10. évét ünnepli a Helo Zep! Gödöllőről!!!!

Idei év, nagyon jónak ígérkezik a Helo Zep! zenekar számára. Egész évben ünnepelnek, hiszen már 10 éve vannak velünk, és tolják az arcunkba a “Punk, Metal, Rock” zenét. Nekünk kicsit a hazai Green Day jut róluk eszünkbe. Imádjuk a dalaikat, és bízunk abban, hogy még sokáig velünk lesznek. Az elmúlt éveket ünneplik, mi pedig megragadtuk az alkalmat, és elkaptuk a zenekar frontemberét Rotten Zsoltit egy interjúra. Hajrá Helo Zep!

10 éves a zenekar! Első körben Boldog Szülinapot szeretnénk kívánni. Ha már 10 év nézzünk vissza a múltba kicsit. Hogy indult a zenekar, mi alapján jött az ötlet, hogy belevágjatok?

Köszönjük szépen! 🙂 A zenekar ötlete egészen középiskola második osztályáig nyúlik vissza, amikor valóban megalapítottuk az első zenekarunkat. Voltak próbák is, amik inkább csörömpöléssel megszakított borozgatások voltak. De a hangulat jó volt, mindig csütörtökön próbáltunk, suli után Pesten, az Árpád hídtól nem messze, ahol előbb egy bormérőben feltankoltunk 4-6 liter bort és az összes akkori sulis barátunkkal együtt nekivágtunk. Ők hallgatták és ittak, mi csináltuk és ittunk. 🙂 Aztán Újszászon volt egy koncertünk is, ami totálisan vállalhatatlanul sikerült. 😀 Majd a suli vége előtt a zenekarnak is vége lett. Utána mindenki ment amerre sodorta az élet. 2008-ban Szücsi, akivel megalapítottuk a Helo Zep!-et – előtte meg a csörömpölőset –, megkért, hogy menjek el fotózni a bandát amiben akkor épp játszott, egy Guns ‘n’ Roses tribute zenekar volt. Közben neki a Guns, és a csörömpölős között volt egy Védőoltás nevű együttese is. A fotózás után kitaláltuk, hogy kéne megint zenélni saját dalokkal. Akkor megalakultunk, még Védőoltás néven, mert Szücsi azt a nevet szerette. Gyorsan lett egy basszerosunk, Kacsa, aki hozott magával egy lány gitárost is Timit, aztán a dobosok jöttek-mentek a zenekarban, végül 2010-ben szállt be Miki, aki addig metál zenekarokban dobolt. Ekkor váltottunk nevet is, Helo Zep!-re. A névnek van egy unalmas, hosszú. és igaz története, ami annyira egyszerű, hogy névkeresgélés közben, – ahol felmerültek a Troll Dolls, a Gipszkarton és egyéb remek ötletek is –, egy nap az angol szótárat nézegettük, aminek az egyik utolsó szava a Zip volt. Én meg mondtam, hogy az olyan, mint a Hello Zepp, ami a Fűrész című film betétdala. Ez tök jól hangzott, persze, hogy ne legyen gáz levágtunk egy L és egy P betűt belőle és kapott egy felkiáltó jelet is. 😀

Mesélj kicsit a kezdeti időkről. Mennyire ment nehezen, vagy könnyen az elején? Hogy indult igazából a Helo Zep!?

Az előző válaszban azt hiszem már kicsit előreszaladtam erre a kérdésre is. Eleinte könnyen ment, mert minden tök mindegy volt. Szücsivel ketten a szobámban, gép dobbal összeraktunk kilenc dalt, ez már megadta az alapokat. Ezt már csak meg kellett tanulni élőben. 😀 A nehézség a dobosokkal volt mindig, mert egyik sem maradt túl sokáig. 2008 novemberében alakultunk meg Védőoltás néven, akkor próbáltunk egy dobossal, de ő nem járt próbára, aztán nem is jött többet, ilyenkor általában én doboltam a próbákon. 2009 tavaszán volt az első koncert egy dobossal, Duduval, aki jó dobos is volt, meg egész sokáig bent is volt a bandában, de ő is kilépett. Azután jött Zsiga szintén 2009-ben, akivel már volt vagy hét koncertünk is. Az már rendes országjárás volt. 😀 Monostorapáti, Keszthely, Vác ilyenek. Abból a szempontból egyszerű volt, hogy semmi nem számított, csörömpöltünk, annyiból volt nehezebb, hogy mindig aggódni kellett azon, hogy el ne b*sszuk a dalokat. Egyszerre kezdjük el, egyszerre fejezzük be, legalább ennyi. Bárhol fel tudtunk lépni, mert semmi igényünk nem volt. Be tudják-e kötni a fülmonitort (nem is volt fülmonitor), monitor ládák vannak-e, ha van hallom-e magam, hall-e bárki bármit. Van-e színpad, vagy csak valami kocsma járólapjain toljuk, ahol rá kell ülni a dobra, mert amúgy folyamatosan csúszik előre. Vagy, hogy a gitárt vonalba dugták le, erősítő nélkül és a hangfalakon az a fos, tiszta gitár hang szólt. Na meg az odajutások. Gyerekek voltunk, senkinek se kocsija, se jogsija, se cucca. Keszthelyre konkrétan vonattal mentünk le. Vittünk három gitárt, meg két dobverőt, minden mást az ottani hely, vagy zenekar adott. Még saját mikrofonom sem volt. Akkor ruháztam be egyre, amikor a helyi mikrofon rendesen pöcs szagú volt, én meg majdnem elhánytam magam. Gondolom ezer ember köpködte már tele a szivacsát aztán sose volt kimosva. 😀 De ezek nem számítottak, így minden jó volt. Simán elmentünk ezekre a húsz zenekar játszik egy színpadon fesztiválokra, ahol mindenkinek van tizenöt perce, persze a csúszás, meg a szarakodás miatt csak három szám. Nagyjából ilyen bulikkal volt tele az első három év.

Zenei műfajotok a Punk. Miért ezt választottátok? Kik azok a csapatok, akik inspiráltak a zenélésre, vagy magára a műfajra?

Igen, ez a műfaji dolog mindig egy érdekes kérdés. A műfajunk annyiban volt punk, hogy semennyire nem tudtunk zenélni. Aztán én szerettem a punk zenét. A régit. Sex Pistols, Clash, UK Subs, Exploited, a klasszikusok. Szücsi viszont a pop punkot, a deszkás cuccokat szerette. Akkor még a deszkások elég pop punkban tolták. Blink 182, és az összes ilyen, amit én nyál fosnak tartottam, még a Green Day-t is. Ez nem punk. Elvetemült voltam. Viszont Miki a dobos, a Metallicát imádta és imádja, tehát ő hozott egy kis metált a zenekarba. Aki volt olyan szerencsés, hogy hallotta a most már nulladiknak titulált „lemezünket”, amit a garázsunkban vettünk fel és én „kevertem”… 😀 – ez volt a Hangosan, gyorsan, ahogy kell – az tudhatja, hogy már akkor sem volt kifejezetten punk a stílus. Volt benne minden, metalosabb témák, igazi punk témák, meg pop punk témák is. Élőben persze elég autentikus volt eleinte, k*rva nagy zaj, meg csörömpölés. 😀 Ez szerintem máig megmaradt, hogy punk is meg nem is, metál is meg nem is, rock is meg nem is. Tehát felesleges címkéket aggatni rá. Olyan dal jön ki belőlünk, amilyen napunk van.

Akik inspiráltak minket; mindenképpen három fő zenekart tudok megnevezni részemről. Tankcsapda, Marilyn Manson, Sex Pistols. Tankcsapdát egész kis korom óta hallgatok, ’99-ben már koncerten is voltam. 😀 Utána a Marilyn Manson a 2000-es évek elején lett meghatározó számomra. Imádtam. Minden lemezét beszereztem eredetiben, amikor az még volt valami. Ez igaz a Tankcsapdára is, mondjuk azt a mai napig megveszem, akármit adnak ki. 😀 Aztán a középsuli első osztályában ütött be a Sex Pistolt és vele a punk is. Akkor az mindent vitt számomra és meghatározta a következő tíz évemet. Onnantól belemerültem ebbe teljesen. A többiek nevében, most nem tudok nyilatkozni, de szerintem a Tankcsapda mindenkivel közös pont. És biztos, hogy Szücsinél ott volt a Blink 182, Mikinél a Metallica, és ha Mátéról találgatnom kéne egyet, akkor a Red Hot Chilli Pepperst mondanám. 😀

A zenélésre magára pedig eleinte egyértelműen a csajozás inspirált. Nem tudtuk, hogy tíz év múlva „jutub influenszerként” sokkal híresebbek lehetnénk. 😀 Persze ott van a mondani való is, amit most is, de akkoriban nagyon komolyan gondoltam, hogy ezt meg kell osztani a világgal. Ez hajt még ma is. Mondani valamit, vagy kiírni a dolgokat magamból. Persze ebbe beletartozik a társadalom kritikus szöveg is, meg a limonádébb, saját életemre vonatkozó már-már romantikus elborulás, meg a szarkasztikus dalok is, mint a legújabb. 😀

Nekem kicsit rólatok a Green Day jön be elsőre. Van ennek igazságalapja?

Biztosan van, pedig én kifejezetten utáltam a Green Day-t nagyon sokáig, ami persze egy ideje megváltozott. Az viszont, hogy úgy szólunk, mint a Green Day az egyáltalán nem tudatos és nem szándékos. Szerintem ez a műfaj sajátossága lehet, én tőlük az American Idiot lemezt ismerem és kb. semmi mást. A régi dolgaikat nem hallgatom. De mindenképp jó dolog egy amerikai bandához hasonlónak lenni. 😀 Egy biztos, ha nem is találtuk fel a spanyol viaszt, soha nem akartunk úgy szólni, mint bárki más. Ha valakinek az ugrik be, simán lehet. De nem szándékos.

Biztosan sok sztoritok van az elmúlt 10 évben. Melyik az amit a leginkább kiemelnétek?

Hú hét erre nehéz válaszolni, mert valóban nagyon sok van. 😀 A fele nyilván alkoholos mámorba vész, a másik fele meg ennek a kiheverése, az meg nem érdekes. 😀 De amúgy a YouTube csatornánkon van fent egy másfél órás videó, az Utak Sehova, na az megmutatja, hogy telnek a turnék, és miféle sztorik vannak. 😀 Konkrétumokat nehéz felidézni. Meg az sem mindegy kinek mi érdekes. Lehet senkit nem érdekel, mikor egy rakás lány megrohanta a kocsinkat egy Siófoki buli után és mindenki mellét aláírtuk, de még a haverjaink is, akik velünk voltak. 😀 Vannak ilyenek. De olyanok is, hogy egyszer volt egy annyira rossz koncertünk, hogy a végén meguntam és beugrottam a dobba, szétdőlt az egész a francba, a nézőtéren síri csönd, valaki meg felkiabálta, hogy „Ez nagyon punk…” 😀 Széles a spektrum.

Büszkék vagyunk, hiszen mi is részt vettünk az elmúlt évetekben. Pár éve felléptetek az oldalunk jótékonysági buliján Szombathelyen. Terveztek mostanában felénk jönni?

Igen az egy jó buli volt, csak pont akkor folyt el a víz a buszunkból, a hely előtti parkolóban, így ott kellett aludnunk, másnap meg megszervizeltetni a buszt, amit az nehezített, hogy hétvége volt. 😀 Ilyen sztori is van. Arról a konkrét buliról szintén van videó a YouTube csatornánkon. Szombathely tervben van az őszre, amint biztos lesz, mindenkivel tudatjuk. 😀

Hogyan fogjátok ünnepelni ezt a 10 évet?

Sok tervünk van, ami biztos, új lemezzel, ami tavasszal jön ki. Épp a napokban fejeztem be a feléneklést. A tavaly év végén zajló Tankcsapdás körszínpados aréna turnén vettünk fel képet, hangot, ebből is szeretnénk valamit. Aztán van még pár ötletünk. 😀

Jelent meg új dal, és videó a jubileumi év alkalmából. Van még tervben ilyen megmozdulás? 

Igen, a dal és a videó az új lemez első szösszenete volt. Új dalból lesz még másik 11… 😀 Videóból tervben van még 3 legalább.

Mik a terveitek a következő 10 évre?

Sok-sok dalt írni, sok-sok dalt kiadni, sok-sok klipet forgatni rá és jó sokat koncertezni. Ez így nagy vonalakban. 😀 Konkrétan pedig megünnepeljük a 10. évet idén, kicsit nosztalgiázunk közben, majd megyünk tovább. 😀

Mit üzentek a Helo Zep! rajongóknak? 

Azt, hogy köszönjük, hogy megtiszteltek a figyelmetekkel, szeretünk benneteket, és hamarosan új lemez jön, legyetek résen! 😀

Nagyon köszi a válaszokat, további sikereket kívánunk nektek! Reméljük hamarosan találkozunk!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

X