39 éve hunyt el Radics Béla

Radics Béla (1946.február 6 -1982.október 18.)

A magyar rockzene legendás alakja Budapesten, az angyalföldi munkáskerületben, a Tripoliszban született. A zenész 1959-ben kapta első akusztikus gitárját, majd 16 évesen egy gyári zenekar tagja lett. Ezt követően pedig 1964 őszén az Atlantis zenekarba került, viszont ebből az együttesből távozott 1965. március 21.-én Pintér István dobossal, és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart.  Ennek az együttesnek már tagja volt Miklóska Lajos és Dancsák Gyula  is. Viszont 1966 elején fel oszlottak és Radics visszatért az eredeti Atlantisba. 1967-től pedig Pannónia néven folytatták az énekesük, Neményi Béla nélkül.

Radics Béla játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, viszont a legnagyobb sikereit a Taurus zenekarban érte el.

Sakk-Matt

A zenekart 1968 elején alapította. Az együttes május 1.-én tartotta bemutatkozó koncertjét a Budai Ifjúsági Parkban. A koncert hatalmas sikert aratott. Radics trükkjeitől megőrült a közönség.  Pl.: gitárját feje fölé vette, illetve Jimi Hendrix nyomán fogaival tépte a húrokat. Ezt követően rajongó táboruk folyamatosan gyarapodott. Hírük szájhagyomány útján terjedt hisz a sajtó nem támogatta őket. Törzshelyük, a Danuvia Művelődési Ház lett, ahol rendszeresen telt ház előtt zenéltek. Ekkor már a műsoruk egy részét képező Cream- és Hendrix-számokat Miklós Tibor magyar szövegével énekelték.

Radics 1969-re úgy emlékezett vissza mint egy szép álomra, hisz a zenekar sorra érte el a sikereket. Ebben az évben csatlakozott hozzájuk Váradi „Vadölő” László és Demjén Ferenc. Viszont a zenekarba nézeteltérések merültek fel melyek következtében december végén feloszlottak.

Tűzkerék

Pár nap múlva Radics Béla Váradival és Som Lajossal létrehozta a Tűzkerék nevű formációt, melyhez Demjén is csatlakozott. A koncerteken egy előre megtervezett műsor helyett rögtönöztek. A tagok gyakran cserélődtek és olyan kiváló zenészek is megfordultak, mint Döme Dezső, Tátrai Tibor vagy Póka Egon.

Taurus

Legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. 1972-ben csatlakozott a zenekarhoz, miután 71-ben a Tűzkerék feloszlott. Tagjai: Brunner Győző, Som Lajos, Balázs Fecó. Május 1-én a Ifjúsági Parkban mutatkoztak be  először ezzel a felállással és ez a magyar rocktörténelem legendás pillanata lett. Az első magyar hard rock zenekarként tartották őket számon. Július végén már a világhírű Free együttes előzenekaraként léptek fel, majd 1973-ban feloszlottak.

Radics Béla visszavonult a nyilvánosság elől, bár többször is kísérletet tett a visszatérésre, régi sikereit már nem tudta újra átélni ezért elkeseredésében az ital után nyúlt. Játszott még az Alligátorral, a Nevadával, és 1975-ben újraélesztette a Tűzkereket és 1977-ben  a Budai Ifjúsági Parkban csinált egy nosztalgia koncertet, ahol rengeteg ember előtt játszott. Majd 1982 májusában még fellépett a Budai Ifjúsági Parkban. Ezt követően pedig október 18-án, alig 36 évesen elhunyt.  A Megyeri úti temetőben helyezték örök nyugalomra, sírkövének árát rockzenészek gyűjtötték össze.

Sírján ez áll: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!”

 

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X