorral, ritkán játszott dalokkal és vendégekkel jövünk!

Füleki Sanyi: Béke és szeretet. 🙂

Nagyon köszönjük a válaszokat! Sikeres bulit kívánunk, és persze felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy menjenek el erre a bulira, vagy akár az összes többire, és támogassuk együtt az élőzenét!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X