7 dal, ami meghatározta a Rock stílusát

A Rock történelme hatalmas, sok területre kihat. Sok más stílus is köszönheti a Rocknak a létezését (Reagge is közéjük tartozik). 7 számot kiválasztottam ami szerintem meghatározta a rock zene történetét.

7. Queen – I Want To Break Free

Queen egyik ,ha nem a legjobb énekessel rendelkeztek és lényegében az együttest Freddy Mercury hangja határozta meg (a mostani Adam Lambert „hangját” nem kritizálom végén jönnek a Glambert fanok emiatt). A szövege egyszerűen értelmezhető, az elbeszélő azon vágyát meséli el, hogy kiszakadjon a zavart életéből, és a párja hazugságaitól megszabaduljon – végül azonban beletörődik, hogy nem tud a szerelme nélkül élni. Sokan egyfajta meleg himnuszként értelmezték, egy 1984-es interjúban egy dél-afrikai riporter meg is kérdezte erről Mercuryt, aki tagadta ezt, és elmondta, hogy a dalt Deacon írta, aki boldog házasságban él négy gyermekkel.

6. Twisted Sister – We’re Not Gonna Take it
Rock zenéknél kicsit nehéz felsorolni, de mivel Glam Rockban játszottak az elején ide jöhet ez a számuk a We’re Not Gonna Take it. Lényegében ez a szám bemutatja a lázadását a fiataloknak a szülők ellen mikor a Rock zene elkezdődött és azt is bemutatja a szülők ,hogy reagáltak erre a zenei stílusra. Twisted Sisters a legmeghatározóbb Glam Rock majd később Glam metál együttessé nőtte ki magát. A.J. Pero dobos 2015ös halála miatt elbúcsúztak az aktív zenéléstől.

5. Queen – Bohemian Rhapsody
Már a megjelenése idején is nagyrészt pozitív kritikákat kapott, több kiadvány év végi listájára felkerült. Az idő elteltével az együttes és a rocktörténelem egyik legelismertebb alkotása lett, rendszeresen felkerül a kritikusok „minden idők legjobb dalai” listáira, és a zenehallgatók által összeállított listákra. Angliában a harmadik legnagyobb példányban elkelt kislemez.
Kritikusok és akadémikusok is tanulmányozták a szöveget, és különböző feltevésekre jutottak. Egyes vélemények szerint egy gyilkosságot mesél el, majd a gyilkos harcát a démonokkal, esetleg a lelkiismeretével. Mások szerint az öngyilkosság előtti tudatállapotot ábrázolja, kapcsolatba hozva Albert Camus Közöny című regényével, amelyben a főszereplő megöl egy embert, majd a kivégzése előtt dühösen utasítja el a pap feloldozását. Volt olyan feltételezés is, hogy a szöveg csak mellékes része a dalnak, követi annak fordulatait, ennél fogva nincs különösebb értelme. Ezt támasztja alá Kenny Everett nyilatkozata is, amelyben azt mondta, hogy maga Mercury árulta el neki, hogy a szöveg véletlenül rímbeszedett ostobaságok sorozata. Néhányan szoros összefüggéseket láttak a szöveg és Mercury magánélete között. Sheila Whiteley zenei szakértő szerint a dal írásakor Mercury fontos magánéleti változáson ment keresztül, és talán épp akkor kezdett bele az első homoszexuális kapcsolatába.

hirdetés

4. The Beatles – Yesterday
Beatles megkerülhetetlen a Rock zenék történelmében. A 20.század legnépszerűbb együttese volt (több mint 27szer volt az amerikai zenelista élén). Tőlük a Yesterday a legmeghatározóbb több mint 3000 verziója létezik ennek a számnak. Lényegében egy szerelmes szám ez ami önmagát hibáztatja az énekes ,hogy a szerelme elment.

3. Rolling Stones – Satisfaction
Rolling Stones is szinte kötelező minden ilyen felsorolásnak. Legnagyobb hatású Rock együttes, ami mai napig aktív (igaz horribilis áron vállalnak koncertet). Satisfaction hozta meg a legnagyobb sikerüket ezért is választottam ezt. Érdekesség ,hogy Keith Richards aki szám riffjét alkotta meg állítólag elaludt és majdnem törölte is a szalagot aztán, később ezt nyilatkozta: Két perc ‘Satisfaction’ és negyven perc horkolás volt rajta.

2. Elvis Presley – Jailhouse Rock
Elvis Presleyről nem kell sokat írnom. Legtehetségesebb énekes volt a Rock and Roll stílusban ami kihatással volt a Rock stílusára is. Nehéz is melyik száma is a legjobb tőle, de egyetértés van a Jailhouse Rock a legmeghatározóbb az összes közül. A szám eredetileg a Börtönrock című filmben volt eredetileg látható.
A története a filmnek: Elvis a film elején meg akar menteni egy lányt, de véletlen megöli a támadóját, és szinte azonnal a börtönben találja magát. Ott unalomból meg tanul gitározni és énekelni, és pár társával együtt a börtön legnépszerűbb bandájává válnak. Eltervezik, hogy ha mind kiszabadulnak, akkor zenekart alapítanak, és szerencsét próbálnak a zeneiparban. Ez meg is történik, de a siker személyiségváltozáshoz vezet.

1.Bill Haley – Rock Around the Clock
Első igazi Rock himnusznak tartották ezt a számot még Frank Zappa is így nyilatkozott róla:

Zsenge ifjúkoromban elképesztően gyanakodva fogadtam minden olyan rockzenét, amit fehérek játszottak. De arra is emlékszem, mikor aztán megnéztem a Blackboard Jungle-t. Bill Haley és a Comets már a főcím alatt elkezdte harsogni, hogy „One Two Three O’Clock, Four O’Clock Rock.”. Ilyen hangos rockot a gyerekek akkor még soha azelőtt nem hallottak („Menj a szobádba, ha ezt a szart akarod hallgatni… és halkítsad is le!”). Emlékszem, rám is félelmetesen hatott. (…) A moziban, a Blackboard Jungle alatt senki sem szólhatott rá ezekre a srácokra, hogy kapcsolják ki. Már nem érdekelt, hogy Bill Haley fehér volt-e vagy sem… a Nemzeti Tini-himnuszt játszotta, olyan HANGOSAN, hogy muszáj volt fel-le ugrálnom. A Blackboard Jungle, a sztoritól teljesen függetlenül (amiben egyébként a felnőttek győztek a végén) a tiniknek egy különös „jóváhagyást” jelentett: „Csináltak rólunk egy filmet, ezek szerint tehát létezünk…”
Lényegében ezzel kezdődött a Rock szárnyalása és a mai napig meghatározó szerepe a zenei világban.

írta: Somogyi Tibor

hirdetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X